İnanılmaz ama koskoca ve benim için çok yoğun geçen 2019 bitti ve de gitti. 2020’nin (itiraf edeyim içimden yirmi yirmi diye seslendirip bi’ mutlu oluyorum) ilk günlerinde yazacağım ilk yazının 2019’da okuyup sevdiğim kitap önerileri olması gerekli gibi hissediyorum. Çünkü 2019’da gerçekten çok kitap okudum ve kitap okumaya bilinçli olarak bolca zaman ayırdım. O zaman hazırsanız elinize sıcacık bir içecek alın ve başlayalım.
ps: buraya yazmadığım ama okuduğum veya yarım bıraktığım kitaplar da var. sadece “sevdim & öneririm” dediğim kitaplardan oluşuyor bu liste. <3
Beni En Çok Etkileyen 5 Kitap:
Tüm seneden sadece top 5 kitap seç derseniz en birinci sevip etkilendiğimden beşinciye doğru aşağıdaki gibi sıralarım.
1)Kurtlarla Koşan Kadınlar – Clarissa Pinkola Estes: bugüne kadar okuduğum tüm kitaplar ve yazılı şeyler içinde açık ara favorim. Lütfen lütfen lütfen başta kadınlar, devamında kız çocuk babaları, devamında sevgilisi olan erkekler okusun. (yani herkes 😀 ) İlk defa 2019’da okuduğum bu kitabı her sene yeniden okumak gibi bir hedefim var. Şubat’ta yeniden başlıyorum!
Bu kitabı bu kadar özel yapan nedir? Estes’in 20 yılda yazdığı, çok farklı kültürlerden zaman kadar eski öyküler, bu öykülerin psikolojik analizlerini içeren, her kadının içinde doğuştan var olan “vahşi kadın“dan bahseden, kurtlarla kadın psikolojisi arasında ilişki kuran ve kadın olmak üzerine yazılmış EN HARİKA kitap derim. Daha fazla detay için kitap üzerine yazdığım yazıma beklerim.
2)You Are a Badass – Jane Sincero: önce bir itiraf.. ben bu kitabı ve yorumlarını google’da ararken hata ile pdf’ini indirmiş bulundum ve bilgisayarımdan okudum. Rabbim ve yazarı affetsin. Yalnız o kadar çok sevdim ki defalarca okudum. Arkadaşlarıma da okuttum. (double tövbe) Sonunda Berlin’de hardcopy’sini bulup aldım da suçluluk duygum biraz hafifledi. Almışken bir daha okudum tabii..
Bu kitabı neden bu kadar sevdim? Öncelikle evet bu bir KİŞİSEL GELİŞİM kitabı. Ancak yazarın başta kendi olmak üzere her şey ve herkesle süper dalga geçen tarzına bayıldım. Çok gerçek, çok samimi ve error verdiğimiz yerleri acımadan suratımıza vuran bir kitap. Güldürürken tokatlıyor, tokatlerken bizi bir üst versiyonumuza yükseltiyor diyebilirim. Kurtlarla Koşan Kadınlar gibi bu kitabı da her sene okuyabilirim.
ps: sadece bir adet hardcopy’im var.. kendime anca yetiyor.. lütfen inatla ödünç istemeyiniz… not gonna happen :p
3)Kuran İncil ve Tevrat’ın Sümerdeki Kökeni – Muazzez İlmiye Çığ: Kendi başıma bırakılsam asla aklıma düşmeyecek ve okumayacağım bir kitap! Olaylar şöyle gelişti: Atıl kendisine alıyor uçakta okumak için. İncecik kitabı evin içinde kaybediyoruz. Atıl bir daha alıyor. İkincisi geldiği gün kaybolanı buluyoruz! Ve uçakta birlikte okuyoruz.
Utanarak söylüyorum ki ben bu kitaptan önce süper ilham verici Sümerologumuz Muazzez hanım’ı tanımıyordum. Hem kitap hem de yazarı aşırı ilham vericiler. İnsan türü olarak hikaye anlatıcılığı, sözel anlatım, hikayeler ve nasıl dinlere evrildiklerini örnekleri ile çok harika anlatıyor. Ayın evrelerine olan merakımızından, ilkbahar kutlamalarına, astrolojiye kadar pek çok konu var. Mutlaka edinip okuyunuz!
4)Pürdikkat / Deepwork – Cal Newport: Kendisi bilgisayar bilimleri alanında akademisyen, bir sürü best seller kitabı ve aktif blogu olan tipik bir overachiever (Türkçemize “her b*ka ulaşan” olarak çevirmek istedim) Cal abimizin hayattaki en büyük takıntısı verimlilik, derin çalışma konuları. En sevmediği şey de sosyal medya ve akıllı telefonlarda yitirdiğimiz saçma sapan zamanlar.
Kendisinin Newyork Times makalesi beni bir aylık dijital detoksa soktu. Pürdikkat kitabını da bu dönemde okudum ve gerçekten de derinleşme; derin düşünme, çalışma ve hayattaki önceliklerimi kovalama anlamında beni aydınlattı. Cal Newport’un diğer kitaplarını da okumuş/dinlemiş biri olarak diyebilirim ki tek bir kitabını okuyacaksınız bu olsun!
5)Dört Anlaşma: Toltek Bilgelik Kitabı – Don Miguel Ruiz: Hayatın her dönemine ve her türden insanın kalbine ve mantığına dokunacak bir kitap. Aslında anlattıkları SÜPER BASİT ancak asırlık Toltek öğretilerinin harika bir şekilde distile edilip özetlenmiş hali. Bu dört anlaşmayı okuyan, sindiren ve hayatına uygulayana karada ölüm yok. Hatta bir kaçını uygulasak veya sıkışınca joker gibi aklımıza düşse bile çok yol alırız!
ps:bu kitabı o kadar sevdim ki 4 kopyasını daha alıp 4 kişiye hediye ettim. <3
Kitaptan çok sevdiğim ve her Netflix izlemeye oturduğumda veya aklımdan geçirdiğimde beni geren bi’ cümle: Aksiyon, hareketlilik, dolu dolu yaşamaktır. Aksiyonsuzluk yaşamı yadsımanın bir yoludur. Hareketesizlik, yıllar boyu hergün televizyon karşısında oturmaktır. Çünkü canlı olmaktan ve kim olduğunuzu ifade etmemek için risk almaktan korkarsınız.
Düşünme Kalıplarımı Sorgulatan ve Kafa Açan Kitaplar
Bu noktadan sonra favori kitaplarımı yazdığım detayda yazarsam 2020 (aka yirmi yirmi) bitmeden bu yazı bitmez o nedenle kısa ve öz anlatıma geçiyorum. Evet, ilerleyelim…
6)Sıfırdan Bire / Zero To One – Peter Thiel: Aslen girişimcilik kitabı ancak iş dünyasında ne yönden olursa olsun bulaşan herkesin okumasını öneririm. İster kurumsalda çalışın, ister devlette, ister ufak işletmenizde… Okuyan herkesin ilham alacağı, aklına yeni fikirler düşüreceği ve başta Silikon Vadisi olmak üzere teknoloji ve dünyanın ne yöne gittiğine dair bilgi sahibi olması garanti.
7)Davut ve Golyat – Malcom Gladwell: Öncelikle Malcom Gladwell reyiz konusunda AŞIRI TARAFLIYIM ve ÇOK SEVİYORUM. Kitap inandığımız şeyleri, “avantaj/güç/iyi” gördüğümüz kavramları ve algımızı sarsacak örneklerle dolu. Güçlüler, devler sandığınız kadar yenilmez değiller fikrini işliyor. Dezavantaj olarak etiketlediğimiz şeyler aslında büyük avantaj olabilir. Tabii bu iddiaları öyle örneklerle, öyle ilginç bağlantılarla anlatıyor ki… ağzımız açık kalıyor. Sanki paralel evrenlerden konuları bağlıyor.
8)Vücudunuz Hayır Diyorsa – Gabor Mate: Çocukluğumuzda içimize işleyen koşullanmalar, bunlar sonucu oluşan stres ve sağlığımızı nasıl etkilediği kitabın konusu. Tarzı ise çarpıcı örneklerle ve yüzümüze vura vura. Tıp bilimi de gösteriyor ki kendimizden kaçış yok.
ps: ufak bi’ uyarı: benim gibi bir hastalık hakkında bilgiler öğrenince “amanın bende de bu var” diyen hastalık hastası bir yapınız varsa minik dozlarda yavaş yavaş okuyunuz. 🙂
9)21. Yüzyıl İçin 21 Ders – Noah Harari: Anlaşılır, harika örnekler içeren ve çok sevdiğim anlatımı ile günümüze dair 21 adet önemli konu ve yakın gelecekte olabilecekleri anlatıyor. Ne tür konular peki? Robotlar ve insanlar ilişkisi, yapay zeka, Tanrı anlayışı, büyük veri, insanın dünyayı anlamlandırma yeteneği vb vb.
10)Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar – Stephen Hawking: Ağır fizik konularını süper anlaşılır günlük hayat betimlemeleri yaparak akıcı bir şekilde anlatabilmek gerçekten de eşsiz bir yetenek. Kitabı okurken pek çok yeni şey öğrenecek, ufkunuzun genişlediğini hissedecek ama gene de bir kısmını anladım sanıp anlamayacaksınız. Yani en azından bana öyle oldu. En yakın zamanda edinip bol kafeinli bir filtre kahve eşliğinde uyanık bir zihinle okumanızı öneririm.
Kitaptan çok sevdiğim bir cümle: Gelgelelim gerçek bilim, bilimkurgudan çok daha tuhaf ve tatmin edici olabilir.
11)Şimdi’nin Gücü – Eckhart Tolle: Çok çok güzel ama tüm ilginizi verseniz bile çok ağır bir kitap bence. Yoga-meditasyon işlerine biraz ilginiz var güzel bir meditasyon seansı ile zihni rahatlatıp okumayı da öneririm. Kitap (süper iyi ifade edemediğim ama) okuyunca “evet haklısın Eckhart reyiz” diyeceğiniz şekilde dolu dolu. Okurken bazen bir sayfa ilerleyemediğim oldu. Kitabın %80’inin de altını çizdim. Her sene yeniden okunası kitaplardan. Biliyorum konusunu çok anlatmadım. Ama anlatılmaz okunur cinsten. 🙂
Aşırı İlham Veren Kadın Yazarlardan Kitaplar
12)Evlenilecek Kadın (Edible Woman) – Margaret Atwood: Çok çok güzel ve çok komik/absürd! 1970’lerde Kanada’nın büyük bir şehrinde genç bir kadın olan Marian’ın hayatı üzerinden ilerliyor. Marian bir araştırma şirketinde yeni çıkacak ürünler, reklamlar vb üzerine çalışan, erkek arkadaşı olan, ufak arkadaş çevresi ve bir adet de ev arkadaşı olan sıradan biri. Kitap boyunca onun peşine takılıp dünyasına gidiyoruz.
13)Annem ve Ben – Maya Angelou: Öncelikle Maya Angelou konusunda çok hayran ve taraflıyım. Var olan tüm videolarını / röportajlarını izlemiş hatta çoğunu ezberlemiş durumdayım. Annem ve Ben’i okuyunca bu ikonik kadının neden ve nasıl bu kadar harika olduğuna dair daha detaylıca fikrim oldu. Annesiyle ilişkisini otobiyografik şekilde anlatan bu kitabı elimden düşürmeden hemen iki günde bitirdim. Maya Angelou severlere öneririm. Henüz kendisini tanımıyorsanız aşağıdaki kitapla başlamayı öneririm.
14)Benim Adımla Toplanın – Maya Angelou: Yeniden Maya Angelou ve harika bi’ otobiyografik kitabı ile listemizde ilerliyoruz. Bu kitapta gerçekten çok şeffaf bir dille iyisi kötüsüyle ergenlik yıllarından itibaren yaşadıklarını, hissettiklerini yazmış. O yıllarda Amerika’da Afrika kökenli olmak, kadın olmak ve hayatını çalışarak kazanmak, iyi – kötü kararlar vermek üzerine harika öğretici ve sürükleyici bir kitap. Bir de ancak kendisiyle bu kadar barışık bir insan bu şeffaflıkta yazabilir. You go Maya reyiz!
15)Path Made Clear – Oprah Winfrey: Oprah’mızın bizzat sesinden hayatımızı anlamlandırma, amacımızı (“calling”imizi çağrımızı) bulma, engellerle yılmadan onu takip etme üzerine çok sıcak ve samimi bir kitap. Adeta bir akıl hocası. Okumak yerine yazarın kendi seslendirmesinden de dinleyebilirsiniz; storytell app’inde mevcut. Gereksiz bilgi ama Oprah’nın mentörü de Maya Angelou idi. 🙂
16)Acımasız Dünyaya Meydan Okumak- Brene Brown: Kafa yapınız benim gibiyse kitabın adına bakıp gözleri çoktan devirdiniz bile. Ancak klişe başlığına karşın harika bir kitap. Tam da ihtiyacım olan bir zamanda hayatıma girdi. Harika örnekler, yapılan çalışmalar, toplanan datalar ile şunu anlatıyor: kendimizden farklı biri olmamıza gerek yok. Kendimiz her ne isek o olsak yeter. Özellikle topluma, belli bir gruba, yaşam tarzına vb aidiyet hissinde zorlananlara öneririm.
17)Mükemmel Olmamanın Hediyeleri – Brene Brown: Yılın iki Brene Brown kitabını arka arkaya okudum. İkinci okuduğum bu kitabın adı bana sorarsanız gerçekten de güzel. Brene Brown’un tüm konuşmaları ve kitapları ile kalpten yaşamak ve hayattan keyif almak için detaylı örnekler, öneriler sunuyor. Başta mükemmeliyetçilik olmak üzere bırakmamız gereken zararlıları da listeliyor.
ps: hala duymayan kaldıysa Brene Brown’un harika bir netflix special konuşması var. hemen izlensin derim.
pps: an itibari ile işe gidip gelirken gene Brene Brown’dan “Daring Greatly” kitabını yazarın kendi sesinden dinliyorum. Bu kitaba da bayıldım, şaşırtmadı. 🙂
Biliyorum biliyorum bu çok sevdiğim ilham veren kadın yazarlar kategorisinde bu sene biraz geride kaldım. 2020’de hemen ilk aylarda okumak/dinlemek istediğim bazı kitaplar şunlar: We Should All Be Feminists – Chimamanda Ngozi Adichie, The Wisdom of Sundays – Oprah Winfrey, Daring Greatly (dinlemeye başladım bile!) – Brene Brown, Margaret Atwood‘un yazdığı her şey, bol bol Anne Lamott ve Duygu Asena‘nın daha az bilinen kitapları.
Öyle Demeyi Sevmiyorum Ama “Kişisel Gelişim” Kitapları Önerilerim
18)Beşinci Anlaşma – Don Miguel Ruiz, Don Jose Ruiz, Janet Mills: Dört anlaşmayı çok sevenler yeniden ve daha güncel örneklerle hatırlamak ve aslında ilk dördüne süper yeni bir şey eklemeyen ama farklı bir bakış açısı sunan bu kitabı seveceklerdir. Öneririm.
19)Zen ve Okçuluk – Eugen Herrigel: Kitabın yazarı 1920’lerde felsefe profesörü olarak Almanya’dan Japonya’ya gider. Burada kendisi ve eşi türlü sanatlar (okçuluk, dans, çiçek düzenleme vb vb) yoluyla zen eğitimi alındığını öğrenirler ve okçuluk yolunu seçeler. Özellikle bir Alman’ın uzak doğunun mistik öğretilerini anlama çabası ve analitik yaklaşarak çözme girişimleri harika bir tezat olmuş.
20)Her Adımda Huzur – Thich Nhat Hanh: Farkındalık ve anda kalmak üzerine bir kitap. İncecik, boyu kısa ve yazı fontu büyük. Zorlasanız bir oturuşta biter. Ancak 8-12 saat arası demlenen özel bir kahve gibi anlamlı ve dolu. Bu durumla tezat oluşturacak kadar da basit bir dile yazılmış! Bu konularla 2019’da çeşitli nedenlerden çok kitap okudum ve mindfulness konusunu en basit ve derin anlatan kitap ödülümü Her Adımda Huzur’a veriyorum.
21)Bir Ağız İki Kulak, Zen İletişim Sanatı – Thich Nhat Hanh: Bu sefer iletişim ve insan ilişkileri üzerine kısa kısa okumalar şeklinde harika bir Thich Nhat Hanh kitabı. Her Adımda Huzur’u farkındalık ve mindfulness konularında, Bir Ağız İki Kulak kitabını ilse ilişkiler ve mindfulness konularında gibi düşünebilirsiniz. Özellikle iş – arkadaş – romantik insan ilişkileri konuları gündeminizdeyse faydasını göreceğinizi düşünüyorum.
22) Her Şey Darmadağan Olduğunda – Pema Chödrön: Anlatılmaz okunur cinsten bir kitap. Budist rahibe olan Pema Chödrön’ün en çok satan, en çok sevilen ve alıntı yapılan kitaplarından biri. Konusu nedir? derseniz hayat ve doya doya yaşamak derim. İncecik bir kitap olmasına karşın öyle kolayca okunacak cinsten değil. Her cümleden sonra durup düşünmek ve düşüncelerde kaybolmak garanti. Özellikle zor zamanlarda algılanması daha kolay olan bu kitap bence herkesin kitaplığında olmalı.
ps:bilerek ve isteyerek mi yoksa hata mı bilmiyorum ama kitabın başlığındaki her şey kelimesi hata ile bitişik yazılmış. ne zaman kitabı elimde foto çekip story yapsam bir sürü mesaj aldım. EVET YAZIM YANLIŞI VAR!!!11
23)Düşünce Gücüyle Tedavi – Louise Hay: Kapak tasarımı #epicfail olan bu kitabı her kim okursa okusun çok etkileneceğini ve hak vereceğini düşünüyorum. Geçen sene 90+’larında kaybettiğimiz Louise Hay gerçekten de efsanevi bir kadın. Kendi icadı yöntemlerle kanseri yenen, hayatını 40’larından sonra yeniden yazan kendini eğitmiş bir iyi yaşam gurusu diyebilirim. Bu kitapta hatalı düşünce kalıplarımızın nasıl hastalıkla dönüştüğünü çok basit ama vurucu bir dille anlatıyor. Bugüne kadar blogda yazdığım kitap önerilerimi sevdiyseniz hemen bu kitabı sepete atın, çok sevip etkileneceksiniz derim.
24)Damn Good Advice (for people with talent) – George Lois: George Lois kimdir biliyor musunuz? Man Men dizisindeki Don Draper karakteri için ilham alınan, Newyork’un 50-60’lardaki şaşalı reklam sektöründen duayen bir abimiz. Pek çok efsanevi reklam kampanyasında ve popüler kültürün şekillenmesine parmağı var. İşte bu değerli abiden bolca gerçekçi, biraz sarkastik tavsiyeler almak için ideal bir kitap. Ufak uyarı: kitabı okuyunca arada insanlarla ters düşmek, bildiğinizi okumak, orta parmağı havaya kaldırıp sallamak ve ufak minik götlükler yapma isteği gelmiyor değil. lfkglflg
25)Unf*ck Yourself – Gary John Bishop: Nasıl mutsuz ve umutsuz bir günümde bu kitapla karşılaştım ve günüm nasıl 180 derece değişti anlatamam! Canımdan bezmiş içi boş muz kabuğu gibi kıvrılmış yatarken bu kitap resmen ayağa dikti beni. Neden ayağa kalktım? Beğendiğim ve çok etkilendiğim kısımları bir deftere not almak için tabii!
Gary Bishop, aslen bir koç ancak öyle new age bir abi değil. Politikacılar, kraliyet ailesinden üyeler, aşırı ünlü sporcular ve sanatçılara koçluk yapıyor. Bu kitapta onunla bir seansı ödeyemecek bizlere lütfedip koçluk yapıyor! Çok uzatmadan övmeye başlıyorum: adam çok akıllı, yer yer sert, çok komik, bolca küfür ediyor, aşırı harika gözlemci ve en iyisini sona sakladım HARİKA Bİ İSKOÇ AKSANI VAR!! Kitabı okumak yerine storytell’den sesli de dinleyebilirsiniz. Ben hem okudum hem de dinledim. Kesinlikle dinlemesi daha etkileyici.. O kadar iyi seslendirmiş ve arada bağırarak azalıyor ki.. Çok kalp. <3 <3 <3
Akıcı, Kolay Okunan Sevdiğim Kitaplar
26)Momo – Michael Ende: Şehir hayatında, modern zamanlarda özellikle yetişkinlerin hayatlarını nasıl yaşadıklarına, zamanlarını nasıl geçirdiklerini nazikçe ve dolaylı yoldan anlatıyor. Koskoca kitabı tek bir kelimeye indirgesem “zaman” derdim. Zaman üzerine, zamanın göreceliği, değeri ve onu nasıl harcadığımız üzerine derin derin düşündüren bir kitap.
27)Ağaçların Gizli Hayatı / The Hidden Life of Trees – Peter Wohlleben: Amsterdam’da görüp çantama attığım bu kitap, ağaçlar ve genel olarak doğa konusunda cahilliğimizi azaltıp ufkumuzu açıyor. İnternetin hem de daha hızlısının ağaçlar arasında olduğunu biliyor muyduk? Hayır. Peki bir ağacın sağlığının tüm ormana bağlı olduğunu? Hayır. Peki tarım ilaçları ve mobilya sektöründe kullanılmak üzere planlı ağaç dikimleri ile ağaçlar arasındaki bu harika bağı kopardığımızı biliyor muydunuz? Bu ve benzeri harika bilgiler için bu kitabı şiddetle öneririm.
28)The Art of Making Memories – Meik Wiking: Türkçe’ye çevrilmesini beklemeden çıkar çıkmaz Berlin’de alıp oracıkta okumaya başladım. Söylemeye gerek var mı bilmiyorum Wiking reyizi ve yazdığı her şeyi çok severim. Bu kitabında anılarımız nedir, nasıl oluşur, nasıl hatırlar ve zihnimizin sinemasında yeniden canlandırırız ve en önemlisi yeni ve harika anıları nasıl yaratırız konuları anlatıyor. Gene kalbi sıcacık yapan, yüzü güldüren tam bi’ klasik Meik Wiking kitabı.
29)Elon Musk – Ashlee Vange: Hem Türkçe hem İngilizcesi olan bu kitap bir dönem baya popüler ve çok satanlar listesindeydi sanırım. 2019’da bana bir Elon Musk merakı ve hayranlığı geldi.. (tam olarak Mayıs ayı gibi klfkldf) Bu gereksiz bilgiyi arkamızda bırakıp ilerlersek ilham almak için, kendimizi daha fazlasını yapmaya zorlamak için harika bir kitap.
Elon Musk’ın nasıl tesadüf eseri Elon Musk olmadığı, ne kadar disiplini ve manyakça çalıştığını görüyoruz. Gözünü diktiği hedefler, kendine dert edindiği global sorunlar ile çıtayı cidden Mars’a taşıyan bir abimiz, ben çok seviyorum. Kitabı da övgü dolu ve taraflı bir dil yerine nötr ve Elon Musk’ın kötü yönleri, çevresine göt gibi davrandığı alanları da gösteren tarafsız bir tarzda yazıldığı için de çok beğendim.
30)Crazy Rich Asians – Kevin Kwan: Elon Musk’tan 180 derece bir dönüşle tamamen eğlencelik, bize bir şey katmayacak ama hızla akan bir kitaba geçiyorum. Normalde böyle kitapları gizliden okurum ama blogda yazıp kendimi rezil etmem. kdjfkfdjg. Ancak Asya’daki köklü ve milyarder ailelerin iç yüzünü, entrikaları ve dünya görüşlerini anlamak ve VAY ANASINI NE MANYAK ZENGİNLİKLER VAR demek için ideal bir kitap. Uzun bir uçuşta veya plajda kokteyllerde IQ’muzu düşürdüğümüz sıralar okunur.
31)80 Günde Parasız Devri Alem – Milan & Muammer: Milan ve Muhammer ortak noktası seyahat ve insanların özünde iyi olduğuna inanmak olan iki arkadaş. 9 Eylül 2014 günü Paris’ten parasız olarak (evet doğru okudunuz PARASIZ olarak) seksen gün boyunca dünyayı geziyorlar.
Siz de onlarla yola çıkıp, otostop çekip, ülkeleri ve farklı kültürleri tanıyıp maceralarına ortak oluyorsunuz. Bazen işler ters gidiyor, günlerce aynı noktada ilerleyemeden kalıyorlar. Bazen melek gibi insanlar kaşılarına çıkıp yoldaki engelleri bir bir kaldırıyor. Arada ne kadar yorulduklarını da hissediyorsunuz. Kesinlikle öneririm ve kitap hakkında daha detaylı yazımı okumak için sizleri şuraya alayım!
Biraz da Hile Yaptım: Okumayıp Sesli Olarak Dinlediğim Kitaplar
32)What Successful People Do Before Breakfast – Laura Vanderkam: Dinlemesi kolay, yaklaşık 1.5 saatlik harika bir öneri ile dinlediğim kitaplar listeme başlıyorum. Kitapta her sabah 6-9 arası altın saatler olarak anlatılıyor. Ve bu altın saatleri nasıl en iyi şekilde değerlendirebileceğimiz inceleniyor. Kitabı sevip ilham aldım. İlgilenenlere öneririm. Detaylı yazı içinse şuraya beklerim.
33)Bhagavad Gita – Tanrı’nın Şarkısı: Yoga eğitmenlik ödevi olarak verilen bu kitabı bu yaşıma kadar duymamam resmen CEHALET. Hint kültüründe en önemli ve zaman kadar eserlerden biri. Muhtemelen kollektif yazıldı yazarı bile bilinmiyor. Bir savaş alanında savaşçı Arjuna ve danışmanı Krişna arasındaki diyalogdan oluşuyor kocaman eser. Hayata dair çok fazla bilgelik içeriyor. Hem Mandela hem de Gandhi’nin en sık danıştıkları kitaplardan biri.
Yalnız dürüst olacağım kitap/destan OKUNMUYOR! Bir sürü Hintli isim, kim kimdi, abuk sabuk kavramlar derken beni içine alamadı. E bir yandan da ödev seve seve okumak zorundayım. Her Y kuşağı üyesi gibi ben de youtube’a yazdım ve İngilizce olarak seslendirilmiş vesiyonunu işe gelip giderken bir kaç haftada dinledim. Böylece neden bu kadar sevildiğini anladım. Bu kitabı İngilizceniz yeterliyse İngilizce dinlemeyi/okumayı öneririm.
“Karma” kelimesini “eylem” olarak çeviren çevirmen, bu durumu onaylayan editör ve basan yayınevinde de kınamalarımı iletiyorum buradan…..
34)To Love and Let Go – Rachel Brathen (Yoga Girl): Bir sonraki bölümde ilk kitabını önereceğim Yoga Girl’ün ikinci kitabı. Kendi sesinden dinledim ve bol bol ağladım. Evet baştan söyleyeyim kitap NET AĞLATIYOR. Otobiyografi niteliğindeki bu kitap, yazarın 25 yaşından başlayıp 30’una kadar olan zamanı ve yaşadığı büyük zorlukları anlatıyor. Aynı sene içinde en iyi arkadaşı ve köpeği aniden ölüyor, annesi intihar girişiminde bulunup son anda kurutuluyor, instagram sayesinde milyonlarca kişi tarafından tanınıp ünleniyor ve kahramanımız bir de evleniyor!
Böyle yazınca çorba gibi durdu ama insan olmaya, yas tutmaya, aynı anda 906506905 duyguyu yaşamaya, yeniden toparlanmaya ve kitabın adı da olduğu üzere SEVMEYE ve BIRAKMAYA dair harika bir kitap. Mendilleri hazır edin. Burun çekmeli ağlama krizleri geliyooor. 🙂
35)Ev Yapımı Bir Paraşüt – Berrak Yurdakul: Yazarını ve aldığı budist eğitimi bilmeden, Sevinç Erbulak’ın kadife sesinden bayılarak dinlediğim bir kitap oldu. O kadar sevdim ki gideceğim yerlere vardığımda arabadan inmeden bir süre daha dinliyordum. Kitap hiç meditasyon, mindfulness, budist felsefe, çakralar, karma, şu – bu kelimelerin kullanmadan harika bir mindfulness dersi veriyor! Bu konulara hafif ilgisi olan ama bu tarz kavramları çok saçma bulanlara özellikle öneririm.
36)Digital Minimalism – Cal Newport: Pürdikkat kitabından motivasyonla bir aylık dijital detoks yaptığım Cal Newport’un Dijital Minimalism kitabını okumak yerine sesli dinledim. Özellikle sabahları işe giderken, gün daha yeniyken iyi anlamda beynimi yıkadım. İnternette geçirdiğimiz zamanları, bu zamanları neye harcadığımızı, bu durumun hayat hedeflerimize yarayıp yaramadığını ciddi anlamda sorgulatan bir kitap. Uygulanabilir ve pratik öneriler de veriyor. Okumayı/dinlemeyi öneririm.
Sevip İlgilenenlere Önereceğim Yoga Üzerine Kitaplar:
Bu bölüm yoga ve yoga felsefesi hakkında okumalar yapmak isteyenlere gelsin. Kişisel gelişim amacıyla göz attıysanız sadece 42. maddeyi önerebilirim.. ki o da baya baya yoga bilgisi yüklüyor ince ince.
37)Yoga ve Siz – B.K.Z Iyengar: “benim vücudum tapınağım, asanalar da dualarımdır” ve “önce bedenimi hizaya soktum, sonra zihnim hizalandı” diyen yoga efsanesi Iyengar’ın çok yönlü yoga kitabı. Özellikle yoga eğitmenliği alan herkesin kitaplığında bulunsun derim. Okuması kolay, ara ara referans almak için de bakılır.
38)Patanjali’nin Yoga Sutrası – Chip Hartrantft: Öncelikle yoga sutralar üzerine yazılan en harika ve derin düşünülmüş kitaplardan biri. Ancak benim gibi daha “yoga sutralar nedir?” kıvamındayken okursanız OKUNMAZ. Bu kitabı alın kitaplığınıza atın. Daha sonra yoga belgeselleri listemi izleyin veya 41. numarada önereceğim kitabı okuyun. Sonra okuyun ve OMG OMG WOW! demeye hazır olur.
39)Yin Yoga El Kitabı: Yin Yoga Felsefesi ve Pratiği – Bernie Clark: Vinyasa ve mindfulness temelli 200 saatlik yoga TT eğitimi üzerine hem bolca yin hem de anatomi öğrenmek için 100 saatlik yin eğitimine yazıldım. An itibari ile yarıladım bile! 🙂 Kitabı da kütüphanemde durması için aldım. Arada lazım oldukça referans kitap olarak bakarım dedim ancak elime alınca kendimi durduramadan 80%’ini okuyuverdim. Hem yin yoga felsefesi, hem akışları, hem pozlarını (fotoları ve varyasyonları ile) anlatan harika bir kaynak kitap. İlgilenenler mutlaka alsın derim.
40)Kundalini Yol Arkadaşım – Özlem Ataman: Kundalini yoga eğitmenlerinden Özlem Ataman’ın kendi yolculuğu üzerinden kundalini yoga, eğitimi, gittiği farklı çalışmalar ve hayatında yansımalarını anlatan otobiyografik bir kitap. Ana karakter ile hayatta olduğumuz durumlar, dönemler ve tarzlarımız son derece farklı olsa da çok severek okudum ve kitap beni içine çekti. Özellikle kundalini severler beğenecektir. Kundalini nedir vb burada yazmayacağım kitaptan öğrenelim.
41)Yoga Sutralar I Bir Yoginin El Kitabı – Çetin Çetintaş: Yoga sutralara ve onları anlamaya dair ilk okunacak kitap bence bu olmalı. Neden? Çünkü tek tek ve anlaşılır örneklerle anlatıyor ve dili ağır değil. Bu kitapla sutralara dair temel fikrimizi ve genel kültürümüzü oluşturabiliriz. Yalnız ikincisini uzun süredir bekliyoruz… yazara nazik hatırlatma. 🙂
42)Muson Şarkıları, Bir Yoga Yolculuğu – Bora Ercan: Bora Ercan’ın çevirisin yaptığı Hatha Yoga Pradipika’yı okuyunca harika bir çevirmen ve yazar olduğunu anladım ve online sitelere girip yazdığı her şeyi alıverdim. Henüz hepsini okumadım, okudukça önerilerimi paylaşırım. Bora Ercan okumaya bu kitap ile başladım ve yoga uygulamaları- yolda olmak – seyahat- ashram hayatını anlatan bu kitabı herkese öneririm. Süper akıcı ve öğretici.
43)Çakra Kitabı Enerji ve Süptil Bedenin İyileştirici Gücü – OSHO: Wild Wild Country Belgeseli’ni izledikten sonra ilk icraatım idefix’e girip bir sürü OSHO kitabı almak olmuştu. Daha fazlasını öğrenmeliydim. Elim ilk olarak bu kitaba gitti ve Osho’nun anlatımıyla çakralar hakkında baya bir şey öğrendim. Yalnız tüm kitabı anladım diyemem. Yer yer “ne diyor yahu bu adam?” deyip youtube’dan o konuda konuşma video’larını izleyim “haaaaa” dedim. Yoga 102 seviyesi diyebilirim ama meraklısına öneririm.
44)Tantra, Spiritüellik ve Cinsellik – OSHO: Çakraları okuduktan sonra konusunda seks olması sebebiyle ikinci olarak bu kitaba başladım. lkfdjgklfjkl (#truestory) Daha kolay anlaşılır, sık sık tekrarlar yapan bir kitap. Yalnız kitap olarak yazılmadığı, Osho’nun yaptığı bir konuşmanın metinleştirildiği çok belli. Kitabı okumak istemezseniz youtube’a Osho tantra yazıp top video’ları izlerseniz konuya dair süper bir fikriniz olur. Ve evet tantra düşündüğümüz seksi şey değil. Düşündüğümüz seksi şey kama sutra. 🙂
45) Yoga Girl – Rachel Brathen: Ebook olarak okuduğum bol görselli bu kitap yogaya yeni başlayanlar ve yoga ile flört edenler için ideal. Yoga pratiği hakkında bilgiler, sağlıklı bitkisel bazlı tarifler, meditasyon ve nefes egzersiz örnekleri var. Tam Pazar günü yatakta koca fincan bir kahve ile yatıp yuvarlanırken okumalık.
İnanılmaz ama son bir yılda okuyup beğendiğim kitapları özeledim! WOW! Şimdi söz sizde – Kitap önerilerimden hangileri aklınıza yattı? Okuyup beğendikleriniz hangileri? Sizin önerileriniz nelerdir? Mutlaka yorum bırakın, bekliyorum!
Yine dolu dolu, çok zengin bir içerik hazırlamışsın Zeynep! 🙂 Birkaç kitabı okunacaklar listeme aldım bile. İyi ki paylaşıyorsun;)
Yazar
çok teşekkür ederim güzel yorumun için Mervecim <3