Yogaya Başlamak İsteyenlere Öneriler & Yoga Türleri

0
shares
Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+
Bu Nedir?

Yoga eğitmenlik eğitimi süreci ile düzenli yoga dersi vermeye başladım. İlk başta ödev olduğu için ders veriyordum sonra baya keyif alarak düzenli devam ettim. Genelde başlangıç seviyesi dersler verdiğim için yoga ile ilişkisi çok az veya hiç olmayan öğrencilerim oluyor. İstisnasız herkes benzer soruları soruyor. Birinci sıradaki soru “Ben esnek değilim. Yoga yapabilir miyim?”. Devamında “Bir kaç defa derse gittim pozların adını anlamıyorum. Yabancı dil gibi. Ne yapmam gerek?”, “Yoga yaparak bölgesel incelebilir miyim?”, “Pilates mi yoga mı?”, “Yogaya başlamak için ne yapmak gerek? Neler almak gerek?”, “Evimden videolarla yapabilir miyim?”, “Stüdyoya gitmek şart mı?”, “Yoga derslerinin isimlerini (hatta, vinyasa, ashtanga, yin, kundalini, restoratif vb) anlamıyorum. Benim için hangisi doğru?” vb vb şeklinde ilerliyor. Yogaya başlamaya niyet edenlere ve çok yeni başlayanlara bu tarz sorulara cevap verecek bir yazı hazırlamak istedim. Haydi hazırsanız giyin taytları başlıyoruuuz!

Yoga Nedir ve Yoga Yapanlar Neden Onu Çılgınca Seviyorlar?

Daha önceden Yogik İzlemeler: Yoga Belgeselleri ve Video Önerileri yazısı yazıp burada özellikle bir belgeselden bahsetmiştim: Exploring The Yogic Path. Bu belgesel (ve aldığım eğitim) sayesinde anladım ki bizim batıda “yoga” dediğimiz şey yoganın sadece fiziksel duruş uygulamaları. (asana’lar) Ancak “yoga” bundan çooook daha fazlası. Kelime anlamı birleşme/bütünleşme olan yoganın fiziksel dışında pek çok uygulaması var. Bundan 5000 küsür yıl önce Güney Hindistan – Pakistan arası Indüs Vadisi’nde ortaya çıkıp geliştiği düşünülen bu kadim öğreti: yazılı metinler, mantralar, şarkılar, uygulamalar, meditasyon ve sayısız şekilde pratik ediliyor. İnsanlık tarihinin en harika miraslarından biri. Çünkü 5000 küsür yıl sonra hala geçerli. Hala farkındalığı artırıyor, huzur veriyor ve itiraf edeyim azıcık kafa yapıyor. 🙂

Yoga türlerini çok kabaca özetlersem hatha yoga (fiziksel yoga uygulaması), kundalini yoga (fiziksel artı özel meditasyonlar arınma tekniklerli), jnana yoga (bilgi yogası, özellikle yoga sutralar ve felsefesi), bhakti yoga (şefkat yogası, minnoş mantralar), karma yoga (eylem yogası, aramızda etme-bulma olarak özetlediğimiz), tantra yoga (cinsellik yogası diyorlar ama tam değil. bence yoga da değil. başlı başına alternatif öğreti. derin konu. ayrıca konuşuruz), kriya yoga (enerji, pranayama, nefes çakralar üzerine) ve raja yoga (raja’nın kelime anlamı kral. zihnimizin kralı olmak anlamında fiziksel yogaya ek olarak meditasyon ağırlıklı ve zihin odaklı bir yoga).

Şimdi günlük hayatta “yoga” dediğimiz fiziksel yoga pratiği hatha yogadan ve nerden ve nasıl başlayalım konularına doğru ilerliyorum.

Yogaya Başlamak: Farklı Fiziksel Yoga Türleri ve Sizin İçin En Doğrusunu Seçmek

görsel: grounded panda

Yoga kavramının bu kadar derin olduğunu anlayınca beni kafamdaki bir çok fiziksel soru ve endişe buharlaşıp atmosfere karıştı. Çünkü yoga esnek olmanın, ters duruşların, kol dengelerininin, açık ve uzun bacak kaslarının çok ötesinde bir uygulama. Evet esnek olmayan, fit olmayan, güçlü olmayan herkes yapabilir. Fiziksel yoga esnek olanı güçlendirir. Güçlü olanı esnetir. İkisi de değilseniz adım adım güçlü ve esnek olmaya ilerletir. Fiziksel olarak ne yapıyorsa paralelde zihnimizde, hayata bakış açımızda yapmak gibi etkileri de vardır. Deneyimlerimden bu kadarınını söyleyebilirim.

Bu arada ben söyleyince kimse inanmıyor ama ben kendiliğinden esnek olan biri olmadım hiç. Yoga ile giderek esniyorum. Hatta benim kadar yoğun yoga yapan başka insanlar eminim çok daha esnektir. 🙂 O nedenle bu esneklik muhabbetini bence bırakalım gitsin. Deneyimle sabit.

Yogaya başlamak için ihtiyacınız olan ekipmanlarsa: sadece kendiniz, yoga matı ve yoga blokları. Bu kadar. Bu yazıdan çıkmadan, google’da aranmadan benim favori yoga ekipmanıma linke tıklayıp ulaşabilirsiniz.

İsteyen herkesin yoga yapabileceğine mutabıksak farklı fiziksel yoga türlerinden bahsedeyim:

  • Ashtanga Yoga: 1940’larda yoga üstadı Pattabhi Jois tarafından yaratılan ve klasik Hint yoga uygulamasının bir formu olarak tanıtılan bir yoga tarzıdır. Belirli serileri vardır ve zorluk – uzunluk derecesine göre bunlar tekrarlanır. Gidebileceğiniz fiziksel olarak en zorlu derslerden biridir.
  • Vinyasa Yoga: Akış halinde ilerleyen, nefesle her hareketi senkronize olan bir yoga türü. Hareketler nefes alışverişlerle aktığı için biraz yorucu ve hızlı gelebilir. Gelmeyebilir de bilemedim. Benim en sevdiğim, en terlediğim ama rahat hissettiğim tür.
  • Hatha Yoga: Nefes çalışmaları, asanalar içeren ancak daha dengeleyici ve bazı pozlarda daha uzun kalınan tür. Yeni başlayanlar için özellikle önerilir. Şahsen ben vinyasa ve hatha arasında yaptırılan asanalar’da (duruşlarda) süper bir fark görmüyorum girdiğim derslerde ancak hatha’dan daha az terlemiş/yorulmuş çıkıyorum.
  • Yin Yoga: Bağ dokuları geliştiren ve kasları esneten minnoş görünümlü ama sağlam bir esneme sağlayan yoga türü. Genelde yere/mata yakın pozlarda uzun uzun kalınır. Esneklik anlamında seviye atlatan, zorlayıcı olabilir. İyi bir yin seansı sonrası bende hep masajdan yeni çıkmış hissi oluşuyor. Bayılıyorum.
  • Kundalini Yoga: Meditasyon, çakralar ve omurganın en altında dinlendiğine inanılan kundalini enerjisine ağırlık verilen yoga türü. Anlatılmaz yaşanır. İyi bir seansı ciddi kafa yapabilir. 🙂 Ben çok seviyorum.
  • Restoratif Yoga: Sinir sistemini onaran, aktif rahatlama sağlayan harika şifalı bir yoga türü. Kaslar ve bağ dokular gevşetilir, omurga güçlendirilir. Nefes çalışmaları ile beden ve sinir sistemi rahatlatılır. Seans sonunda bulut bulut çıkılır.

Her fiziksel yoga pratiği için genelde 1-2-3 seviyesinde zorluk derecesi belirtilir. Yoga duruşları ve bol bol kullanılan Sanskritçe konusuna gelirsem: giriş seviye derslerde pozlar detaylıca anlatılıyor ve Türkçe veya genel olarak yaygın kabul edilen İngilizce isimleri söyleniyor. Örneğin: aşağı bakan köpek, plank, dağ duruşu, çocuk duruşu vb vb)

Pek çok stüdyo minimum 1, maksimum 3 ders deneme dersi hediye ediyor. İlk defa üye olanlara da 1 aylık tanışma paketleri indirimleri var. Yogaya başlamayı gözünüze kestirince ilk bir ay türlü türlü dersleri ve eğitmenleri deneyin derim. Çok sevdikleriniz de olacak, hiç bana göre değil dedikleriniz de. Çok çok doğal.

Ev Pratiği mi Stüdyo Pratiği mi?

Stüdyolar ve eğitmenler demişken yogaya nerede başlayalım sorusu akla geliyor. Ben YouTube videoları ile başlayıp düzgün hizalanma öğrenmek için stüdyoda devam edip sonra stüdyoya ara verip evde devam etmiştim. 3-4 sene böyle takıldıktan sonra eğitmenlik eğitimine başladım ve bolca stüdyoya gittim. Şimdi pratiklerimin yarısı ev pratiği ve yarısı stüdyo pratiği diyebilirim. Ancak yeni başlarken pozların doğru hizalamasını öğrenmek için stüdyoya gitmekte büyük fayda var. Başlangıç seviyesi derslerine bir kaç ay gidin. Tamamdır kolay dediğinizde ikinci seviyeye geçebilir veya evde videolar ile devam edebilirsiniz.

İstanbul’da bir kaç stüdyoda pratik etmiş biri olarak diyebilirim en iyi stüdyo hem kalbinize hem de evinize/işinize/okulunuza yakın olandır. En iyisini siz seçersiniz. Yotube videolarına gelirsek çok sevdiğim bir kaç kanaldan bahsetmek isterim. (daha önce evde spora başlamak yazımda süper detaylıca anlatmıştım. daha fazla detay isteyen üzerine tık tık.)

  • Yoga with Adriane: pozların detaylı açıklamaları ve farklı bedenlere uygun varyasyonları önerileri veren çok tatlış bir eğitmen. Özellikle ilk Adriane ile başlarsanız yogayı çok seversiniz. Yoga seansları İngilizce ve altyazı var.
  • Boho Beautiful: Çok fazla ve değişik ekollerden yoga videoları ile çeşit anlamında çok mutlu eden bir kanal. Yoga pratiğinde özellikle güçlenmek için öneririm. Bazı seansları gerçekten zorlayıcı.
  • Cetin Cetintas : Başlangıç, orta ve ileri seviye videoları ile harika Türkçe bir kaynak. Başlangıçtan başlayıp iyice güçlenene kadar orada kalmanızı öneririm. Çünkü orta seviyesi baya güçlü!
  • Yoga with Kassandra : Yig yoga ağırlıklı, kadife sesli bir kanal. Özellikle Pazar günleri kendinizi masajdan çıkmış gibi hissetmek isterseniz burada 45 dk – 1 saatlik bir seans yapabilirsiniz.
  • Sarah Beth Show : Temel yoga pozlarının isimlerini öğrendikten sonra çok seveceğiniz bir kanal. Çünkü Sarah Beth az ve öz konuşuyor. Tam içe döndüren meditatif dersleri var.

Konu yoga olunca binlerce kelime yazabilirim. Ancak şimdilik burada durayım. Yogaya başlamak konusunda ciddi düşünenlere bir çerçeve çizdim bence. Şimdi söz sizde. Neler düşünüyorsunuz? Kimler yogaya başlayacak? Mutlaka yorumlarınızı bekliyorum.

Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+

3 Comments

  1. Burcu
    Ağustos 11, 2020 / 8:01 am

    Pandemi döneminde stüdyolara gitmek mümkün olmadığı için evde yoga yapmaya nasıl başlayabilirim diye araştırıyorum. Çıkan ilk kaynaklardan biri sizin yazınızdı. Baya yardımcı oldu bana teşekkürler.

    • zeynepcansoylu
      Yazar
      Ağustos 18, 2020 / 10:50 am

      çok mutlu oldum :))
      umarım keyifli bir yoga yolculuğu başlar.
      sevgiler

  2. Eylül 4, 2020 / 2:01 pm

    Ben yogaya pandemi ile ve evde youtube videoları ile başladım. Yaşım ileri, 40 yaşındayım ama enerjik ve esnek bir bedenim var. Uzun zamandır Yoga kültürü üzerine kitaplar okuyorum. Ekimde de eğitime başlıyorum çok şükür, sporun her türünü denedim ama bana en uygun olanının ve en iyi geleninin yoga olduğunu keşfettim. Yazınız çok bilgilendirici ve güzel, yolculuğunuzu tebrik ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bumerang - Yazarkafe