Covid Sonrası Yaşam: Yapmak İstediğim 20 Şey Listesi

0
shares
Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+
Bu Nedir?

2020’ye ve belki de şimdiye kadar yaşadığımız en zorlu – beklenmedik toplumsal olaylar listesine damgasını vuran covid, hayata bakışımızı tamamen değiştirdi. Ülke yöneticilerinin, ekonominin, sağlık sistemlerinin, işlerimizin, okulumuzun, kendi sağlığımızın.. aslında her şeyin ne kadar kırılgan ve garantisiz olduğunu deneyimledik. Hep varlığından emin olduğumuz “garanti” ve “kesinlik & bilinirlik” gibi soyut kavramların olmadığına da ikna olduk. An itibari ile uzaya güvenle insan ve pizza gönderebiliyoruz ama bundan bir kaç ay sonra bizleri sağlık, ekonomi, ülkelerin geleceği konularında neler bekler gerçekten bilmiyoruz.

Covid19 tamamen dünyadan silinecek mi? Bu ne kadar süreye denk gelir? Daha yeni ve gelişmiş versiyonları gelir mi? Bu süreçte hayatlarımız, ekonomiler ve ülkeler nasıl etkiler? Bunlar bilinmez ama virüsten en etkilenmeyenimizin bile hayata bakışını çok ciddi değiştirdiği kesin. Virüs tamamen gittikten sonra eski düzene dönmeyeceğimiz bence aşikar. Eski dünyada zaten hakkımız ve çok sıradan kabul ettiğimiz pek çok şey artık çok daha değerli. Ailemizde görüşmek, sokağa çıkmak, bir kafede oturmak, seyahat özgürlüğü, işe/ofise gitmek, arkadaşlarımızla dışarıda toplanmak.. say say bitmez şeyler.

Yeni normal dönemine girdikten sonra yapmak, olmak, deneyimlemek istediğim şeylerin listesini yazıp -başta kendimin- moralleri yükseltmek istedim. Belki listemden bazı maddeler sizlere de ilham verip bir takım yeni deneyim fikirlerini ateşler. Haydi o zaman başlıyoruz.

SEYAHAT KONULARI

1.Ülkeler Arası Seyahat için Çok Müteşekkir Olmak & İlk İş Kuzeye Gitmek

Ülkeler arası seyahatler güvenli bir şekilde başladığında ilk yapacağım şey kocaman ve derinden bir TEŞEKKÜR ETMEK olacak. Sonra da -muhtemelen kıtalar arası bir seyahate yeltenmeyeceğim için- Avrupa kıtasında en sevdiğim yön olan kuzeye gitmek olacak. Amsterdam, Nordikler, İskoçya bunlardan herhangi biri olur. O günleri iple çekiyorum. Hazırııııım!

2.İlk Kıtalar Arası Seyahatimizi Japonya’ya Yapmak

Avrupa seyahatim olaysız ve başarılı geçerse ilk kıtalar arası hedefim kesinlikle Japonya. Mevsimmiş, uçak biletleri & konaklama pahalıymış, daha önceden görmediğim bir yerlere gitsem daha mı iyi olurmuş… Bunların hepsi hallolur. Covid19’dan her güzel deneyimi sonmuş gibi planlamayı ve tadını sonuna kadar çıkarmak gerektiğini öğrendim. Japonya en sevdiğim ülke ve gidip deneyimlemek istediğim çok şey var.

3.Daha Fazla Roadtrip Yapmak

Arabayla orta – uzun yol yapmak için iki büyük nedenim var. İlki yol süresini abartmazsak canımız köpeğimiz Barley’yi de alabiliyoruz. Son Ağva maceramızda arabada midesi benden az bulanıp, tatilde bizden çok eğlenerek wanderlust bir köpek olduğunu kanıtladı. İkincisi genelde roadtrip ile gidilen yerler doğa – deniz seyahatleri oluyor. Ki bu da benim kişisel favorim. 🙂

4.Sonunda Özbekistan’a Gitmek

Blogumu ve sosyal medyamı yakından takip edenler bilir… Amin Maalouf’un Semerkand’ını okuduğum günden beri 3-4 yıldır Özbekistan hayalleri kurup planlar yapıyorum ama bir türlü olmuyor, olamıyor. Semerkand, Taşkent ve Buhara’yı tek seferde gezme sevdamı bir kenara bırakıp olduğu kadarıyla bu hayalimi gerçekleştirmek istiyorum.

2019’da da benzer şekilde Filipinler’de iki üç hafta geçirip her yeri gezemeyeceğimi kabul edip sadece El Nido’ya gitmiştim. İyi ki de gitmişim diyorum. Olduğu kadarı bana fazlasıyla yetti!

5.Daha Az & Öz Seyahat Etmek

Sırf seyahat değil belki de arabaya binip kontağı çevirmeden veya uçak bileti almadan önce iki defa düşüneceğim bundan sonra. Mesela tek günlük iş gezileri ne kadar gerekli? Görüntülü toplantı olsa daha iyi değil mi? Ya da hafta sonu denize Kilyos’tan vb girmek yerine Ege’ye uçmak ne kadar aciliyet taşıyor? Bu gibi şeyler doğaya zarar vermeye değer mi?

6. Seyahatleri Gidilecek Yere Göre Değil, Deneyimlere Göre Planlamak

Seyahat etmeyi çok seven ve bu konuda blog yazan biri olarak çok uzun süre yapılacaklar listesi tamamlarcasına seyahat ettim. Her fırsatta önceden gitmediğim yerlere gidip oralara dair içerikler ürettim. Sonra bir zaman geldi (2018 Seyahat Defterim yazısı) şu satırları yazacak olgunluğa eriştim:

“Artık gittiğim ülke/şehir sayısını bilmiyorum ve saymıyorum. Çok sevdiğim bir şehre aynı sene içinde bile hiç suçluluk duymadan ikinci defa gidebiliyorum. Seyahatteyken gezme keşfetme zamanımdan kesip kitap okuyabiliyorum. Bilgisayar açıp bir cafede saatlerce çalışabiliyorum. Benim için bir sonraki adım gezilecek yerler listesi hazırlamadan sadece keyif almak için gitmek olacak galiba!”

O nedenle burdan sonraki maddeler genelde deneyim odaklı. Gidilecek yer ikincil planlada.. Haydi listemizde ilerleyelim 🙂

YENİ DENEYİMLER

Gözlerimi kapatıp kendimi onları yaşarken hayal ettiğim ve bu hayallerimi gerçekleştirmek istediğim deneyimler:

7. Japonya’da Şinto Tapınağında Kalmak ve Oradaki Günlük Meditasyon vb Rutinlere Katılmak – daha çok deneyimlemek istediğim ve beni daha mutlu edecek bir şey düşünemiyorum!

Şintoizmi merak edenleri: Hayatımıza Uygulanabilecek Şintoizm Öğretileri yazıma beklerim.

8.Route 66’yı Yapmak – Chicago’dan başlayıp Los Angeles’ta biterek Kuzey Amerika’yı ortadan bölerek yapılan bu rotayı yapmayı çok uzun zamandır istiyorum. Hayat ve Amerika’nın durumları bir nebze olsun durulduktan sonra çevreye minimal zarar verecek ve denemek için ölüp bittiğimiz Tesla kiralayıp bu hayalimi gerçekleştirmek istiyorum. Şimdiden kalacağımız dandik moteller, diner yemekleri ve kahveleri için çok heyecanlıyım. Hatta bu yolculukta günlük tutmayı çok istiyorum.

9.İstanbul’un İkonik Otellerinde Kalmak – Tarihi, mimarisi, manzarası veya mutfağı ile ikonik İstanbul otellerinde bir gece konaklamayı çok istiyorum. Mesela şehir karlar altında kaldığında Pera Palace Otel’de kalmak veya erguvanlar açarken boğaza sıfır Aija’da kalıp karşı yakayı izlemek… Özellikle diğer büyük şehirleri gezdikçe İstanbul’un ne kadar sonsuz güzellikte ve potansiyelde bir şehir olduğunu daha iyi anlıyorum. Turist olarak buraya gelsem güzelliğinden delirebilirdim!

10.Paris’te Hiç Bir Şey Yapmadan Sadece İnsanları İzlemek İçin Saatlerce Cafe’lerde Oturmak – bana sorarsanız Paris’te yapılabilecek en mükemmel kültürel aktivite budur.

Paris cafeleri ile ilgilenenleri İkonik Paris Cafeleri ve Daha İkonik Müdavimleri yazıma beklerim.

11.Le Crazy Horse de Paris’te Dita Von Teese’i İzlemek- Konu Paris’ten açılmışken tek bir deneyim bana yetmezdi, yetemezdi. Paris’in en ikonik kabaretlerinden Le Crazy Horse’da burlesque Tanrıçası Dita von Tees’i izlemeyi çok çok çok istiyorum. Vücuduna, kostümlerine, kendi iç çamaşırı markasına, -benimkinden 180 derece farklı- tarzına bayılıyorum. Kadın olmanın, dişil enerjinin ayaklı geçit töreni gibi bir kadın. <3

ps: covid19 öncesi normalde senede bir defa bir kaç haftalığına Le Crazy Horse’da show’ları oluyordu. Umarım devamında da olur. Zaman yok, euro çok, çok pahalı demeyip oldurtacağım bir şekilde.

12. Plant Medicine Deneyimlemek: Kakao Seramonisi ve Ayahuaca: Yıllardır belgesellerini ve deneyenlerin youtube videolarını ders çalışırcasına izleyen bir meraklı olarak sonunda plant medicine deneyimlemek istediğimi söyleyebilirim. Deneyimin kendisi, kafa yapması bir yana asıl merak ettiğim şamanlar, kültürleri ve seramoniler. Nedense Costa Rica’da deneyimleyecekmişim gibi hissediyorum. Sebebini bilmiyorum ama deneyim listemde çok istediklerim arasında.

13.Barolo’da Bağ Bozumuna Katılmak – Ennn sevdiğim ve tek bölgeden çıkan Barolo şarabı bağ bozumuna gitmek uzun yıllardır hayalim. Barolo İtalya’nın kuzeyinde Torino’nun güneydoğusunda küçücük ufacık bir yer. Kasaba bile değil komün olarak geçiyor. 750-1000 kişi arası nüfusu ve 5.6 kilometrekarelik bir alanı var. Benim kişisel olarak çok büyük hayalim buraya bağ bozumu zamanı gidip elle Barolo üzümleri toplamak, sepetlere yerleştirmek.

14. Karla Kaplı Bir Kış Tatili – Aslında 2019 senesinde Findaliya’nın başkenti Helsinki + kuzeyindeki masalsı kar küresi Rovaneimi seyahatini planlamış Arctic Treehouse Otel’e aşık olup yer ayırtmıştım bile. Sonra döviz kurları ve bu 5 günlük seyahatin 15 günlük Amerika seyahatine (Route 66 mesela) denk bütçeye çıkması nedeniyle iptal etmiştim. Şimdi yeniden ileride Artic Treehouse veya benzeri bir otelde nordik karlarda yatıp yuvarlanacağım günlerin hayalini kurmaya başladım… Umarım artık gerçek olur.

15. Yılın Bir Bölümünü Kırsal Bir Yerde Geçirmek – Aslında bir süredir içimde olan ve kelimelere dökemediğim bu istek de covid19 sayesinde yüzeye çıktı. Birinci elden deneyimleyip gördük ki işlerimiz bir araya gelmeden de tıkır tıkır yürüyor. Çalışıp ürettikten sonra konum olarak nerede olduğunun önemi yok. Tek ihtiyaç iyi bir internet bağlantısı.

Bu durum benim gözümü acayip açtı. Şunu farkettim: ben yılın yarısını kırsal bir yerde, yarısını şehirde geçirmek istiyorum. Ege’de bir köy olur, Toroslar’da olur, Olimpos olur, şimdi aklıma gelmeyen yerler olur…. olur da olur. Taş ve basit bir ev, kocaman bahçe, bahçede köpekler, her yerde yeşil tonlar, komşularla kahve içmek, bisikletle kurulan pazara gitmek ve evden çalışmak istiyorum.

ÖĞRENMEK İSTEDİKLERİM

16. Asya Mutfağı Konusunda Eğitim Almak – özellikle Japon ve Tayland mutfakları en en sevdiklerim. Bunun için ille de seyahat etmeye gerek yok. İstanbul’daki workshopları takip ederek de bu hedefe ulaşabilirim. Ama olur da Japonya veya Tayland’a gidebilirsem bir iki günümü yerinde, yerel malzemelerle bir kaç yemek öğrenmeye ayırmayı çok isterim.

17.İspanyolcamı İngilizcem Seviyesine Yaklaştırmak – Birinci yabancı dil olarak İngilizce biliyorum ve üniversite eğitimimim tamamen İngilizceydi. Çok faydasını gördüm şimdi tonlarca içerik, video, kitap ile dünyalara erişebiliyorum. İkinci yabancı dil olarak konuşan nüfusun sayıca çokluğu nedeniyle (hello pragrmatik olmak) İspanyolca seçmiştim. Dile yatkınlığım ve pek çok kelimenin İngilizceye benzemesi nedeniyle de kolayca ilerlettim.

Kullanmaya kullanmaya dil benden gidiyor. Hem onu yakalamak istiyorum. Hem de farklı dillerde konuşup düşündükçe hayata bakış açımın genişlediğini farkettim. Birinde olan kelime diğerinde yok mesela ve bu kafamda acayip pencereler açıyor. Yazı yazma yeteneğimi bile artırıyor.

18.Google algoritması, Analytics, Adwords, SEO, Adsense vb Google Nasıl Çalışır Tüm Detayları ile Öğrenmek – Yıllardır google öğreniyorum, SEO’sudur, analyticsidir, reklam işleridir tamam. Ama bu hedefim google’da işleri yürütecek, mantıklı reklamlar verip iyi dönüşler alacak kadar bilmenin ötesinde. Algoritması, nasıl çalışır, gelecekte neler olabilir, cookie’ler kaldırılınca bizi neler bekler gibi derinlemesine kavramak. Udemy’de hiç dinlemediysem 60 saatlik google dersi dinlemişimdir. Gene de “yeterince biliyorum” diyecek kıvama gelmediğimi düşünüyorum. Mevzu derin.. gelecek günlerde canlı online eğitim ile bu işe el atmak ve derinlemesine öğrenmeyi çok istiyorum.

19.Hiç Bilgim Olmayan Sektörlerden Sosyal Medya Hesapları Yönetmek – Facebook/instagram ana mecralar olmak üzere sosyal medya yönetimi, organik büyüme, optimizasyonlar en en sevdiğim konu ve ek işim olabilir. İlgilenenler için de udemy’de bu konuda bir dersim var. (tık tık) Önümüzdeki dönemde de yavaştan açılan sosyal medya ve içerik yönetim işlerinde önceden hiç bilgim olmayan ve yeni dünyalara adım atacağım sektörlerden ek işler & sorumluluklar almayı çok çok çok isterim.

20.Piyanoda Bir Kaç Şarkı Çalabilmek – Dürüst olayım bir kaç şarkı değil bir şarkı var hayalimde. Ben piyanoda çalıyorum, Atıl gitarda, bizim bebo da şarkıyı söylüyor. (kjdhkjdfg #truestory) Bazen kendimden bile beklemediğim tuhaf hayaller kurabiliyorum. Neyse bebek henüz doğmadığına ve en azından bir kaç sene sözleri ezberleyip şarkı söyleyemeceğine göre bu hayal için vaktim var. İlk iş olarak önce piyano almam lazım, sonra da düzenli ders. (kjfdlkgjkfdg) Hayallerimde ailecek çalıp söylediğimiz şarkı ise The Beatles’dan Hey Jude. Sözleri, müziği ve verdiği mesaj ha-ri-ka. <3

Şimdi söz sizde. yeni normal düzenine geçince olmak, yapmak, deneyimlek istediğiniz şeyler nelerdir? Yorumlara bekliyoruuum!

Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bumerang - Yazarkafe