Kitap Önerisi : Sabah Rutini Oluşturmak için İlham Veren “What Successful People Do Before Breakfast”

0
shares
Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+
Bu Nedir?

Hem geçtiğimiz bayram tatilini İstanbul’da geçirmem hem de bir aylık dijital detoksum sağolsun bu aralar bol bol kitap okumaya ve okuduklarım hakkında düşünmeye zamanım oldu. İşte tam da bu dönemde karşıma çıkan, kısacık ama etkili bir kitap önerisi ile karşınızdayım. Kitabımız What The Most Successful People Do Before Breakfast (yazar: Laura Vanderkam) Ben sesli olarak dinledim ancak okumayı tercih ederseniz ebook versiyonu var. Henüz Türkçe’ye çevrilmedi ancak İngilizcesi gayet anlaşılır kıvamda diyebilirim. Hazırsak kitap neler anlatıyor ve neden çok sevdim anlatmaya başlıyorum.

“Sabah” Zaman Dilimi Neden Üzerine Kitap Yazılacak Kadar Önemli?

Araştırmalar gösteriyor ki irade kısıtlı bir kaynak. (bunu bir önceki kitap önerim Pürdikkat‘te de anlatmışlardı) İrade rezervlerimiz sabah güne dolu başlıyor. Gün içinde kullanıla kullanıla akşama doğru azalıp tükenme sınırına geliyor.

Sabahları daha taze, canlı ve yaratıcı oluyoruz. Ve sabahları kolları sıvayıp işleri halletmeye çok daha yatkın ve enerjik oluyoruz.

Sabah 6-9 arası altın saatler. Kendi üzerimizde çalışmak, aile – çocuk bakımı ve kariyerimiz için yapacağımız uzun vadeli yatırımları bu saatlerde yapmak mantıklı.

Kendimiz için: egerzersiz, meditasyon, dini pratikler, okuma, yazma, el işleri, derin düşünme, şükran günlüğü tutma vb vb gibi hep yapmayı hayal ettiğimiz ama zaman bulamadığımız şeyleri yapabiliriz. Özellikle egzersiz gibi fiziksel işleri sabah uyanır uyanmaz yapmayı şiddetle öneriyor kitap. Günün ilerleyen saatlerinde gözümüzde büyütüp vazgeçme veya acil işlerin çıkması gibi bahaneler böylece ortadan kaldırılıyor.

Kariyerimiz için: uzun vadeli projeler, dikkatimiz dağılmadan odaklanıp yapacağımız işler, çok önemli sunumlar & raporları hazırlamak için ideal zaman kimsenin bizimle iletişime geçmeyeceği 6-9 saatleri arası.

Ailemiz için: erken yatan çocuklarını göremeyen & yoğun çalışan anne babalara sabahları 30 dakika erken kalkıp çocuklarına hikayeler okumak, oyun oynamak, birlikte kahvaltı hazırlamak gibi aktiviteler öneriliyor. Bu konuda deneyimim yok ama bizim köpüş yavrumuz Barley geldiğinden beri onla sabah yatakta keyif yapmak için erken kalkıyoruz ve çok mutluyuz. Bunu söyleyebilirim.

Sabah Rutinimizi Planlama Rehberi:

1)Zamanınızı Ölçün: Sabah yataktan çıkıp işe/okula vb gidene kadar nnelere harcıyorsunuz, kaç dakika.. ufak notlar alın

2)Hayallerinizdeki Sabah Rutinini Düşünün: O rutinde neler var? Yataktan çıkar çıkmaz ne yapıyorsunuz? Sizin için değerli olan ne tür aktivitelere zaman ayırıyorsunuz? Örneğin meditasyon, yoga, şükran günlüğü, kısa hikaye yazmak, kitap yazmak, blog yazmak, en harika klasik kitapları okumak, online dersler almak, ekmek hamuru yoğurmak… vb vb

3)Lojistik Detayları Gözden Geçirin: Hayalimizdeki bu harika sabah rutinine eldeki zaman ve imkanlarla nasıl ulaşırız? Mesela spor salonuna gitmek yerine evde spor yapılabilir mi? Daha erken kalmak çin yatağa 30 dk erken gidip 30 dk erken kalkmak uygun mu? vb vb

4)Alışkanlıklarınızı İnşa Edin: Sırada geldi hayalimizdeki ideal “sabah rutinini” gerçeğimiz haline getirmeye. Bir şeyi düzenli şekilde sürekli her gün ve aynı saatte yapmak (ritüelleştirmek) alışkanlıkları oturtmanın temeli. Zen felsefesinde bahsedildiği gibi kayayı delen güç suyun akış hızı değil, ufak ve yumuşak damlaların ard arda durmadan gelmesi.

Kitap der ki yeni alışkanlıklarımızı sürdürmek için motivasyonumuz ilk günlerde yüksek olacak. Ancak sonuçları kısa vadede hemen görülmeyen spor yapmak, şükran günlüğü tutmak, meditasyon yapmak gibi aktivitelerde 13. gün itibari ile sabahın erken saatinde yatağın daha da cazip gelmeye başlaması durumu baş gösterebilir. O nedenle kendimizi yakından takip edip alışkanlık oturana kadar zorlamakta fayda var!

5)İhtiyaç Halinde Gerekli Değişimleri Yapın: Hayatımızın akışı her zaman aynı kalmıyor. Hayatın gerçeklerine, çocuklarınızın yaşları ve taleplerine göre, taşınmanıza, iş yerindeki dönemsel ihtiyaçlara göre vb vb rutininizi ihtiyaç halindeeditleyin.

Ben genel olarak kitabı beğendim ve motive oldum. Zaten sabahları çok severdim ve meditasyon ve günlük yazma alışkanlıklarım var. Ancak saat 6-9 arasının “altın saat” olduğu bilgisi benim için yeni & değerli. Bu kitaptan sonra 7 olan uyanma saatimi yavaş yavaş 6:30’a çekiyorum. Yoga veya yazı yazma için zaman yaratmak amacım!

ps: Beni ve kitap önerilerimi takip etmek için instagram şubeme beklerim! (instagram: zeyneppcans)

Şimdi söz sizde – What The Most Successful People Do Before Breakfast kitabını okur muyuz? İlginizi çekti mi? Sizin bu ay için kitap önerileriniz nelerdir? Mutlaka yorum bırakın, bekliyorum! 🙂 

Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+

1 Comment

  1. Ağustos 30, 2019 / 1:13 pm

    Siteniz harika her zaman güzel bilgiler paylaşıyorsunuz.Emeğinize sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bumerang - Yazarkafe