Süper Besinler (Super Foods) ve Sağlığa Etkisi

0
shares
Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+
Bu Nedir?

Süper besinler (super foods) kelimesi bilim adamları ve beslenme uzmanları tarafından, bilimsel açıdan kullanılan ve sevilen bir terim olmamakla birlikte pazarlama dehası beyinler sayesinde çoktan günlük hayatımıza girdi bile. Her gün hangi besinlerin “süper besin” olduğu, listeleri, faydaları ile ilgili sayısız yazı yazılıyor. Oxford sözlüğü süper besinleri;içerdiği gıda kalitesi açısından zengin, sağlığınız için çok iyi olan besinler olarak tanımlıyor.



Sözlük tanımlarına ve sayısız makalelere ilk bakışta süper besinler kavramı faydalı içeriği diğerlerine göre daha fazla olan besinleri çağrıştırıyor. Süper besinlerin gerçekten de “süper” olup olmadıkları tartışıladursun, ben hangi besinler süper besinler olarak adlandırılıyor bir araştırayım dedim. Farklı kaynaklarca en favori gösterilenleri ve ulaşımı (görece) kolay olanları derledim.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1) Yulaf Ezmesi 

Çok az işlem gördüğü için yulaf ezmesi içerisinde çok sayıda vitamini barındırıyor. Ayrıca sindirimi uzun sürüyor ve kan şekerini hızla yükseltmiyor. Sağlığa faydalarına ek olarak kırışık oluşumuna yol açan çeşitli hormonları baskılayarak cildimizi de fayda sağlıyor. Yulaf ezmesini yemek yerine cildinize uyguladığınızda zarar gören dokuları hızlıca iyileştirme ve yatıştırma özelliğinden de faydalanabilirsiniz.


2) Nar 

Narın faydaları üzerinde internette sonsuz bilgi var. Çok kısaca özetlersem nar içerdiği anti- oksidanlar sayesinde cildin kan akışını düzenliyor ve yaşlanma belirtilerine karşı savaşıyor. Narı meyve suyu haline de getirip tüketebilirsiniz. Cildinize nar suyu uyguladığınızda da mevcut kırışıklık ve mimik izlerini yumuşatıyor. Anti-aging söz konusu olduğunuzda listemizde ki en güçlü süper besinin açık farkla nar olduğunu belirtmek isterim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3)Zencefil

Keskin tatlı ama aynı zamanda süper tazelik hissi veren bu baharatın en önemli özelliği enflamasyona iyi gelmesi. İçerisinde kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitaminleri yer alıyor. Özellikle mide rahatsızlıklarına iyi gelmesiyle ünlü olsa da, vücutta tutulmaması gereken fazla suyu atmaya da yardımcı oluyor. Cildimize faydası dolaşımı hızlandırıp daha canlı bir görüntü vermesi. Zencefilli gazoz içerken -kimse bakmıyorken tabiyki de- gönül rahatlığıyla azıcık yüzünüze sürebilirsiniz.



4)Soya 

Soyanın renk eşitsizliklerini düzelten mineral ve proteinler içerdiği yakın zamanda kanıtlandı. Özellikle renk eşitsizliklerine yönelik kremlerin içeriğinde soya son zamanlarda fazlasıyla yer almaya başladı. İsterseniz soya sütlü kahve için, isterseniz soya sosu tüketimizi artırın veya direkt soya fasülyesi yiyin ama renk eşitsizliğim var diyorsanız mutlaka bu süper besinden faydalanın.


5)Barbunya 

Barbunya içerisinde yüksek oranda çinko barındırıyor. Çinko da kızarıklıklar, renk eşitsizlikleri ve sivilcelerde iyileştirici özelliğe sahip. Bu tarz cilt problemlere sahip olanların haftada 1 kilograma yakın barbunya tüketmesi öneriliyor. Kızarıklık ve akne karşıtı krem ve losyonlara baktığınızda da içeriklerinde genelde çinko’yu fark edeceksiniz. Barbunyayı yemeye ek olarak suyunu da tonik olarak uygulayabilirsiniz.

6) Koyu Kıvamlı Yoğurt

Protein alımını özellikle süt ürünlerinden gerçekleştiğimizde, cildimiz daha esnek ve sıkı hale gelmekteymiş. Süt ürünlerinden birinci tercih yoğurt olmalı. Uzmanlar mümkünse protein içeriği fazla olan “Greek” yoğurtu öneriyor. Ancak henüz Türkiye’de olmadığı için yoğun kıvamlı süzme türü yoğurtları, günlük beslenme rutinimize katmak şimdilik işimizi görecektir. Besin olarak tükettiğimizde cildimize esneklik ve sıkılık veren yoğurt cilde dıştan uyguladığımızda hassas ve kuru ciltleri rahatlatma özelliğine sahip. Bir cilt bakım ürünü olarak yoğurtla anım (pek çok çocuk gibi) yazları güneşten aşırı yandığımda annemin özellikle sırtıma zorla yoğurt sürmesi ve sağladığı rahatlama hissinden oluşuyor.
 
 

7)Yeşil Çay

Zamanın kendisi kadar eski olan yeşil çay; kalp hastalıkları, kanser, bağırsak hastalıkları gibi aklınıza gelebilecek pek çok hastalığa iyi geliyor. Yeşil çayın cildimiz için en önemli faydaları anti-oksidanlar ile yaşlanma etkileri ve ciltte oluşan kızarıklıklarla savaşması. Dışarıdan göz çevresine uyguladığınızda da hem şişlik hem de koyu renk görüntüsünü azaltma etkisi var.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

8)Somon

Kalp sağlığı dostu somon, en önemli omega-3 ve yağ asidi kaynağı besinlerden biri olması nedeniyle bile fazlasıyla “süper”. Her ihtiyacımıza cevap veren bu besin, cildimiz için ne yapıyor derseniz inanması güç ama güneşin zararlı etkilerine karşı koruyor! Güneş ışınları, yaşlanma belirtileri ve renk eşitsizliklerini daha da belirgin hale getirikleri için artık güneş kreminize ek olarak somondan da destek alabilirsiniz.
 
 

9)Çilek 

Çilek meyvesinin süper besin sınıfına girme nedeni içerdiği çılgın miktarlardaki C vitamini. Sadece 4-5 adet çilek yiyerek günlük C vitamini ihtiyacınızı fazlası ile karşılayabilirsiniz. C Vitamini cildimize ne fayda sağlar peki? Bildiniz, anti-oksidandır! Yaşlanma etkilerini geciktirir ve cilt yenilenmesini hızlandırır. Serbest radikallerin oluşturdu zararlara karşı korur.
 

10) Su Teresi 

Bu süper besin içeriğinde bol miktarda su, A vitamini, C vitamini, folik asit, demir ve iyot içeriyor. Sağlık anlamında özellikle karaciğer kanserini önlemede yardımcı olduğu kanıtlanmış. Cildimiz için ise anti-oksidan özelliği ve falza suyu atıp şişlikleri önleme özellikleri var.

Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+

2 Comments

  1. Ocak 29, 2016 / 6:14 pm

    renk değişikliği ne ola ki
    bi de insanın hangi vitamine neden ve ne kadar gereli olduğuyla ilgili yazsana

    • zeynepcansoylu
      Ocak 17, 2017 / 12:38 pm

      bu yorumu bir yıl sonra görüyorum ceyhunum 🙂

      renk değişikliği güneşten vb çevresel etmenlerden renk değişiklikleri.

      bir insanın neye ihtiyacı var nereden bileyim bir de 🙂 yaşı, kilosu, cinsiyeti, genetik hastalıkları, alerjileri vb vb bir dolu etmen var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bumerang - Yazarkafe