Haziran ayı ile ülkemizde normalleşme süreci başlıyor. Başta kamu olmak üzere iş yerlerinin büyük kısmı açılıyor, kreşler açılıyor, kafe ve restoranlar açılıyor. Belki de en büyük haber: şehirler arası seyahat yasakları kalkıyor. Pandeminin ilk zamanlarında endişelenmekten, her şeye ve herkese potansiyel covid virüsü gözü ile bakmaktan bastırdığımız seyahat isteklerimiz yavaştan yüzeye çıkıyor.
Yaz geliyor, denize girsek hiç fena olmaz… İnsan içine karışmadan araçla karayolundan güneye ineriz? Belki ufak temiz bir otelde kalırız? Veya garanti olsun diye çadırda kamp yaparız? Ya da daha cesur hissediyorsak covid19’un az görüldüğü yakın ülkelere kara – deniz – (veya) hava yolu ile ufak bir seyahat?
Seyahat ve keşfetme aşkı veren wanderlust böceği tarafından ısırılanlar eminim ki kıpırdanmaya başladı. Başta ülke içi olmak üzere seyahat hayalleri ve planları gündeme geliyor. THY ve PGS gibi hava yolu firmaları Haziran ayı iç hatlar uçuşlarını açıkladı bile. Bir yanımız çok korkarken bir yanımız kıpır kıpır belki de. En azından benim öyle! Korona sonrası seyahat – hem yerel hem de uluslarası- konusunda bizleri neler bekler, uzmanlar neler der ve ne gibi tahminler yapılır araştırıp derledim. Tabii milyonlarca fikir var ben en sık tekrarlanan ve en akla yatkınları seçip sizler için özetledim. Buyrunuz okumaya…
Güvenlik ve Ekonomik Nedenlerden Yerel Seyahatlerde Artış
- Karayolu ve demir yolu en çok tercih edilen ve yolcuların kendini güvende hissettiği seyahat araçları olacak.
- Amerika ve Avrupa başta olmak üzere pek çok ülkede covid19 sonrası seyahatler güvenilir seyahat şirketleri aracılığı ile ile hijyenik / dezenfekte edilmiş eve yakın doğa temalı seyahatler planlanacak. Her türlü sorun ve iptal durumunu kapsayan geniş kapsamlı seyahat sigortalarının uygulanıp trend olması bekleniyor.
- Arada, özel günlerde devletlerin uygulayabileceği sokağa çıkma yasakları yerel seyahat planlarını etkileyecek.
- Seyahat sigortası ve seyahat acentesi gibi kavramlar önem kazanacak. İnsanlar cezasız iptal – iade edilebilir seçeneklere yönelecek.
- Ekonomilerdeki küçülme ve artan işsizlik nedeniyle insanlar/toplumlar covid19 konusunda endişe duymasa bile ilk hareketlenen seyahat türü ülke içi seyahat olacak.
Havayolu Ulaşımı ve Uçak Tasarımlarında Beklenen Değişimler
Havayolları demişken dünya genelinde 25 milyon havayolu çalışanı olduğu hesaplanıyor. Ve eski kapasitelere dönme konusunda umut olmazsa işlerini kaybedebilirler! Bu açıdan bakınca insan endişeleniyor. Hatta bakış açımızı biraz daha genişletince 100 milyona yakın da turizm sektörü çalışanı olduğunu görüyoruz. Yani dünya genelinde 125 milyon insanın işi riskte!
- Maske takmak ve belirli aralıklarla değiştirmek öngörülemeyen geleceğe kadar zorunlu tutulacak.
- Havaalanları, tren garları gibi toplu taşıma merkezlerine maske, dezenfektan vb içeren otomatlar koyulacak. Yolcular eksiklerini temin edip stok yapabilecekler.
- Uçuşlarda yolcuların ateşleri ölçülebilecek. Ve uzun süreli seferlerde verilen kitlerin içerisine dezenfektan, maske vb koruyucu eşyalar eklenecek.
- Hava alanında, uçakta, bekleme salonlarında 2 metrelik sosyal mesafe kuralları uygulanacak. Uçaklardaki yolcu sayısı, bekleme salonlarındaki oturulabilir koltuk sayısı vb büyük ölçüde azalacak.
- Uçak içi oturma düzeni üzerine çalışan pek çok havayolu firması olduğunu biliyoruz. Sosyal teması minimuma indirecek yeni bir oturma düzeni gelebilir.
- Business sınıfı, sosyal izolasyon sınıfı olarak güncellenebilir. Herkesin kendi kapsülüne çekildiği; daha az yolcu kapasitesi olan bir business/first class konuşuluyor.
- Havaalanlarında yolcular ve bagajları dezenfekte cihazından geçirilecek.
Ülkeler Arası Geçişte, Pasaport Kontrollerinde Beklenen Değişimler
Zaten gümrüktür, vizedir, damga puludur iyice can sıkan bir süreç olan ülke değiştirme sürecinin zorlaşacağı ve bekleme sürelerin uzayacağı %100 beklenen bir durum. Peki ne gibi zorluklar bizleri bekler?
- Ülkeler, turizm (veya iş amaçlı) her ülkeye kapılarını açmayacak. Yaşanan covid19 vakaları ve o ülkenin yönetimine göre vatandaşlarını kabul ettikleri ve etmedikleri ülkeler listesi olacak. (örnek: Yunanistan’ın şimdilik Türkiye’den turist kabul etmemesi haberi)
- Bazı (ekonomik gücü buna yeten ülkeler) gümrüklerinde gelen yolculara sonuçları 10-15 dakikada çıkan covid testleri yapacaklar. Örneğin Hong Kong’un gelen herkese an itibari ile covid19 testi yapması ve Emirates’in Dubai giriş/çıkışlarında test yapması.
- Hem termal kameralar hem de ateş ölçelerle yapılan ateş kontrolleri sıradanlaşacak.
- Grip semptomları, ateş, halsizlik gibi durumları koklayabilen ve bu yolcuları belirleyen hassas burunlu köpek dostlarımız mesai yapacaklar.
- Gümrük geçiş işlemlerinin pasaportu elden vermeden ve kişilerin karşılıklı teması olmadan dijital olarak paylaşacağız. Hatta gümrük memurları yerine sürecin otomatize edileceği de beklentiler arasında.
- Bir kaç madde sonra bahsedeceğim “dijital sağlık pasaportu” ve belirli kriterler takip edilecek.
Seyahat Etmek Daha Pahalı ve Limitli Olacak
- Başta uçak biletleri olmak üzere her türlü toplu seyahat aracı artan sosyal mesafe ile azalan yolcu sayısı nedeniyle daha pahalı olacak.
- Güvenlik ve yolcuların psikolojik sebeplerle daha az tercih edecekleri hava yolu sektörü ölçek kaybedeceği için yükselen maaliyetler ile karşılaşacak.
- Pek çok noktaya uçuşların limitli sayıda ve sadece haftanın belirli günleri olması da beklentiler arasında. (örneğin: hafta sonları – özel günler vb zamanlarda sokağa çıkma yasakları ile şehirler turizme kapanıp açılacak.)
Dijital Sağlık Kayıtlarımız Çok Önemli Olacak
Dijital sağlık pasaportu da diyebileceğimiz güncel sağlık bilgileri ve test sonuçlarımızı içeren kayıtlarımızın tutulması çok olası ve beklenen bir durum. Peki seyahat etmek, özellikle ülkeler arası seyahat etmek için ne gibi içerikler gerekecek?
- Aşı (covid19 aşısı çıktıktan sonra) olduğumuzu gösteren belgeler. (hatta buna şimdiden “bağışıklık sertifikası” denmeye başlanmış bile)
- Güncel ve önceden yapılmış covid19 test sonuçları.
- Varsa kronik/genetik hastalıklarımız ve düzeli kullandığımız ilaçların bilgileri.
- Belirli bir zaman dönemindeki seyahatlerinizin lokasyon ve zamanları.
Şimdi söz sizde.. Covid19 sonrası seyahat konusunda duygu ve düşünceleriniz nelerdir? Ülke içi planlar yaptınız mı? Yurtdışı planlar hakkında neler düşünüyorsunuz? Herkesi yoruma bekliyorum.
Covid19 sonrası seyahat kuralları ve yeni uygulamak konusunda tahminler & bilgiler paylaşan kaynaklar:
Neredeyse 8 senelik ilişkimizi tam da evlilik müesesiyle taçlandıracak yılı bulmuşuz diyorum 😒Her şeyi önceden planladığımız düğünümüzü(Haziran sonu) ve çok istediğimiz Bali balayı rotamızı iptal ettik seneye kadar yapmayı düşünmüyoruz. Onun da ötesinde nişanlım hali hazırda ingilterede kısılıp kalmış durumda..belirsizlik havuzunda kaybolduk diyebilirim. Tek istediğimiz ikinci bi dalga olmaması ve bi şekilde nikah yapıp benim için İngiltere vizesi alabilmek..