Süper besinler (super foods) kelimesi bilim adamları ve beslenme uzmanları tarafından, bilimsel açıdan kullanılan ve sevilen bir terim olmamakla birlikte pazarlama dehası beyinler sayesinde çoktan günlük hayatımıza girdi bile. Her gün hangi besinlerin “süper besin” olduğu, listeleri, faydaları ile ilgili sayısız yazı yazılıyor. Oxford sözlüğü süper besinleri;içerdiği gıda kalitesi açısından zengin, sağlığınız için çok iyi olan besinler olarak tanımlıyor.
Sözlük tanımlarına ve sayısız makalelere ilk bakışta süper besinler kavramı faydalı içeriği diğerlerine göre daha fazla olan besinleri çağrıştırıyor. Süper besinlerin gerçekten de “süper” olup olmadıkları tartışıladursun, ben hangi besinler süper besinler olarak adlandırılıyor bir araştırayım dedim. Farklı kaynaklarca en favori gösterilenleri ve ulaşımı (görece) kolay olanları derledim.
1) Yulaf Ezmesi
Çok az işlem gördüğü için yulaf ezmesi içerisinde çok sayıda vitamini barındırıyor. Ayrıca sindirimi uzun sürüyor ve kan şekerini hızla yükseltmiyor. Sağlığa faydalarına ek olarak kırışık oluşumuna yol açan çeşitli hormonları baskılayarak cildimizi de fayda sağlıyor. Yulaf ezmesini yemek yerine cildinize uyguladığınızda zarar gören dokuları hızlıca iyileştirme ve yatıştırma özelliğinden de faydalanabilirsiniz.
2) Nar
Narın faydaları üzerinde internette sonsuz bilgi var. Çok kısaca özetlersem nar içerdiği anti- oksidanlar sayesinde cildin kan akışını düzenliyor ve yaşlanma belirtilerine karşı savaşıyor. Narı meyve suyu haline de getirip tüketebilirsiniz. Cildinize nar suyu uyguladığınızda da mevcut kırışıklık ve mimik izlerini yumuşatıyor. Anti-aging söz konusu olduğunuzda listemizde ki en güçlü süper besinin açık farkla nar olduğunu belirtmek isterim.
3)Zencefil
Keskin tatlı ama aynı zamanda süper tazelik hissi veren bu baharatın en önemli özelliği enflamasyona iyi gelmesi. İçerisinde kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitaminleri yer alıyor. Özellikle mide rahatsızlıklarına iyi gelmesiyle ünlü olsa da, vücutta tutulmaması gereken fazla suyu atmaya da yardımcı oluyor. Cildimize faydası dolaşımı hızlandırıp daha canlı bir görüntü vermesi. Zencefilli gazoz içerken -kimse bakmıyorken tabiyki de- gönül rahatlığıyla azıcık yüzünüze sürebilirsiniz.
4)Soya
Soyanın renk eşitsizliklerini düzelten mineral ve proteinler içerdiği yakın zamanda kanıtlandı. Özellikle renk eşitsizliklerine yönelik kremlerin içeriğinde soya son zamanlarda fazlasıyla yer almaya başladı. İsterseniz soya sütlü kahve için, isterseniz soya sosu tüketimizi artırın veya direkt soya fasülyesi yiyin ama renk eşitsizliğim var diyorsanız mutlaka bu süper besinden faydalanın.
5)Barbunya
Barbunya içerisinde yüksek oranda çinko barındırıyor. Çinko da kızarıklıklar, renk eşitsizlikleri ve sivilcelerde iyileştirici özelliğe sahip. Bu tarz cilt problemlere sahip olanların haftada 1 kilograma yakın barbunya tüketmesi öneriliyor. Kızarıklık ve akne karşıtı krem ve losyonlara baktığınızda da içeriklerinde genelde çinko’yu fark edeceksiniz. Barbunyayı yemeye ek olarak suyunu da tonik olarak uygulayabilirsiniz.
renk değişikliği ne ola ki
bi de insanın hangi vitamine neden ve ne kadar gereli olduğuyla ilgili yazsana
bu yorumu bir yıl sonra görüyorum ceyhunum 🙂
renk değişikliği güneşten vb çevresel etmenlerden renk değişiklikleri.
bir insanın neye ihtiyacı var nereden bileyim bir de 🙂 yaşı, kilosu, cinsiyeti, genetik hastalıkları, alerjileri vb vb bir dolu etmen var