Sonbahara Girerken Motivasyon Artırıcı Öneriler – Hepsini Denedim & Onaylıyorum

0
shares
Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+
Bu Nedir?

Sonbahar. En sevdiğim, kendimi en mutlu, en ait hissettiğim ve her sene yolunu gözlediğim mevsim. Bu kutsal mevsimin ilk ayı Eylül’den itibaren motivasyonumda, yaratıcı fikirlerimde, öğrenme isteği ve kapasitemde ve çalışma saatlerimde bir artış oluyor. Havalar serinleyip yağmurlar başlayınca çalışmak ve üretmek daha bi’ keyifli oluyor sanki. Yazın üzerimizdeki rehavet verici etkisini atmak, mevsim değişikliğine hazırlanmak ve dolu dolu bir sonbahar geçirmek için Motivasyon Artırıcı Öneriler Listem ile karşınızdayım.

Hepsini yılın farklı zamanlarında denediğim ve memnun kaldığım için güvenle paylaşıyorum. Aslında kendi motivasyonumu artırmak için 7 öneriden çok daha fazla şey denedim & denemekteyim. İçlerinden en işe yararları, en sevdiklerimi seçtim. Bir de tüm önerilerimi 7 gün yani bir hafta kesintisiz deneyeceğeniz şekilde kurguladım. “Neden bir hafta?” derseniz Daha Motive & Verimli Çalışmak İçin Öneriler yazımda 7 günlük bu zaman dilimine olan büyük sevgimden bahsetmiştim. Bana sorarsanız 7 rakamı gerçekten sihirli: 7 günde çok bir şey yapamazsak da büyük kayıp değil. Ancak dünyaları da sığdırabiliriz! Hem çok çabuk geçiyor. Bazen de geçmek bilmiyor. O zaman haydi önerilerime başlayalım..!

1)Her Şeyin Başı Eğitim – 7 Günlük Online Eğitim Programı

Eğitim almak, bir şeyler öğrenmek nefes alıp verdiğimiz sürece devam edecek bir konu. Bana sorarsanız hayatı yaşamanın amaçlarından biri de sürekli gelişmek, büyümek, öğrenmek. Öğrenmemiz durduğu anda gerçekten de bu hayatın heyecanı meyacanı yok. Madem kendimize ayıracağımız zamana dikkat edeceğimiz, kendimize özeneceğimiz aklıma ilk gelen şey yeni birşeyler öğrenmek oldu.

Ücretsiz YouTube videoları, Udemy – Coursera – Udacity – Masterclass gibi online eğitim platformaları veya direkt kitaplardan olur. Hiç farketmez. Bir hafta içinde hangi konuyu öğrenmek veya ilerletmek istiyorsanız seçin ve günde mümkünse bir veya iki seans başına oturun. E hazır oturmuşken 1-2 saat arası vakit geçirin.

kendime sonbahar hediyesi: Masterclass.com’a bir senelik üye oldum
Malcom Gladwell’den yazarlık dersi dinleyip notlar alıyorum 🙂

Ciddi olduğunuz kariyer yapmak istediğiniz konular seçeceğiniz gibi tamamen hobi olarak kalacak, size yeni bir boyut katacak bir konu da seçebilirsiniz. Bence asıl amaç bir hafta boyunca yeni şeyler öğrenmeyi öncelik haline getirip vakit ayırmak. Her gün aynı saatte not defteriniz ve favori içeceğinizle ekran veya kitap başına geçmek zamanla büyük keyif olacak. Benden size garanti. Bu bir hafta sonunda da her gün olmasa da haftada 3-4 gün bu alışkanlığı sürdüreceğinize de eminim. Çünkü özellikle online eğitim dünyası dipsiz bir kuyu. Bir giren bir daha çıkamıyor. 🙂

ps: Türlü Konularda En Sevdiğim Udemy Dersleri’ni listelediğim yazıma göz atmak isteyenler üzerine tıklasın.

2)Bir Hafta Boyunca Erken Kalkıp “Sabah Rutini” Oluşturup Deneyimlemek

Son bir kaç aydır sabahları erken kalkmaya, her sabah aynı şeyleri içeren sabah rutinleri oluşturmaya çok fena kafayı taktım. Uzun yıllar 7:30’da sürünerek kalktıktan sonra uyanma saatimi kendim için kişisel rekor sayılacak 6:50’ye çektim! (hedef 6:30 ancak henüz öğrenci hazır değil. fdjgkfg) Sabah erken kalkmanın amacını ve arkasındaki mantığı anlatacağım. Ancak kendimi erken kalkmaya ikna etme ve başarılı olmamın en büyük yardımcısı sabah rutinlerim oldu. Yani sabah olsa da yapsam dediğim, dört gözle beklediğim şeyler var.

Sabah erken kalkma konusundaki araştırmalar gösteriyor ki irade kısıtlı bir kaynak. İrade rezervlerimiz sabah güne dolu başlıyor. Gün içinde kullanıla kullanıla akşama doğru azalıp tükenme sınırına geliyor. Sabahları daha taze, canlı ve yaratıcı oluyoruz. Sabah 6-9 arası altın saatler. Kendi üzerimizde çalışmak, aile – çocuk bakımı, kariyer, hobiler vb ne aklınıza gelirse.. en iyi performans göstereceğimiz saatler bunlar. Bu konuda daha detaylı şeyler okumak isteyenleri Sabah Rutini Oluşturmak İçin Kitap Önerisi yazıma beklerim.

Neleri dört gözle bekliyorum da eskisinden erken yatıp erken kalkıyorum kısmına gelirsek. Kendi örneğimde: günün en değerli anlarından saydığım 7-10 dakika arası meditasyonum, 15 dakikalık sabah yogam veya sabahtan fiziksel hareketli şeyler istemediğim günlerde 20 dakikalık kitap okuma seansım var. Evden çıkmadan, insan içine karışmadan meditasyon yapmak, yoga veya kitap okumak bana harika gelen şeyler. Bu sayede haftada en az bir adet kitap okumuş oluyorum. Ki bu benim için baya önemli ve değerli bir şey.

Hangi aktiviteler sizi sıcacık yatağınızdan erkenden kaldırıp içine çekecekse onlar üzerine düşünün ve bir hafta boyunca daha erken kalkmayı deneyin derim. Belki önceki maddede konuştuğumuz online eğitimleri mis gibi kokan sabah kahvesi ile yapmak için erken kalkarsınız. Neden olmasın?

3)Terleyip Mutluluk Hormonlarını Coşturmak İçin 7 Gün Boyunca Hareket Etme Programı

Hareket etmenin, biraz terlemenin, kalp atışlarını hızlandırmanın mutlulukla bir ilgisi (seratonin ve endorfin) olmalı. Kesinlikle biliyoruz bunu. Ama hayatın akışında spor konusunda işler her zaman istediğimiz gibi ilerlemiyor. Acil durumlar beliriyor, arkadaşlarımız hayır diyemeceğimiz planlar yapıyorlar, iş yerinde birşeyler patlıyor. Veya en kötüsü da bazen canımız hiç bir şey yapmak istemiyor. Çok normal.

O yüzden kutsal bir zaman dilimi olan 7 gün yani bir haftamız devreye giriyor. Kendimize sadece 7 güncük bir program yapıyoruz. Yürüyüş olur, koşu olur, YouTube videoları ile fitness olur, 7 günlük yoga challange’lar olur, plank veya squat challange’lar olur farketmez. Sadece 7 güncük günde minimum 15 dakika ayıramayacak değiliz dimi?

İş hareket etmeye geldi mi kaytarmak için süper harika bahaneler üretebildiğim için her hafta sonu gelecek hafta için kendime çok basit bir program hazırlayıp e-mail atıyorum. Sonra da gün gün internette video kovalayıp, zaman öldürüp belki de yan çizmeden ne yapacaksam yapıyorum. Aşağıdaki ekran görüntüsünde haftalık yoga planımı görebilisiniz. Kaytarıp yan çizmemek için tüm video’lar ve canlı linkleri hazır. Kaçacak yerim kalmıyor 🙂

ps: benim gibi evden çıkmadan hareket etmek isteyenleri Alet Yok, Para Harcamak Yok, İnsan İçine Karışmak Yok – Evde Spora Başlamak yazıma beklerim.

4)İlham Veren & Size Birşeyler Katacak Birini 7 Gün Boyunca Stalk’lamak… İyi Anlamda Tabii!

“Eğitimdir, spordur, sabah erken saatleri değerlendirmektir iyi gidiyorduk.. stalk’lamak da neyin nesi?” demeden önce hemen açıklayayım. Öncelikle hiç aceleye getirmeden, enine boyuna düşünerek kendinize önümüzdeki 7 gün için bir rol model seçiyorsunuz. Ama öyle hakkında azıcık bilginiz olan biri değil. Baya baya hayran olacağınız, her bilgi kırıntısını öğrenip hafızanıza kazımak isteyeceğiniz biri.

Mesela şu dönem çok çalışmak, neredeyse 7/24 çalışmak ve asla vazgeçememek konuları üzerinde düşündüğüm için benim idolüm Elon Musk. Ondan evvel Oprah’yı stalklıyordum. Sizler de yazar, yönetmen, girişimci, tasarımcı, aktivist, bilim insanı, müzisyen, politikacı, filozof vb vb artık hangi daldan kimi gönlünüz isterse. Yeterince vurguladım ama o kişinin sağlam, ilham veren ve çok şey öğrenebileceğiniz birisi olması önemli. Yoksa Kardashian ailesini fln takip edip haftamızı çöpe atmak istemeyiz.

Neyse efendim, bu kişiyi bulduğunuzda röportajları, konuşmaları, açıklamaları, biyografisi, belgeselleri ne varsa bir hafta boyunca sapıkça izleyin. O kişinin uzmanı olun ve onun yaptığı ve sizin de yapmak isteyeceğiniz şeyleri not alın. Kulağa biraz takıntılı ve tuhaf gelse de işe yarıyor. Motivasyon ve ilham veriyor. Ayrıca idollerimizin neleri aştığı , nasıl asla vazgeçmediği ve çok çalıştığını örneklerle gösteriyor. Haydi keyifli stalk’lar! 🙂 Kimleri araştıracaksınız mutlaka yoruma yazın.

5)Vücudu ve Zihni Güçlendirmek için Bir Haftalık Soğuk Duş

Biraz iddialı ve zoru sevenlere göre bir öneri (yoksa “meydan okuma mı?” bilemedim) ile karışınızdayım. Fikir çok basit: bir hafta boyunca her sabah kalkınca soğuk duş almak. Evet. Bu kadar. Soğuğa yakın değil, ılık değil, önce ılık duş alıp en sonra kısa bir süreliğine soğuk suyu açmak değil. İlk andan itibaren soğuk suya girmek, mümkünse 10 dakika kalıp sağ çıkarak tamamlamak.

Peki ben ne akla hizmet bu işe bulaştım ve bir hafta boyunca denedim? Daha da önemlisi nasıl hasta olmadan o haftayı atlattım? Bu fikir de hayattaki pek çok şey gibi aklıma yoga ile girdi. Yoga eğitmenliği eğitimini bitirdiğim hafta kundalini yoga derslerine gitmek ve kundalini hakkında araştırmalar yapmakla kafayı bozduğum bir dönem yaşadım. O dönemde kundalinide bir arınma (“kriya” diyorlar) yöntemi olan isnaan (soğuk duş) ile tanıştım. Sabah meditasyonu ve yogasından önce Hintli yogilerin dinç ve genç kalmak için bunu yaptığını öğrendim. Hemen ertesi gün üzerimde denedim. 🙂

Soğuk duş mantığı nasıl? 1)sabah yapmak önemli 2)şort giyip üreme organlarını direkt soğuya maruz bırakmıyoruz 3)badem veya zeytinyağı gibi uçucu olmayan bir yağ ile ilk iş yağlanıyoruz 4)duşu elimize alıyoruz öyle direkt altına girmiyoruz 5)önce sağ ayağı ıslatıp sol ayakla masaj yapıyoruz 6)sonra bacaklar & kollar & karın ve üst beden 7)saçları ve kafayı ıslatmak önerilmiyor (arada bu kuralı deldim yalan yok) 8)üst dudak ve altına suyu tutuyoruz 9)ideali 10 dakika kalmak 10)bana 5. dakikadan sonra su sıcakmış gibi geliyordu. Evet hiç hastalanmadan atlattım ve arada haftalık denemek isteyeceğim bir uygulama. Bu aralar enerjim az diyenlere öneririm.

6)Önden Planlama Yapıp Her Gün Bir Adet (Belki Daha Fazla?) Belgesel İzlemek

“Yazıyı buraya kadar okudum ve bazı konulara hak verdim ama benim hiç birini yapacak enerjim yok!” diyorsanız artık bu öneriyi yaparsınız dediğim önerim: bir hafta boyunca her gün en az bir adet belgesel izleyin. Size hiç birşey katmayacak saçma sapan YouTube videoları değil, asla yapmayacağınız 989089 adımlık yemek videoları, dünya tatlısı kedi köpek videoları değil, insanları kendilerine bağımlı etmek için tasarlanmış Netflix dizileri değil.. belgesel izleyin.

İster belli bir konu seçip ona dair belgeseller isteyin isterseniz farklı konularda. Yaşam enerjiniz yerlerde bile olsa yatağınıza kıvrılıp sizinkinden çok farklı dünyalara evinizin konforunda ışınlanabilirsiniz. Hem yeni birşeyler öğrenirsiniz, dünyaya baktığınız pencere genişler. Hem de TV, netflix veya sosyal medyada buharlaşıp yok olacak zamanınızla anlamlı birşeyler yapmış olursunuz.

Belgesel konusunda öneriye ihtiyacınız varsa Kırmızı Hapı Seçenler Kulübü: Dünyayı Daha İyi Anlamak İçin Belgesel Önerileri yazıma beklerim.Yazıdaki önerilere ek olarak son zamanlarda izleyip beğendiğim & önerdiğim belgeseller: DMT The Spirit Molecule (2010), Exploring The Yogic Path, I’m Not Your Guru – Tony Robbins.

7)Yaratıcılığı ve Düşünme Yetisini Artırmak için Svadisthana /Solarpleksus Çakra Çalışması

Özellikle “bir şeyler düşünüyorum ama tam da ifade edemiyorum?”, “kafamın içi çoook karışık”, “bir çok fikir var ama hiç birini olgunlaştıramadım.”, “neye el altsam bırakıp başka bir şeye geçmek istiyorum” minvalinde karışık bir ruh halindeyseniz bu son önerim tam sizlik! Tek ihtiyacınız temiz bir sayfa ve renk renk kalemler. Hazırsanız bir hafta boyunca yapılacak bir öneri geliyor. Ben ilk defa yoga eğitmeni Çetin Çetintaş’ın kanalında gördüm (bkz aşağıdaki video)

Hem aynı anda 4 farklı yazı yazmak, hem kitap okumak, hem belgesel izlemek, hem yeni bir röportaj serisi başlatmak, hem yoga dersi hazırlamak istediğim ama içimdeki bu karışıklıklar nedeniyle hiç bir şey yapamayı beceremediğim bir gün youtube’da yukarıdaki videoyu gördüm. Tamam dedim ben ilk iş bu egzersizi yapayım. Egzersizde yukarıdaki fotoda gördüğünüz 5 adet şekil (hepsi bir elementi simgeliyor ancak ilk yaparken bunu bilmiyordum.. sizler de neyi simgelediklerini bilmiyorsanız araştırmadan kafaya göre yapın derim) var. Bu şekilleri kullanarak kağıdınıza içinizi döküyorsunuz. “Tamam bitti” dediğinizde de bitiyor. Bir hafta boyunca her gün aynı saatte yapıp duygularınız ve kağıda döktüklerinizdeki değişimi gözlemlemek çok keyifli.

Çok fazla beklentim olmadan başladım. Yazı yazmayı çok sevmem nedeniyle şekilleri harf olarak yorumlayıp kendimce kısa bir hikaye yazdım. (alttaki foto) Bir noktada “neden soldan sağa yazıyorum ki? harf bile değiller!” diye isyan ettim ve yukarıdan aşağıya yazmaya başladım. Sonra kırmızı karalamalardan göreceğiniz gibi ufak bi sinir krizi (kdfkldjkl) yaşandı. Bitirişi de kendimce uzay ağaçları ve gemileri çizerek yaptım. 🙂 İlk seferinden itibaren çok yatıştırıcı ve iyi geldi bana bu egzersiz. Kesinlikle öneririm!

Şimdi söz sizde. Buraya kadar eksiksiz okuduysanız tebrikler 1800 kelime civarı okudunuz. Demek ki bu sonbahar bir haftalık bir motivasyon kampına girmeye sıcak bakıyorsunuz. Ya da en azından bu fikirden nefret etmediniz. 🙂 Önerilerimden hangisini denemek istersiniz ve neden? Herkesi mutlaka yoruma bekliyorum.

Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+

4 Comments

  1. Duygu
    Eylül 3, 2019 / 7:30 pm

    Yazmaya devam et seni okumak güzel

    • zeynepcansoylu
      Yazar
      Eylül 9, 2019 / 8:49 am

      teşekkürler! ;o)

  2. Seda
    Eylül 11, 2019 / 11:15 am

    Çok teşvik edici bir yazı olmuş, kaleminize sağlık…. Benim de bu aralar odaklanma problemim var. Çok şey yapmak istiyorum ve hiçbir şey yapamıyorum.Küçük bir çocuğum olduğu için zaman yönetimi yapamıyorum, zaman bana kalmıyor , yetmiyor.Başladığım işleri, kitapları bitiremiyorum 🙁 Videoyu izledim , çok inanmasam da deneyip , sonucu paylaşacağım. Değindiğiniz konular harika; derinleşme merakı olan ve hayatı boyunca her daim öğrenci olmaya aday insanlara bayılıyorum.Selamlar, sevgiler…

    • zeynepcansoylu
      Yazar
      Eylül 16, 2019 / 11:52 am

      güzel yorum için çok teşekkürler. bence ufak bi’ çocukla yaşam eminim baya zorludur o nedenle kendinize haksızlık etmeyin derim. çizim videosu deneyimlerinizi bekliyoruum. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bumerang - Yazarkafe