Seyahat Etmek İçin Bütçe Ayarlama Yöntemlerim

0
shares
Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+
Bu Nedir?
IMG_9708

İsviçre Alpleri

Son dört yılda yurtdışında 4 kıta, 19 ülke 25+ adet şehre gitmişim. Hem de yıllık izinlerim ve ulusal tatiller ile sadece. Seyahat etmek ve yeni coğrafyaları ve ordaki yaşamlara keşfetmek kocaman bir kitapsa daha başlangıç bölümlerindeyim, farkındayım. Ama şimdiden hayatta planlamayı, yapmayı sonra da gelip hakkında uzun uzun yazmayı en sevdiğim şey diyebilirim seyahat etmek için. 🙂 Hep türlü kampanyaları, daha uygun fiyatlı imkanları kovalıyorum, nasıl daha ekonomik seyahat edilir araştırıyorum. Ancak bu “uygun seyahat” konusundaki pek çok kaynağı (afedersiniz) kandırıkçı buluyorum. Kendinize size sınırsız bilet verecek havayolu sponsoru bulun, kalacak yer ayarlamayıp dışarıda uyuyun, tüm kıtayı otostopla gezin gibi önerileri görünce bileklerimi dikine dikine kesesim geliyor. O nedenle başta kendime sonrasında sizlere gerçekçi bir Seyahat Etmek İçin Bütçe Ayarlama Yöntemlerim listesi hazırlamak istedim.

IMG_8380

Karayipler

Önceliklerinizi Bencilce ve Dürüstçe Listeleyin ve Uygulayın

Sizi neler mutlu eder, neler olmadan yapamazsınız, neler hakkında konuşmadan duramazsınız, o gözünüzün içini sıcacık parlatan nedir? Cevaplar sizin dışınızda kimseyi hatta toplumu tatmin etmek zorunda değil. DNA’nız, parmak iziniz kadar size özeller. Önceliğiniz seyahat etmekse başlıyoruz daha çok seyahat etmek için yapılacaklar listesine.

1)Aylık Gelirinizin Bir Kısmını Düzenli Olarak Biriktirin – Her işin başı gibi seyahat işinin de başı bütçe yapmak. Aylık gelir, sabit giderler ve değişken giderler gittikten sonra büyük maceralara atılmak okyanuslar aşmak için tartışmasız para biriktirmek zorundasınız. Nokta. Özellikle okyanus ötesi uçuşlar içeren seyahat planlarınız için en az 6 ay önceden vadeli hesap açıp maaşınız yatar yatmaz kendinize hedef koyduğunuz tutarı biriktirmeye başlayın. Ben motive edici olması için hesaplarıma Küba Çıkarması, New York Yazı, Büyük Asya Planı gibi isimler verdim hep 🙂

2)Kredi Kartı, Görmesek de Gerçek Para Harcıyor. Yakın Takipte Kalın- Ya sık sık online bankacılık üzerinden veya çeşitli app’ler ile (Garanti için bonusflash mesela) o ay ne kadar harcadınız kontrol edin. Harcarken cebimizden çıkışını görmediğimiz için görece rahat hissettiğimiz bu paracıklar maaş yatınca yüzümüze çarpılacaklar. Bir de mümkünse aylık gelirinizin altında minimal bir kredi kartı limitiniz olsun.

3)Her Seçiş Bir Vazgeçiştir; Bazı Harcamalarınızdan Vazgeçin – Hem süper seyahat edip, hem tasarımcı giyinip, hem en yeni açılan mekanlarda takılıp, hem de bir yandan ev kredisi ödeyemezsiniz. Kendi geliriniz kaç önceliğinizi gerçekleştirmeye yetiyor bir ölçün biçin. Yetmediklerini eleyip yettikleri ile yola devam edin.

IMG_0954

İstanbul – Amsterdam (favori rotalarımdan 🙂 )

Vazgeçilebilir Harcamalar Listesi

  • Pahalı spor salonu üyelikleri – açık havada koşun, youtube’daki derya deniz egzersiz & yoga videolarını evde yapın, olmaz mı? bence daha bile güzel 🙂
  • Pahalı kahve harcamaları – evet tüm o 3. dalga cafeler, “to go” alınan kahvelere verdiğimiz paraları alt alta koyun ve hesaplayın şok olacaksınız. Ben haftada max 3 defa dışarıda kahve içiyorum, pintilikse pintilik 🙂 mis gibi termosum var, evde yaptığım kahveyi taşımak için üstelik Kyoto’dan aldım!
  • Telefon gibi elektronik cihazları yenilemek – apple’ı çok seviyorum ama hem macbook’um hem de iphone’umun uzun ömürlü olması için duacıyım. Her yeni modeli asla takip etmiyorum; felsefem “bozuk değilse değiştirme“. Macbook’um 4. yıla koşuyor iphone’um 2.5 yıla. Rabbim uzun ömürler versin ikisine de.
  • Paket üyeliklerinizi gözden geçirip ve vedalaşmak – Turkcell platinum’sunuz ama neden? En son hangi olanaklarını kullandınız? Geçin 55 TL’lik standard pakete. Digiturk evinizdeki tüm TV’lerde sınırsız paket olarak var ama en son ne zaman izlediniz? Kapatın gitsin.
  • Zararlı alışkanlıkları bırakmak veya azaltmak – sigara içenler şu hayatta en anlamadığım insan grubu. Doktorsa doktor, ilaçsa ilaç, hipnozsa hipnoz, akupunktursa akupunktur neyse işe yarayacak olan peşine düşün ve bırakın şu illeti. Çok güzel app’ler var sigarayı bıraktığınız günden itibaren günde kaç TL biriktirdiğiniz gösteren. Abartmıyorum bir kaç ayda tek kişilik 3 günlük Avrupa tatili bütçesi çıkar! Bir de alkolü haftada 1-2 defa ile sınırlamak da hem sağlıklı hem ekonomik. 🙂
  • Alışverişi minimize edin – bu adım ilk başta zor gelebilir ama zamanla yavaş yavaş oluyor. Çok ilginç bir parça görmedikçe eve veya üstünüze başınıza birşey almayın. Gezilerinizde illaki görüp alacaksınız zaten. Benim son 2 yılda “alışveriş” kelimesinden anladığım Migros’tan eve haftalık yiyecek almak. 🙂 Alışverişi azaltınca aslında ne kadar az eşya ile hayatınızı çekip çevirdiğinizi görüp bazı eşyalarınızı bağışlamak ve dağıtma isteği de gelecek. Oooh hafifleyin. 🙂

Evde Vakit Geçirmenin Dayanılmaz Ekonomikliği

  • Evde yemek & evde partilemek – anne gibi konuştum ama evet. Dışarı çıktığınızda veya eve dışarıdan yemek söylediğinizde harcadığınız parayı bir kenara not edin. Sonra evde yediğiniz yemekle kıyaslayın; inanamayacaksınız. Tabii ki dışarıda yemek yiyeceğiz ama limitleyin, ev yemekleri ile kilo korumak çok daha kolay ayrıca. Bir de alkol fiyatları malum ülkemizde. Freeshoplardan alın sonra arkadaşlarınızı çağırıp evde partileyin. Her grupta güzel kokteyl yapan birileri vardır. Evde sarhoş olup arkadaşlarınızla saçmalamanın keyfi de bir ayrı.
IMG_9965

Havana, Küba

Uzun Vadeli Planlar Yapın & Kampanyaları Kovalayın

Seyahat Etmek İçin Bütçe Ayarlama Yöntemlerim içinde en etkili olanı uzun vadeli planlama oldu. Her yıl başlamadan o yıl irili ufaklı nasıl seyahatler yapmak istersiniz, bir doz gerçekçi bir doz da hayalperest olarak, listesini çıkarın.

4) Biletleri skyscanner ‘dan kovalamaya başlayın. Uçak bileti konusunda tecrübe & araştırmalarımla edindiğim püf noktalar şöyle;

  • internet browser’ınızdaki cache’leri ve geçmişinizi sık sık silin ya da “incognito” modda kullanın. hava yolları maalesef çok fenalar, sürekli aradığınız şehirleri size daha pahalı teklif ediyorlar.
  • gideceğiniz yerin uzaklığına göre 9- 7 hafta öncesi en ekonomik geçenek.
  • online bilet alırken Salı ve Perşembe günleri alın – istatistiksel olarak biletlerin en ucuz olduğu günler bu günler!
  • ekonomik olsun diye aktarmalı uçuş yapabileceğiniz gerçeğine kendinizi hazırlayın.
  • zamanınız el veriyorsa Salı, Çarşamba ve Cumartesi günleri uçun – istatistiksel olarak biletlerin en ucuz olduğu günler bu günler!
  • bazı yerlere sezon dışı dönemde gitmeye razı olun.
  • hava yolları programlarına katılıp mil biriktirin. uzun vadede en azından bir avrupa çift yön uçuşu olarak size dönecektir.

5)Otel dışında opsiyonlar konaklama ücretinizi 30%’a kadar azaltabilirsiniz. Kesin duymuş ve kullanmışsınızdır ama Air B&B‘ye ilk seçenek olarak bakmayı unutmayın!

Benim Seyahat Etmek İçin Bütçe Ayarlama Yöntemlerim şimdilik bu kadar dostlar. Biliyorum tutumlu olmak, her alışverişi potansiyel uçak bileti fiyatı ile kıyaslamak, 6 ay önceden bilet kovalamak, belirli günler bilet almak çok seksi değil ama şimdilik hayatın gerçekleri bunlar. Zaten uçak penceresinden dünyamıza baktığımda tüm bu dertlerim uçup gidiyor.

IMG_9964

Bulgaristan üzerinde uçarken 🙂

Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+

6 Comments

  1. Temmuz 13, 2016 / 2:50 pm

    Zeynep, dediğin gibi en gerçekçi ve benim de yeni favori yazım bu oldu!
    İlk paragrafta dediklerine tamamen katılıyorum – sanki bedavaya uçak bileti ve yeme-içme harçlığı dağıtılıyormuş gibi yazanlara gözlerimi devirip geçiyorum.
    Biz de bu arada yazdığın tüm metotları uyguluyoruz! Bir şeylerden vazgeçmek lazım ki başka bir şeylere kavuşabilelim dimi! 🙂

  2. Temmuz 14, 2016 / 2:35 pm

    Airbnb de özel fiyat talep edin, ya tutarsa.
    Bookingde ortak kampanya yapanlara bakın-ingbank thy digiturk gibi-
    Bookingin en düşük fiyat garantisine bakın.
    Arkadaslarinizi ikna edin bazı kalemlerin birim maliyeti azalsın 🙂
    İlla yurtdışı demeyin turkiyede de gormedigimiz cok guzel yerler var:)
    Zorunlu is seyahatlerini bağlayın. O kadar yol gitmişken yeni yerler görün:)

  3. Temmuz 18, 2016 / 1:54 pm

    pahalı kahveden vazgeçmek benim için imkansız geliyor, başka bir madde daha ekler misiniz 🙁

    • zeynepcansoylu
      Yazar
      Temmuz 19, 2016 / 9:40 am

      cumadan beri ülkede olanlar ve kaybettiklerimiz yüzünden hayat enerjim bitti, yataktan çıkamaz oldum, yemek yemeyi fln unutuyorum. yorumuna sesli güldüm, aşırı teşekkür ederim 🙂 çook çok sağol gerçekten de 🙂
      benim eşim de kahvenin iyisinden anlarım diyor, her kahveyi beğenmiyor. o yüzden nespresso makine aldım, kapsülle 2.5-3 tl’ye geliyor 1 adet kaliteli kahve maliyeti. makine biraz pahalı ama starbucksta düz americanoya 7-8 tl vermekten iyidir. olmaz mı? 🙂

    • zeynepcansoylu
      Yazar
      Ağustos 16, 2016 / 7:04 pm

      çok teşekkürler 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bumerang - Yazarkafe