Asya kıtasının güney doğusunda yer alan Tayland, bilgisayar duvar kağıdı görünümlü plajları, tropik doğası, devasa tapınakları, dünyanın en sevilen mutfaklarından birine sahip olması, çılgın eğlence hayatı, bolca file ev sahipliği yapması gibi say say bitmez nedenlerden dolayı çok seviliyor. Çok uzun yıllardır çok fazla turist ağırlayan ve gidilecek yerler listelerinde başı çeken bir ülke. Ben de bu sene Mart ayı ortasında “illaki bir gün gidilmesi gereken” Tayland’a gittim ve aşık oldum. Geri döneli çok zaman geçmeden ve güneş yanıklarım hala tazeyken ilk yazıyı yetiştirmek istedim. Tayland’a gitme konusunda ciddi düşünenlere ilham vermek ve kafalarındaki soruları cevaplamak için soru – cevap şekline bir Tayland Seyahati Planlama Rehberi hazırladım dostlar. İyisi, kötüsü, kolayı ve zoru ile huyum olduğu üzere gerçekçi bir tablo çizdim. Evet o çok merak edilen “toplamda kaç TL harcarız?” sorusuna da datalarla, tablolarla cevap verdim! Haydi başlayalım…
TAYLAND VİZE DURUMLARI:
Hemencik söyleyeyim arkadaşlar: Tayland’a vize yok. Asın bayrakları!!! (bana inanmıyorsanız resmi kaynak: dış işleri bakanlığı websitesi) Bordo pasaportu olanlara 30 gün, yeşil pasaportu olanlara ise 90 güne kadar ülkede kalma hakkı ücretsiz olarak veriliyor. Tayland’a girerken uçakta bir giriş kağıdı dağıtılıyor, bilgilerinizle dolduruyorsunuz. Girişte ve çıkışta damga vuruluyor. Bu kağıt o kadar önemli ki.. hayatınıza sarılır gibi sarılır. Eğer kaybederseniz BÜYÜK sıkıntı içinde olursunuz. Pasaportu kaybetmek gibi bir durum.. Ne kadar vurgulasam az.
Bana Tayland’d 30 gün yetmez diyenler gitmeden daha uzun süreli Tayland vizesine başvurabilir. Gittikten sonra kalışınızı pasaport tipinize göre 30/90 gün üzerine uzatma kararı alırsanız (sizi süper kıskanmakla birlikte) Bangkok’ta bulunan Türkiye Büyük Elçiliği’ne yönlendirmek isterim. (websitesi)
Benim gibi yıllık izninizi zar zor denkleştirip limitli bir süreliğine gittiyseniz, ne 30 günü yahu diyorsanız gelin ilerleyelim.. demiyorsanız da ilerleyelim.. azıcık kıskandım o kadar… =)
TAYLAND’A GİTMEK İÇİN EN UYGUN ZAMAN:
Tayland seyahati denince gözümüzde turkuaz denizler, bembeyaz kumlar, tepede parıldayan güneş ve denizin ortasında beliren epik dik ve bol yeşil dağımsı oluşumlar beliriyor. Bu ülkede sanki hava hep güzelmiş, güneş tepede parlarmış gibi bir algı var. Yani en azından bende vardı. Ancak özellikle adalara, plajlara gidecekler için en uygun zaman: Kasım ayı ortalarından Nisan sonuna kadar. Çünkü Mayıs- Ekim aylarında bol bol tropik yağmurlar var. Hatta Mayıs ayında tropik yağmur fırtınalarının bile görüldüğü olmuş.
Yağmur olma ihtimali düşük ve sezon dışı zaman ne zamandır? dersek Mayıs ve Eylül aylarında şansınızı deneyin ancak 35+ sıcaklıklar olabilir diyor hava durumcular. Düşen uçak ve konaklama fiyatları ve azalan turist sayısı belki sıcakları hafifletir. =)
TAYLANDA NASIL GİDİLİR & TAYLAND UÇAK BİLETİ NE KADARDIR:
Komşu ülkelerden – yani Laos, Myanmar, Malezya ve Kamboçya’dan – karayolu ile geçeceğim ben diyecek kadar çılgın değilseniz (o kadar çılgınsanız tanışalım & arkadaş olalım) bariz bir şekilde uçakla gidilir. Sizlere çok dürüst olayım dostlar: Tayland’a uçmak hiç ucuz değil, oldukça pahalı. Hatta seyahat bütçesinin en büyük kalemi. O biletler aylar aylar önceden en iyi fiyatlar, en çılgın kampanyalar kovalanarak alınmalı ve taksitlendirilmeli. Tayland çok güzel ülke, gezmek, yemek – içmek, partilemek vb ucuz. Ancak ülkemizden Tayland’a varabilmek değil maalesef. Birazdan tüm Tayland seyahati bütçesi hesaplamaları ve farklı alternatifleri anlatacağım.
İSTANBUL ÜZERİNDEN SEÇENEKLER VE YAKLAŞIK ÜCRETLERİ:
- İstanbul üzerinden (genelde Atatürk Havalimanı oluyor) Bangkok’a gidiş dönüş: THY ile direkt 3000-4500 TL arası ve 9 saat sürüyor. Tek aktarmalı seçenekler ise 2200 – 3000 TL arası ve 24 saati, yolda geçecek diye gözden çıkarmak gerekiyor.Tek aktarma yapan havayollarından örnekler: Royal Jordanian, Amman üzerinden aktarıyor. Bir gün ayırıp Amman gezilebilir.. Aeroflot Moskova üzerinden aktarıyor. Etihad Airways Abu Dabi üzerinden aktarıyor. Emirates, Dubai üzerinden aktarıyor. Katar ise Doha üzerinden aktarıyor. Bir de maceracı hissedenlere iki aktarmalı seçenekler var. 1800-3000 TL arası değişiyor.
- İstanbul üzerinden Phuket’e gidiş dönüş: THY ile direkt 3200-5000 TL arası ve 10 saat sürüyor. Tek aktarmalı seçenekler yukarıda saydığım noktalardan aktarıyor. Fiyatları 2600 – 4500 TL arası ve gene 24 saati yolculuk için hesaplamak gerekiyor.
- İstanbul üzerinden Chiang Mai gidiş dönüş: Bangkok veya Phuket üzerinden aktarmalı oluyor. Yukarıdaki seçeneklere kişi başı 120-500 TL arası eklemek gerej.
- İstanbul üzerinden Bangkok gidiş Phuket dönüş (veya Phuket gidiş Bangkok dönüş): THY gibi direkt uçanlar yüksek sezonda 3500-5000 TL arası.
Düşük sezonda yani muson yağmurlarının yoğun olduğu Mayıs-Ekim sonu döneminde ise tüm fiyatlar 30% civarında iniyor. Örneğin THY’nin 3000 TL civarı olan direkt Bangkok seferi 2000 TL’ye iniyor. Hani bir Boşnak atasözü var “Seyahatin önündeki tek engel kapının eşiğidir” diye.. Seyahat edilecek yer Tayland ise bence seyahatin önündeki tek engel uçak bileti Aralık ayında birini ücretli, diğerini de refakatçi mili ile alıp Mart’a kadar zar zor ödediğim için bende iz bıraktı bu bilet işi… =)
ps: merak edenler için uçuşlara ve fiyat bilgilerine thy ve kayak.com üzerinden baktım.
pps: merak edenler için miles & smiles programında tayland’a mille bilet tek kişi gidiş- dönüş ve ekonomi sınıfı bilet almak için 60.000 mil gerekiyor.
TAYLAND İKLİMİ NASILDIR VE NE TÜR GİYSİLER GÖTÜRMEK GEREKİR?
Tayland hava durumları şöyle: 18 ile 32 derece arasında değişen, bol nemli tropik iklim. Tropik ve 20+ hatta 30+ derecelerde seyreden mevsim için açık renk ince tiril tiril giysiler, bol bol sandalet, parmak arası terlik, aniden bastıran yağmur ihtimaline karşın ince yağmurluk, plajlar için mayo/bikini/havlu ve şapkalar bavula girmeli. Ayrıca güneş kremi, sinek ısırığına karşı koruyucu sprey ve tırmanmalı doğa yürüyüşü yapacaklara trekking ayakabbısı da gerekecektir. Genelde spor ve günlük giyineceğiniz bir ülke Tayland. Hatta bavul yerine sırt çantası denemek için ideal. Bir de aşırı özel planlarımız yoksa topuklu ayakkabı, ceket vb gibi şık şeyleri evde bırakalım.
TAYLAND PARA BİRİMİ VE PAHALI MIDIR?
Tayland’ın para birimi Tayland Bahtı ve şu anki kurda 5baht = 1 TL civarı.. Yani düz mantıkla Türkiye’den ucuz bir ülke Tayland. Hesaplamak istediğiniz baht / TL tutarlarını şu linkten hesaplayabilirsiniz. Ancak moral bozmak gibi olmasın ama bundan yaklaşık iki üç sene önce TL, bahttan tam 20 kat daha değerliydi. Benden önce Tayland’a giden arkadaşlarım Tayland’ın eskisine göre pahalandığından mutsuzlar. Neyse efendim gene de 1 TL = 5 baht hesabı Avrupa’da gezmeye alışıkların bünyesine bir sıcaklık yayılmasını sağlamaya yeterlidir.
Bahtı daha ülkeden çıkmadan hava alanından alabilir veya Tayland’a iner inmez çevirtebilirsiniz. Hem euro hem de Amerikan dolarını da şehir içinde bahta çevirtecek pek çok yer var. Ayrıca mevcut bankamatik kartlarınızdan da TL’nizi baht’a çevirip çekebilirsiniz. Konaklama, şehir için ulaşım, yeme içme, alışveriş gibi kalemlerin fiyatlarını bilare ve detaylı anlatacağım.. O halde bir sonraki maddeye ilerleyelim..
TAYLAND’DA NE TÜR YERLER GEZİLİR:
Gezilecek yer ve yapılacak aktivite çeşitliliği konusunda efsane iyi bir ülke ile karşı karşıyayız. büyük ve kaotik metropol şehir severleri Bangkok‘a alalım. (48 saatlik hızlı ve eğlenceli Bangkok Gezi Rehberi‘mi okumak için üzerine tıklayınız) Deniz, tropik, palmiye, beyaz kum ve dalış severleri güneydeki Tayland adalar bölgesine alalım. Evet fullmoon partiler de burada. Dağlar, ormanlar ve aktvitie sevenleri başta Chiang Mai şehri olmak üzere ülkeninin kuzeyine alalım. Değişik kültürler, yaşamlar tanımak isteyenleri gene kuzeydeki Mae Hong Son bölgesinde boyunlarına kat kat halkalar takan uzun boyunlu kadınların aşırı ünlü Karen Kabilesi gezisine alalım. Son olarak da (afedersiniz) seks turizmi amacı ile yola dökülenleri Pattaya’ya alalım. Bu saydıklarım en bilindik rotalar. Daha kim bilir zamanla tanınanacak ne hazineler vardır…
TAYLAND’DA HANGİ ŞEHİRLERE KAÇ GÜN AYIRALIM?
Herkesin gezme tarzı ve gezmeye ayırabileceği zamanı farklı olduğundan 3 kategori ile bu soruya cevap vermek istedim. 1)hızlı hızlı gezenler: o şehrin havasını soluyup, en merkezi en turistik yerlerine gidip, bir gece de orada uyuyunca “tamamdır” diyen grup. 2)detaylı gezenler: en önemli 5-10 yeri gezip üzerine bir kaç müze, yerel pazar/market ekleyip en azından şehir haritasını kafasında oturtana kadar gezmek isteyenler. 3)süper detaylı gezenler: gittiği yerin yereli kıvamına gelene, kısa yolları çözene, hem turistik hem günlük aktiviteleri yaparak gezmeyi sevenler.
Hızlı Hızlı | Detaylı | Süper Detaylı | |
Bangkok | 2 gün | 4 gün | 7 gün |
Phuket | 1 gün | 3 gün | 5 gün |
Phi Phi ve çevre adalar | 2 gün | 5 gün | 10 gün |
Chiang Mai ve kuzey | 2 gün | 3 gün | 6 gün |
TAYLAND BALAYINA UYGUN MUDUR?
Bence kesinlikle evet. Balayından tek beklentisi yatıp güneşlenmek olanı da mutlu eder, ormanda ağaçlar üstüne ipe bağlı uçmak isteyeni de, şehir gezmek isteyeni de. Herkese göre bir şey var. Balayı çiftimiz farklı karakterlerse ikisinin bir dengesini de tutturup daha da mutlu olabilir.
TAYLAND GÜVENLİ MİDİR?
İlk tepkim evet demek. Sonra dedim verilerle geleyim ve google’da biraz araştırınca fiziksel saldırıların (tecavüz, hırsızlık) OECD’ye göre gelişmiş ülkelerin ortalamasının çok çok altında olduğu görüp iyice emin oldum. Fiziksel olarak güvendesiniz. Güvende olmayacak şeyler: değerli eşyalarınızın çalınması, kredi kartınızın kopyalanması veya fiyatlara tam hakim olmadığınız için kazıklanma riski gibi maddi şeyler. Bütçe ve diğer konuları konuştuktan sonra Tayland’da ne tür dolandırıcılıklar dönüyor detaylı yazacağım. Ancak sakın gözünüz korkmasın. Ülkede geçirdiğim 10 gün boyunca benim başıma hiç biri gelmedi! =)
TAYLAND KONAKLAMA FİYATLARI
Şehir bazında ve farklı bütçelere göre bir tablo hazırladım. Fiyatları tek tek booking.com, hotels.com ve hostels.com’dan baktım. Daha ne yapayım? Hep sizleri sevgimden.. kalp kalp. =) Bu tablodan hangi şehirde kaç gün kalacağınıza göre ortalama bir bütçe çıkarabilirsiniz. Sırt çantası ise hostelde kalıp gezecek arkadaşlar için baya uygun bir ülke. Ayn şekilde 7 ve 9 puan üstü otel severler için de Avrupa, Amerika gibi ülkelere kıyasla oldukça uygun.
Düşük sezonda fiyatlarda 20-30% arası düşüşler oluyor, bunu da not etmekte fayda var.
TAYLAND FİYATLAR, GENEL BİLGİLER
Ana kalem olan uçak bileti ve konaklama fiyatlarını netleştirdiysek yeme içme, gezme ve eğlence kalemlerinden devam edelim. Fikir vermesi için bir kaç kalem örnek yazıyorum:
- Taylandın milli gururu olan deniz ürünlü eriştesi pad thai yemeği restoranlarda 15 – 30 TL arası, sokak yemeği standlarında 5 TL civarı.
- Sıcak havada gezerken dehidre olmayı engelleyen ve süper lezzetli suyu içilen taze hindistancevizi meyvesi 3 – 10 TL arası. (resortlarda pahalı sadece)
- Sıcak veya soğuk kahve ve çay fiyatları 3- 6 TL arası.
- Tayland’da bol bol tüketilen buz gibi Leo/Chang/Singha biralar mekanlarda 5 – 15 TL arası (adalarda en pahalı, şehirlerde daha uygun). Bakkalarda 2 TL’den başlıyor.
- Adalarda yarım günlük tekne turu fiyatları kişi başı ortalama 50-60 TL civarı. Öğle yemeği de dahil oluyor.
- Yarım saatlik yolda tuk tuk 30-40TL civarı. (şehir içi ulaşım fiyatlarına ayrıca değineceğim..)
- Müze, tapınak, saray vb giriş ücretli olanlar 10-20TL civarında. Pek çoğu ücretsiz =)
TAYLAND MASAJ FİYATLARI
Gelelim Tayland denince hemen akla gelen o en harika şeye; masaja! Canım Tay kültüründe masaj; sık sık yaptırılan, toplumdan her kesim insanın erişimi olan, kasları rahatlatan günlük bir olay. Her mahallede türlü masaj salonları/odaları mevcut. Çevremde kime Tayland’a gidiyorum desem “oo çok ucuza harika masajlar yaptıracaksın” tepkisini aldım. O zaman gelelim fiyatlara
- Mahalle salonlarında, sokak ortasında vb şezlonglara uzanıp 45 dakikalık ayak ve boyun masajı yapmak – 20 / 40 TL arası semtine göre değişiyor
- Bir tık daha spa modundaki yerlerde (yani dört duvarı olan vb) – 1 saatlik tüm vücut masajı 40-50 TL civarı. 2 saatlik tüm vücut masajı + ayak masajı 70-90 TL civarı.
- Resortların spa’larında masaj paketleri 300 – 700 TL arası. Ancak burada 4 saat süren masajlar, vücudu türlü aromalarla kaplamalar, yüz maskeleri vb yapılıyor.
TAYLAND’DA ŞEHİR İÇİNDE ULAŞIM NASILDIR?
Bütçe kalemlerinin en önemlilerinden biri de şehir içinde ulaşım kalemleri. Bangkok’ta havadan giden “skytrain”, nehir taksileri var. Bunlar harici pek çok yerde tuk tuk taksiler (taksimetre yok. binmeden pazarlık ediliyor), taksimetre açan taksiler, motorsiklet taksiler (bildiğin sürücünün arkasına oturuyorsunuz), adalarda da uzun kuyruklu bot taksiler var.
Taksimetresi olanlar hariç her birinde önden pazarlık edip fiyata anlaşmak kritik. Adalarda 10-20TL arası bot taksi kullanabilir, şehirlerde 30 dklık tuktuk taksiye 30-60 TL arası (günün saati ve taksicinin başka müşteri bulma olasılığına göre) bir bütçe gidiyor. Bütçe dostu otobüsler de 1-3 TL arası fiyatlarla 30 dakika ve üzeri mesafelere gidebiliyor. Bir de Bangkok ve Phuket gibi gezilecek yeri bol şehirlerde 6 saatten başlayan sürelerle günlük araba ve arabayı kullanan rehber kiralanabiliyor.
Kulağa süper lüks gelse de günlük 150-300 TL arası değişiyor. Mesela 5 kere 30 TL’lik tuktuk’a binip arada kaybolacağınıza sizi çekip çeviren ve klimalı arabada gezerken bölge hakkında bilgi veren birileri olması hiç fena değil. Normalde tur/rehber alerjisi olan ben bile yarım günlük bu tarz bi tur yaptım. Phuket yazımda detaylıca anlatacağım.
HER BÜTÇEYE GÖRE TAYLAND SEYAHATİ PLANLAMA TABLOSU
İşte geldik bu yazıda en çok işinize yarayacak; tam bir kopyala yapıştır ve bütçeni hesapla tablosuna! Uçak fiyatları, konaklama fiyatları, şehir içi ulaşım ve yemek fiyatlarını konuştuk. Şimdi size yüksek sezonda 4 farklı bütçeye göre 9 günlük (3 gün bangkok, 3 gün phi phi, 3 gün phuket şehirleri) bir tablo paylaşıyorum fikir vermesi için. Siz zaten uçak, konaklama ve günlük harcama fiyatlarıyla kendinize göre oynayarak en iyisini çıkarırsınız. (tablo tek kişi için. iki kişi olunca otel ve şehir içi ulaşım fiyatı pek değişmez gerisini 2 ile çarpın)
TAYLAND GECE HAYATI NASILDIR?
İster şık bir barda (tercihen rooftop) kokteylinizi yudumlama, ister yaş ortalamasının 18 olduğu bir barda ucuz bira içme, ister iki kucağınızda iki kızla lap dance yaptırma, ister çılgın dolunay partilerinde dağıtma niyetinde olun hepsi Tayland’da var. Daha fazlası da var.. izlemesi aşırı keyifli ve acı veren muay tay boksu, gece tekne ile gezip ışık saçan planktonlarla yüzmek, deniz kenarında yetenekli yerellerden ateş showları izlemek de var. Detaylı şehir rehberlerim gelince gece hayatını ve mekan önerilerini yazacağım.
İNGLİZCE BİLEN/BİLMEYEN KOLAY ANLAŞIR MI?
Turistik yerlerde ingilizce ile işi çok rahat yürütebilirsiniz. İngilizce bilmiyorsanız bile özellikle pazarlık işlerinde cep telefonu hesap makinesine karşılıklı yazışıp çekişme yaşar ve anlaşmaya varırsınız. Zaten beden dili, el kol işaretleri derken herkesle anlaşılıyor. Bence dil bilmiyorsanız bile çok büyük bariyer etmeye gerek yok.
Tay dostlarımıza sempatik görünmek için ezberlemesi kolay bir kaç faydalı kelimeyi bırakıyorum buraya nazikçe..
Sa-wa-deee = merhaba
Kha-Toor = pardon
Ka-cup-kun = teşekkürler
TAYLAND SAAT FARKI KAÇ SAATTİR?
Tayland, Türkiye’den dört saat ileri. Yani ben sarhoş olup gece hayatından fazla renkli story’ler atarken İstanbul’dakiler akşam yemeğine oturmaktaydılar.. #truestory
TAYLAND PRİZLERİ BİZE UYAR MI?
Cevabım çok net: evet uyar. =) Haydi ilerleyelim…
TAYLAND İNTERNET/HAT İŞLERİ NASILDIR?
Blogger kişiliğim nedeniyle Bangkok’a iner inmez daha pasaport kontrolünden geçmeden hat aldım. 4G ve 6GB internetli hat için 72 TL ödedik. Bana 10 günde fazlası ile yetti. 3G ve daha düşük paketler 30 TL civarından başlıyor. Turkcell’in yurtdışı paketi günlük 20 TL. O nedenle bir hat edinmek mantıklı olacaktır.
TAYLAND YEMEKLERİ & MEYVELERİ NELERDİR? BİZE UYAR MI?
Tay mutfağı dünyanın sayılı ve en sevilen mutfaklarından biri. Deniz ürünlerine (özellike kabuklular) ve erişte/pirince bolca yer veriyor. Bir de gökkuşağı renklerinde taze sebze ve dünya lezizi tropik meyveler var. Asya’da seyahate gidince aç kalırsam diye korkan bir grup var biliyorum. Ancak Tayland’da bu korkuya hiç gerek yok.. (belki Çin’de?) Sadece acıyı çok sevip abartıyorlar. Orta acı seviyorsanız “az” deyin gerisi kolay. Taze malzemelerden yapılan, bol lezzettli yemekler yiyeceksiniz. Tüm karidesler jumbo, ıstakozlar uygun fiyatlı ve yengeçler envai çeşittle olacak. Deniz ürünlerinden sonra ikinci kullanılan et çeşidi tavuk. Sonra da domuz ve dana geliyor.
Bir de başta hindistancevizi olmak üzere hepsi birbirinden güzel ve egzotik meyveleri var bu ülkenin. Passion fruit (çarkıfelek meyvesi), ananas, guava (yeşil tropik bir meyve – suyu çok güzel), turuncu kavun ve türlü çeşit meyveye girmeye hazır olun.
TAYLAND’DAN NE TÜR ALIŞVERİŞLER YAPILIR?
Uzakdoğu şanına yakışır: ipek şallar, tütsüler, şalvarlar, kumaşlar, değişik doğal taşlar, inci. Ayrıca dekoratif objeler, tahtadan şekil verilen objeler, masaj yağları, kokulu terapi yağları, muay tay boksu şortu, uygun fiyatlı tekstil ürünleri ilk aklıma gelenler. Ayrıca bol çeşitli baharat ve köri soslar da alınabilir.
TAYLAND’DA BAŞIMIZA DOLANDIRILICIK GELİR Mİ?
Öncelikle belirteyim sayacaklarımın hiç biri başıma gelmedi. Başta lonely planet, devamında internette türlü kaynaklarda okudum.
- Burası Kapandı Dolandırıcıları: özellike saray ve tapınak gibi yerlerde burası kapandı, 3’te yeniden açılacak gel seni başka yere gezdireyim diyen ve para isteyenler.
- Jet Ski’me Zarar Verdin Dolandırıcıları: Phuket ve adalarda görülen bu türler önce jet ski kiralayıp sonra zaten araçta olan bir çatlağı/hasarı sen yaptın deyip para istiyormuş. Bu arada jetski sürmel yasal değil. Bence gürültüden başka bir işe yaramayan jetskileri kiralamayın gitsin…
- Telefonumu Çaldın Dolandırıcıları: Bangkok’ta görüldüğü söylenen bu tür elinizde duran size ait telefona saldırıp “benim telefonum bu!! çaldııın!!” diye yaygara koparıp polis çağırıyormuş. Polis de anlaşmalı olduğu için telefonu sizden alıyormuş. Bana yeni iphone’daki yüz tanıma özelliği, eskilerindeki parmak izi ve şifre özelliği ile çok olası gelmedi ama gene de yazayım dedim.
- Alışverişe Zorlayan Tur Rehberleri: Sizi otelden alıp gezdireceği yere götürmeden önce dükkan dükkan gezdiren ve uzatan tur rehberleri varmış. Phuket’te gezerken bizimki de bana “inci mağazası gezelim mi?” dedi hayır dedim. bir kaç yer daha sordu gene hayır dedim ve konu kapandı. Zorla götürmek biraz abartı geldi ama bilemedim…
- Gece İlerleyen Saatlerde Değişen Taksi Ücretleri: Şimdi bu oluyor ama sinir olmaya değmez. Misal A’dan B’ye tuktuk ücreti 20 TL olsun. Gece 12’den sonra otele dönmeye mecbursanız 30 TL oluyor ve asla esnemiyorlar. Normalde böyle şeylere takarım ama 10 TL için hır çıkarmadım. (daha önce Küba’da taksicilerle çığlık çığlığa kavga etmişliğim var.. o zaman da 10 dolar içindi.. bu konudan sabıkalıyım. =) )
- Uyuşturucu Satmaya Çalışan Sivil Polisler: Bakın bu ciddi ve önemli. Tayland’da her türlü uyuşturucu kullanımının ve satın almanın cezası hapis. HAPİS diyorum. Daha da bir şey demiyorum.
TAYLAND’DA MUSLUKTAN SU İÇİLİR Mİ?
Cevap olumsuz, aman içilmez!! Bir de pek gözünüzün kesmediği yerlerde buzlu içecek içmeyin – suyu belirsiz olabilir. Bu buz olayı aklıma gelmedi benim. Seyahat dönüşü bir arkadaşım söyledi. Ben 10 gün boyunca bol bol buz tükettim ve ölmedim. =)
Şimdi söz sizde. Tayland’a gitmek aklınıza yattı mı? Uçak bileti için arama kurdunuz mu? Tayland’a gitmeden önce bilmek istediğiniz başka bir konu, yazıda cevaplanmayan bir sorunuz var mıdır? Mutlaka yorumlarınızı bekliyorum.
ps: meraklısına Tayland’daki tüm instagram story/hikayelerimin hepsi şehir şehir profilimde ( zeyneppcans ) highlight olarak sonsuza kadar bizlerle..