Covid Sonrası Türk Vatandaşlarına Sınırlarını Açan Ülkeler, Belirsiz Ülkeler ve Covid19 İstatistikleri

0
shares
Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+
Bu Nedir?
Benim için “yaşanacak şehirler şampiyonyu” San Francisco / Lombard Street.. bir daha ne zaman gideriz acaba? <3

Biliyorum biliyorum covid19 bitmedi. Ben bu yazıya başladığımda an itibari ile dünya genelinde 12.5 milyon vaka, 560 bin de ölüm var maalesef. Hastalığın aşısı bulunamadığı gibi yakın zamanda bulunacağına dair güçlü kanıtlar da yok. Ama ekonomik ve psikolojik nedenlerden ülke içi ve ülkeler arası seyahat yasakları yavaştan kalkmaya başladı. Belki de insanlık olarak baktık bu durumun üstesinden gelemiyoruz, hafiften adapte olalım dedik. Zaten en büyük yeteneğimiz adapte olmak değil mi?

Ben de bu yazıda sizlere an itibari ile covid sonrası Türk vatandaşlarına sınırlarını açan ülkeler listesinden, belli başlı hava yollarının uçuş planlarından bahsetmek istiyorum. Bir de corona sonrası seyahat için istatistiksel olarak en güvenli & güvensiz olabilecek ülkelerden. Yazıyı yazdığım şu dönemde koca göbeğimle 7/24 evde oturmam ve “seyahat deneyimi” olarak sadece doktor kontrolüne ve kontrol çıkışı Starbucks’a gidip buzlu kahve almam hayal kurup internette fink fink gezinmeme asla engel değil!

Haydi o zaman ilk iş Temmuz itibari ile Türk Havayolları ve Pegasus, Türkiye’den hangi ülkelere uçuşlar düzenliyor bakarak başlayalım…

ps: uluslarası seyahat, uçuşlar ve gümrük geçişleri konularını daha derinlemesine merak edenleri Korona Sonrası Seyahat – Bizi Neler Bekliyor? yazıma alayım.

Türkiye’den Temmuz’da Açılmaya Başlayan Uçuşlar

Filipinler, El Nido

THY: Günlük olarak dünya üzerinde nerelere uçuşlar olacak ve haftada hangi sıklıkla olacak konularını takip edebileceğiniz harika canlı bir harita yapmış. THY websitesinden “corona virüs salgını döneminde güncel uçuş planını” takip edebilirsiniz. Ancak uçuş var demek uçuş olan her noktaya istediğimiz gibi gidebiliriz demek değil maalesef. Pek çok ülkede öncelikle vatandaşlık, oturma izni vb şartlar isteniyor. Temmuz ayında açılacak uçuşların içerikleri ve zamanlamaları hakkında fikir vermesi için THY’nin kıtalara göre uçtuğu bazı noktalar ve uçuş sıklıkları şöyle:

  • Kuzey Amerika: San Francisco ve Los Angeles – 15 Temmuz sonrası haftada 3 ve 4 uçuş olarak başlıyor. New York 15 Temmuz sonrası haftada 3 uçuş. Washington DC 12 Temmuz sonrası haftada 2uçuş. Ek olarak Chicago, Florida, Houston uçuşları da 15 Temmuz sonrası başlıyor.
  • Asya: Japonya – Tokyo, Güney Kore- Seul, Endonezya – Cakarta, 11 Temmuz itibari ile haftada 2 uçuş olarak başlıyor. Singapur, Filipinler- Manila, Malezya – Kuala Kumpur, 18 Temmuz itibari ile haftada 2 uçuş. Çin – Hongkong 11 Temmuz itibari ile haftada 3. Guangzhou 18 Temmuz itibari ile haftada 1. (kim tüm bu olan bitenden sonra Çin’e gitmek ister bilemiyorum tabii. :D) Uzak doğuya ek olarak Orta Asya’da Pakistan, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan uçuşları da 11 Temmuz itibari ile başlıyor. Merak edenler için covid19’dan en çok etkilenen ülkelerden biri olan İran’a henüz uçuş yok. Covid19’dan en az etkilenen ve en güvenli ülkelerden biri olan Gürcistan’a da uçuş yok maalesef.
THY corona virüs salgını döneminde güncel uçuş planı – yurtdışı
  • Ortadoğu: Katar, Lübnan, İsrail ve Mısır’a uçuşlar 12 Temmuz itibari ile başlıyor.
  • Afrika: Bu maddeyi bunun için okuyor olabilirsiniz o yüzden baştan belirteyim Güney Afrika‘ya henüz uçuş yok. Fas, Cezayir, Mısır, Sudan, Moritanya, Mali, Belin (şu saydığım son üç ülke hakkında fikrim yok.. resmen cehalet içindeyim) ve Congo Cumhuriyeti’ne uçuşlar açışıyor.
  • Avrupa: Gelelim kısa vadede en merak edilen ve en gidilesi kıtaya…En sevilen, bana en çok sorulan komşudan başlamak istiyorum. 16 Temmuz itibari ile Atina- Yunanistan’a uçuşlar başlıyor. Ben gene de bu bilgiye çok güvenemedim çünkü 1 Temmuz itibari ile karaoyolu sınırlarını açtığını açıkladı ancak ülkeye girmeye çalışanları kapıdan çevirdi. Şimdi son durumda 16 Temmuz tarihinde hava, kara, su her türlü sınırı açması planlanıyor. Ama kesin değil – gene yan çizilebilir.
  • İtalya dahil pek çok Avrupa ülkesine uçuşlar, haftada çoklu sefer var. AMA (kocaman bir AMA) öyle uçağa atlayıp gidemiyoruz – pek çok Avrupa ülkesine uçmak için vatandaşı olmak veya Avrupa Birliği vatandaşı olmak şartı aranıyor. Peki bizi alacak Avrupa ülkesi hiç mi yok? Bir kaç tane var – onları aşağıdaki başlıkta detaylandıracağım.
  • Henüz vatandaşları için bile uçuşların açılmadığı noktalar: pastel de nata diyarı Portekiz, nordiklerin en nordiği İzlanda, ve St Petersburg ile çok sevdiğim Rusya. (Rusya Avrupa kıtasında değiil ama bence Avrupa’da.. o nedenle burada anlatmayı uygun gördüm)
THY corona virüs salgını döneminde güncel uçuş planı – Avrupa kıtası

PGS: Kıtalarca, ülkelerce ve paragraflarca açıkladığım bilgileri tekrarlamadan Pegasus cephesinde neler oluyor kısa bir özet geçeyim. Pegasus’un hazırladığı Sefer Düzenlediğimiz Ülkeler – Hangi Ülkelere Uçabilirim sayfasında çok detaylı ülke ülke liste ve ülkelerin girişte beklentileri yazılı. Covid Sonrası Türk Vatandaşlarına Sınırlarını Açan Ülkeler listesi de çok net. Her bir ülkeye girişte kimler girebilir, istenen belgeler, beklenen şartlar nelerdir tek tek çok güzel ve net bilgiler verilmiş.

Türk Vatandaşlarına Kapılarını Açan Ülkeler

Kiev, Ukrayna

Ukrayna: 42 milyonluk nüfusta an itibari ile 52 bin vaka görülen Ukrayna, Türk vatandaşlarına sınır kapıları açık ülkelerden biri. Ülkeye girişte gereklilik olarak tek beklenti covid19 tedavisini de kapsayan bir sağlık sigortası yaptırılması. Ben 2017’de Ukrayna’dan Kiev’i gezip çok beğenmiştim. Yaz seyahati için ideal gibi görünmese de kışın kuzeyde çok üşüyenler yazın seçenek olarak değerlendirebilir.

Ekim ayında gelen edit: maalesef Birleşik Krallık , Türkiye’nin covid19 verilerini farklı standardlara göre açıklaması nedeniyle sınırlarını kapattı.

İngiltere: İnanılmaz ama İngiltere’ye girişte sadece online sağlık formu doldurmak ve her zamanki gibi Birleşik Krallık vizesine sahip olmak yeterli. Bazı ülkelerden gelenlerden 14 günlük karantina istiyorlar ancak Türkiye bu listede yok! An itibari ile 1500-2000 TL civarına PGS’tan gidiş dönüş bilet alınabiliyor. Şimdi dünya covid19’dan yıkılırken sen neleri düşünüyorsun demeyin ama İskoçya yazın başka güzel…

Şaka bir yana Birleşik Krallık korona istatistikleri anlamında hiç parlak bir tablo çizmiyor. An itibari ile 288 bin vaka ve 45 bin adede yakın çok yüksek ölüm oranı var. Covid19 önlemleri konusunda da çok iyi olmadığını hatta toplumsal bağışıklık diye yola çıkıp geç önlem aldıklarını biliyoruz. Şahsen ben en azından bir İtalya, Amerika kadar çekinirdim buradan. Tamamen kişisel fikrim.

Lomond Gölü, İskoçya

Sırbistan: Vize şartı da bulunmayan Sırbistan’ın sınırları da Türk vatandaşlarına açık. An itibari ile 7 milyon nüfusa karşın 17 bin vaka, 341 ölüm ve 13 bin iyileşme oranı ile listede covid19 anlamında en gönül rahatlatan ülke ödülü Sırbistan’a gidiyor.

Yurtdışı seyahat sahalarına Sırbistan ile dönmek isterseniz sizleri Uzun Hafta Sonu Rotası: Çıktı Alıp Gitmelik Belgrad Rehberi yazıma beklerim.

Kale Meydan – Belgrad

Kosova: Listemizdeki Türk vatandaşlarına an itibari ile sınırları açık olan son ülkemiz de Kosova. Yaz dönemi Balkanlar havası, kültürü ve yemeklerini deneyimlemek için düşünülebilir. Covid19 istatistikleri anlamında 1.8 milyonluk nüfusa karşın 4300 vaka ile görece iyi durumda bir ülke.

Böylece Covid Sonrası Türk Vatandaşlarına Sınırlarını Açan Ülkeler listemiz bitiyor. Bugün itibari ile sadece dört ülke olması bana çok tuhaf geliyor. Bir zamanlar seyahatin önündeki engeller saçma sapan vize prosedürleri, yüksek sezonda fırlayan uçak biletleri fiyatları, popüler destinasyonlarda uygun fiyata konaklama ayarlayamamak vb idi. Şimdi başta Avrupa kıtası olmak üzere tüm ülkelere sadece vatandaşlarını ve oturma izni olanları alıyor. Hayat gerçekten bazen çok tuhaf ve beklenmedik şekillerde ilerliyor. Yapabileceğimiz tek şey kabul edip adapte olmak..

Şimdi söz sizde.. Covid19 sonrası seyahat konusunda duygu ve düşünceleriniz nelerdir? Ülke içi minikten seyahatlere başladınız mı? Uçağa binip başka bir ülkeye gitmek science fiction filmi gibi mi geliyor? Yoksa fırsat bu fırsat deyip uçuşlar açıldıkça gezmeyi mi düşünüyorsunuz? Kafalar karışık mı? Düşüncelerinizi yoruma bekliyoruuum.

Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bumerang - Yazarkafe