Kendimi bildim bileli yeni yıl beni çok heyecanlandırır. Geleneksel aile sporumuz olan 31 Aralık gecesi yarınlar yokmuşcasına sınırsız yiyip içmek ve fenalaşmak bi yana; takvimin değişecek olması içime bir şeyleri harekete geçiriyor. Aralık ayının son haftasında bitmekte olan yılı uzun uzun düşünüp değerlendiriyorum. Gelecek yıl için heyecanlanıp hedefler belirleyip planlar ve hayaller kuruyorum.
Yeni yıla yüklediğim bu anlam sayesinde bazı yeni alışkanlık girişimlerim başarılı oluyorlar. Bazıları da yılın ilk üç ayını göremeden can veriyor. Olsun. Bu sayede 2015 yılında evde yoga yapmaya başladım, 2016’da blogumu açtım ve düzenli günlük tutmaya başladım. 2017 yılı ise Alman mühendisleri titizliği planlamalarım sonucu en fazla seyahat ettiğim yıl olarak tarihe geçti. 2018’e girerken tek bir hedefim vardı. Ancak o hedeften bağımsız hayal bile edemeyeceğim başka hedefler edinip gerçekleştirdim. (Udemy’de dersim var. Hem de efsanevi fotoğrafçı Mustafa Seven ile! Asın bayrakları!!) Son yılların her anlamda en sürprizli ve en yoğun yılı oldu benim için.
Şimdi 2019’a sayılı günler, hatta saatler kala öncelikle kendime sonrasında bu yazıyı okuyan ve yeni yılda kendisinin daha hedefli, organize, olumlu, bilgili, daha daha bi’ üst versiyonu olmak isteyen herkese ilham verecek önerilerim var. Bu önerilerimi türlü kaynaklardan (hepsini ilgili maddede belirteceğim) ve işe yarıyor dediğim kendi deneyimlerimden derledim. Konumuz: Yeni Yılda Denemek & Kazanmak İsteyebileceğiniz 5 Faydalı Alışkanlık
1)Hedefler Belirlerlemek
“Şimdi bu da laf mı yani?” deyip gözlerinizi devirmeden bir düşünün. Ama gerçekten bir düşünün. 2019’da hedefleriniz neler? Mutlu olmak mı? İşinizde/kariyerinizde ilerlemek mi? Taşınmak mı? Ev almak mı? Çok seyahat etmek mi? Para biriktirmek mi? Yoksa saydıklarımın hepsi göze ve kulağa hoş mı geliyor? O zaman çok üzgünüm ama sizin “belirli” hedefleriniz yok. Dilekleriniz var. Çünkü bu kadar şeyi -ki “mutluluk” gibi bazıları ölçülemez şeyler – hedefleyip insan üstü güçleriniz yoksa, ufak parçalara ayrılıp dağılma ihtimaliniz yüksek.
TED konuşmaları, kişisel gelişim üzerine youtube videoları ve bloglardan yaptığım araştırmanın sonucu aklıma yatan bir hedefleme önerisi buldum. Keşke iki üç yıl önce bilseydim dediğim türden basit ama etkili bir öneri. Hazır mıyız? Beklentiler yükseldi tabii.. Öneri şudur: her yeni sene için sadece 3 adet hedef, her 3 adet hedef için 3 adet alışkanlık. Yani 3 hedef ve 9 yeni alışkanlık. Hepsi bu. Yazması ve okuması kolay, yapması daha zorlu ama imkansız değil!
Üç rakamı çok ideal bir rakam. Mesela beş adet hedef olsa sizi bilemem ama bana çok gelir. Daha başlamadan gözümde büyüyebilir. İki veya bir olsa da “ya olmazsa?” diye gerim gerim gerilirim. Üç iyidir. Mistik bir yapısı da var. Sevdiğim üçlüler: benden – zihin – ruh. düşünce- söz- aksiyon. en- boy – derinlik. enerji – madde- ether. vb vb. O zaman sizin kutsal üçlünüz nedir bir düşünün. Aslında kolay gözükse de koskoca yıl hedeflerini sadece üç konu ile sınırlandırmak zor bir seçim. Ama işleri basitleştirdiği kesin!
2019 için uzun uzun düşündükten sonra benim üçlüm şudur: iş/kariyer, yazı/blog ve yoga. Maalesef çok sevdiğim seyahat ve daha sosyal konulara yer kalmadı. Ama üç madde ile sınırlandırmanın güzelliği de burada. =)
2)Günlük Tutmak
Hedefi belirledik sıra geldi düzenli olarak ölçmeye. Çünkü ölçülen, takip edilen şey iyileşir. Artık üç hedefimiz cepte. Yıl sonunda bu üç konuda hangi noktada olmak istediğimizi basil ve ölçülebilir bir cümle ile yazıyoruz. Sonra da o ölçülebilir noktaya gitmek için adım adım “alışkanlıklara” bölüyoruz.
Kendi hedefim üzerinden örnekle açıklayayım: blog/yazı işleri üç odak alanımdan biri dedim ya. Yıl sonunda varmak istediğim nokta şöyle olsun “Alexa.com’da Türkiye için ilk 10.000 websitesi arasına girmek ve günde minimum 5000 ziyaretçi almak.” Şimdi bu hedefi EN HIZLI SONUÇ GETİRECEK ve EN GERÇEKÇİ üç alışkanlığa bölelim:
i)haftada üç defa düzenli yazı girmek & duyurmak
ii)ayda bir/yılda on defa mega büyük sitelerden (onedio, hurriyet vb) back link almak
iii)websitesi tıklanmalarının en yüksek olduğu mecra olan facebook üzerinden ayda 30.000 kişiye ulaşacak şekilde reklam almak
Tamamdır; yol haritam hazır. Peki şimdi ne yapacağım? Her gün hayatımda özellikle bu alanlarda olan gelişmeleri kaydettiğim 1-2 cümle yazdığım bir günlük tutacağım. Böylece hedefimi bölerek ufak parçalar haline getirdiğim basamakları gün gün minik minik çıkarım. Ayrıca günlük tutmak uzun vadede çok sağlıklı bir aktivite. Bana inanmıyorsanız bilimi de arkama aldığım Günlük Tutmanın Bilimsel Faydaları yazıma beklerim.
Peki bu alışkanlıkları günlük, haftalık takip etmeme karşın istenen sonuçları alamazsam ne yapmalıyım? Gelin bir sonraki maddede birlikte bakalım..
3)Kendinizle Haftalık/Aylık/İhtiyaca Göre Seanslar Yapmak
Önemli üç konumuz belli. Yıl sonunda gelmek istediğimiz ve ölçülebilir nokta belli. Konu başına üç alışkanlık belli. Ancak o alışkanlıkları yapmamıza karşın ilerleme gelmiyor mu? Yoksa o alışkanlıklar yapılamayacak kadar zorlu ve uçuk mu? Olsun. Pes etmek yok. Kendimizi evin sevdiğimiz bir köşesine veya dışarı kahve içmeye götürüyoruz. Defteri, kalemi ya da bilgisayarı alıyoruz.
Başlıyoruz sormaya. “Yaptıklarımdan işe yaramayan nedir?”, “Önümde ne gibi engeller var?”, “Neler hesapladığım gibi gitmedi?”, “Neleri daha farklı yapabilirim?”.. Sonra da yeni yapılacaklar/alışkanlıklar listemizi çıkarıp ilerliyoruz. Elimizde devam etme gücünü bulduğumuz yeni bir liste varsa tebrikler. Kendimize yaşam koçluğu yaptık. Tek eksiğimiz sertifikamız.
Ayrıca bu seanslarda hep sorun çözecek, bariyer kaldıracak da değiliz. Bazen de işler beklediğimiz gibi veya daha da iyi gidecek. Hedef büyüteceğiz belki.. Belki de hayat karşımıza beklentilerimizin ötesinde fırsatlar çıkaracak..
4)”Zinciri Kırma” Metodunu Uygulamak
Çok sevdiğim komedyen Jerry Seinfeld’den duyduğum “zinciri kırma” metodu da aşırı basit ve aynı zamanda zor. Çok temel olarak yıl boyunca bir gün bile ara vermeden yapacağınız bir şeyi hedefliyorsunuz ve yaptığınız her gün takvime bir “x” atıyorsunuz. Bu “x”lerden kocamaaan 365 halkası olan bir zincir oluşuyor.
Ben çok harika anlatamadım ama youtube kanalında (henüz keşfetmemiş olanlar varsa) saatler geçirileri Barış Özcan bu metodu aşağıdaki video’da süper anlatmış. Dikey zincirler, dans eden zincirler vb.. Bir de yazıcıdan çıktı almaya uygun 2019 zinciri kırma tablosu yapmış. Daha ne olsun!
5)Tüm Yıl Boyunca “Öğrenmeyi” Öncelik Haline Getirmek
Dün akşam bu saatlerde biraz depresif bir ruh halinde youtube’da gezinirken aşağıda paylaştığım video’ya rastladım. Açıkçası o kadar saçma sapan kişisel gelişim videoları izlemiştim ki.. İçim şişmişti. Bir saçmalık video daha izlesem bilgisayarın “shut down” özelliğini kullanmadan ekranı klavyeye vurup kapatıverecek haldeydim.
Ancak bu video Benjamin Franklin örneği ile başlayan güçlü girişi ve süper sürükleyici devamı ve aslında en basit ve ama unuttuğumuz gerçek olan öğrenmek/okumak/kendimizi sürekli geliştirmek konusundaki içerikleriyle beni bir anda mutluluk ve umutla dolduruverdi. Video’da temelde şu anlatılıyor: haftanın beş günü, her gün bir saatinizi öğrenmeye ayırın. Evet bu kadar özeti. Detaylarda diyor ki: o bir saati planlayın, öğrendiklerinizi pratik edin, arada durup detaylıca düşünün kendinize geri bildirimler verin vb vb.
Fikir çok basit ve ÇOK GERÇEK: haftada beş gün, günde bir saatinizi öğrenmeye ayırın. Sosyal medyaya, netflix’e, ikiyıl sonra hayatınızda olmayacak insanlarla seneye hayatınızda olmayacak insanların dedikodusunu yapmaya, alışverişe vb değil. Kedinize ve öğrenmeye. Zeynep bu fikre bayıldı! Herkesi video’ya bekliyorum..
Yeni yıl yaklaşırken benim gibi arayışlara girenler varsa umarım bu yazımı okur ve içinde sevdikleri ve uygulayacakları birşeyler bulurlar. Ben şimdi hedeflerimin altındaki alışkanlıkları detaylandırmaya gidiyorum. Yapılacak çok işim var. Bol bol yazıp çizip kendimi kahve içmeye götüreceğim gibi duruyor. Bir yandan da bıraktığım konuların dayanılmaz hafifliği var..
Şimdi söz sizde.. yeni yılda denemek ve kazanmak isteyebileceğiniz alışkanlıklar önerilerim hakkında ne düşünüyorsunuz? Favoriniz hangisi? Sizin önerileriniz, ritüelleriniz nelerdir? Özellikle deneyip başarılı veya başarısız olma hikayelerinizi meraktayım. Mutlaka yoruma bekliyorum.
ps: Beni ve 2019’da üç hedefimde nerede olacağımı gün gün takip etmek için instagram şubeme beklerim! (instagram: zeyneppcans)
Zeynep hanım bu yazınızı başucuma raptiye ile nasıl iliştireceğim bilemiyorum.Favorilerimdeki süper en süper kişiselgelişim dizinlerim doldu da taşıyor.bu sayfayı nasıl kulağıma küpe yaparım onu da araştırmak için yeni 1 tab açarsam memoryde hazır duran 76.tabım olacak.Bana çok faydalı bir yazı ama adımlarımı bile yazamıyorum.siz bu 3 alışkanlıktır işte benim adımlarıma nasıl karar verdiniz? Mesela barış özcan izlemekten günlerimi aylarımı TED videoları izlemeye vermişim.telefonda biri eee napyon dediğinde yalnızca “hiç” dememek için ne yapmalıyım.burda tıkanıyorum
Zeynep merhaba, yazini yeni okuyorum. Her zaman oldugu gibi son derece faydali buldum. Benim soyle bir sorum var; tum adimlari uygulamak icin son derece motive baslayip, gercekci sekilde olusturdugum hedefler uzerinden devam ederken ara sira gelen (ayda en az bir hafta), bir huzursuzluk/hicbirsey yapmama istegi durumlarinda (bana kesin her ay oluyor oradan biliyorum:)) hangi yontemle kendimi hizaya sokabilirim? Onerilerin varsa bekliyorum 🙂 Cok tesekkurler!