Türkçe Ebook Önerileri :Ortaya Karışık Bir Liste

0
shares
Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+
Bu Nedir?

Bir süredir sahip olduğum eşyaları yarıdan aza indirip çok daha sade ve hafif yaşama kampına girdim gönüllü olarak. Kasım ayında başladığım konmari metodu ile sadeleşme maceram tam gaz devam ediyor. Daha aza sahip olarak, daha az tüketerek, daha fazla deneyim(deneyimden anladığım seyahat ? ) ve ilham (ilhamdan anladığım ise harika kitaplarokumak ? )biriktirmek hedefim. Seyahat kısmını günden güne bilet kovalayarak, izin ayarlayarak, program yaparak büyük bir motivasyon ile götürüyorum. Bir de 2017 için tüm yıllık alışveriş bütçeme (market alışverişi hariç tabii) 100 euro hedef verdim. Son olarak, kişisel tarihimde  ilk defa para biriktirme hedefim var. İlk defa ciddi anlamda sadece para biriktirmek için para biriktirmeye başladım. Yani Küba’ya gitmek için değil, Japonya’ya gitmek için değil. Öncelikle para biriktirmek için. Ne yapıyorum, neden yapıyorum tam olarak bilmiyorum ama şimdilik tuttuğum yol gidiyor, mutluyum. 🙂

Bu planlarla paralel hayatımda bir yenilik yapıp okuyacağım kitapların çoğunu ebook olarak dijital almaya karar verdim. Ana gerekçem fiziksel yer kaplamayan bir kütüphaneye sahip olmak. İkincil gerekçem ise tamamen duygusal; ebooklar gerçek kitaplardan daha ucuz! Biliyorum hiç birşey gerçek kitabı elimize alıp hissetmenin, kokusunu içine çekmenin yerini tutmaz. Ancak fiziksel ve ekonomik olarak daha az yer kaplama hedefim doğrultusunda ebook işine bir şans vermek istiyorum. 2017 yılında seyahat ve farklı kültürler üzerine okumak için sabırsızlandığım bir İngilizce Ebook Önerileri Listesi hazırlamıştım. (tık tık) Sonra bir kaç defa “Türkçe ebook listesi de isteriz” mail ve mesajları alınca Türkçe ebook önerileri listesi işine el alayım dedim. Bu Cumartesi öneri listemi hazırladım ve kitapları aldım. Sizler de bir bakın derim; belki içlerinden sizin de ilginizi çekecek birşeyler olur? ?

ps: idefix ve d&r üzerinden güvenli olarak ebook alışverişi yapabilirsiniz. ben ikisinden de kredi kartımla alışveriş yaptım.

pps: ikisi de “kobo ebooks” aplikasyonu üzerinden kitapları sağlıyor. ücretsiz olarak apple veya android cihazlara bu aplikasyonu indirip okuyabiliyorsunuz. yalnız tek eksik yanı apple cihazlarda ipad ve iphone’a iniyor sadece macbook’larda çalışmıyor maalesef. benim gibi bilgisayardan okumayı sevenler için büyük hayal kırıklığı.

ppps: fiyatlar değişebilir, ben bugünkü canlı fiyatları yazıyorum. sonra bana kızmayasınız. 🙂

1)Dörtlükler – Ömer Hayyam

Ömer Hayyam’ın ana işi matematik ve astronomi olsa da biz onu daha çok filozof ve yazarlık yönü ile tanıyoruz. Doğu coğrafyasının dünyayı, bilimi ve yenilikleri yönettiği dönemde şimdiki Özbekistan ve İran’da yer alan şehirlerde yaşadı. Çok çalıştı, çok eğlendi, çok aşık oldu ve çok güzel şarap içti. Seveni de çok sevmeyeni de. Ben tapanlar kategorisindenim. Tarafsız değilim. 🙂 Ancak Ömer Hayyam nasıl biridir, nasıl düşünür, neler demiştir sorularının cevaplarını en ünlü Dörtlükler kitabında kendiniz aramalısınız dostlar. Sevip sevmemeye bağımsız olarak karar verirsiniz.

Ben bu kitabı defalarca alıp sürekli arkadaşlarıma hediye ettim. En sonunda, nasılsa arada okumak isterim diye ebook olarak arşivime kattım. Şimdi telefonumda 7/24 elimin altında olduğunu bilmek mutluluk veriyor. 🙂

İdefix Linki: tık tık 

Fiyatı: 5,6o TL

2)George Orwell – Paris ve Londra’da Beş Parasız

Efsanevi yazar George Orwell yazmış bir. Paris var, iki. Londra var, üç. Kitabın tanıtım bülteninde şöyle yazıyordu “Orwell, modern insanın ısrarla görmezden geldiği bir dünyanın kapısını aralıyor. İşsizlik, evsizlik, açlıkla damgalanan bu dünyanın insanları izbe pansiyonlarda, berduş barınaklarında yaşıyor, hayata bir ucundan tutunmaya çalışıyorlar. Paris ve Londra’da Beş Parasız, köleliğin hiçbir zaman, modern zamanlarda bile ortadan kalkmadığını, sadece görünüm değiştirdiğini anlatıyor.” Hiç düşünmeden aldım ve elimdeki okuduğum kitap biter bitmez (Homo Deus’u okuyorum şu sıralar) balıklama atlayacağım bir kitaptır kendisi.
İdefix linki: tık tık
Fiyatı: 10 TL

3)Seyahatname – Evliya Çelebi

Tam tamına 50 yıl boyunca Hollanda’dan, İran’a, Rusya’ya, Etiyopya’ya gezen ve dünyanın yarısına ayak basan Evliya Çelebi’nin seyahat anıları bu kitapta anlatılıyor. Yazarı Evliya Çelebi olarak bilsek de bu kitap aslında “anonim”. Osmanlı döneminde bu ilham verici gezgin nerelere gitti, dünya nasıl bir yerdi, neler gördü sorularının cevaplarını aramak için ideal. 120 sayfa olması nedeniyle 15 Mart’taki 4 saatlik İstanbul – Amsterdam uçuşumda okumak ve aydınlanmak üzere aldım. Zaten seyahat ederken seyahat kitabı okumak, seyahat filmi izlemek daha bir keyifli sanki? 🙂
D&R linki:  tık tık
Fiyatı: 3 TL

4)Kadının Adı Yok – Duygu Asena 

İtiraf ediyorum ben daha önce hiç Duygu Asena okumadım. O yüzden bu sene 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken “hadi, bi zahmet oku” dedim kendime ve en bilinen kitabını aldım. Bir de sevgili eşimin “ben bile bu kitabı okudum, kara cahilsin” aşağılamalarına maruz kaldım. Zararın neresinden dönersem kardır diyorum. 🙂 Bu kitapta neler olacak? Cinsiyeti “kadın” olan ana karakterin çocukluğundan itibaren kendi ayakları üzerinde durabilme mücadelesine tanık olacağız. Hımm aşırı tanıdık, dimi? 🙂  Bu kitap da okumak için sabırsızlandıklarımdan.
D&R Linki: tık tık
Fiyatı: 6 TL

5)Kafka – Dönüşüm

Hayatımda en “içine girerek” okuduğum 3-5 kitaptan biri oldu Dönüşüm. Kitabın ilk cümlesi “Gregor Samsa bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında, kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.” Daha ne olsun? Hem Türkçe hem İngilizcesini defalarca okudum. Bir de (spoiler vermek gibi olacak ama) kendimi nasıl kitaba kaptırdıysam Gregor’un sırtına elma atıldığında resmen sırtım acımıştı günlerce. Bu harika kitabı nasılsa gene bir arkadaşıma veririm, kütüphanede çok durmaz. O zaman dijital arşivlerde dursun diyerekten aldım. Özledikçe açıp okurum. Henüz okumadıysanız şu anda her şeyi bırakıp alın ve bir odaya kapanın derim.

İdefix Linki: tık tık

Fiyatı:4 TL

6)Orhan Veli – Bütün Şiirleri

Benim gibi şiirden anlamayana bile şiir okutabilen ve “rakı şişesinde balık olmak” demeyi hayal edebilen Orhan Veli de sürekli mobil cihazlar sayesinde yanımda olsun dediğim yazarlardan. Dönemdaşları onun hakkında “Şiir sokağa çıktı. Caddeler genişledi, kitaplar inceldi.” diyor. Öyle bir adam yani. 🙂 Zaten “Tüm Şiirleri” kitabı da adından beklenenin aksine incecik bir kitap. Orhan Veli, benim aşık olduğum favori yazarlarımdan o yüzden onun çok sevdiği Nisan ayı en sevdiği şehir İstanbul’a gelirken istedim ki şiirleri hep yanımda olsun. En sevdiği boğaz manzarası olan Rumelihisarı’nda çimlere uzanıp şiirlerini okuyayım. Sonra martılara bakarız, mezarı da yakınlarda Aşiyan’da. Başında martılar uçuşan heykeli de sahilde. ?
Bir de bu kitapta olmayan ve yazıldıktan 60 yıl sonra 2015 yılında bulunan “Ölümüm” şiiri var. Onu da buraya nazikçe bırakıyorum. İstedikçe açıp okuruz. Ps: diş fırçasına sarılı bir kağıtta yazdığı ve öyle bulunduğu rivayet ediliyor. Maalesef sadece 36 yaşındayken öldü.

ÖLÜMÜM

O sabah alnımda iki ter damlası konuşacak
Yorgun olarak öldüğüme dair
Benim Yeni Sabah’ı bir başkasına verecek gazeteci Yusuf
İskele kahvesinde çayım soğuyacak
İlk vapur yolcuları arasında olmadığımın farkında bile olmıyacaklar
Lâz müezzin hakkımda salâ verecek
İmam bildiğini okuyacak
Bozuk düzen makamından
Hiç Çamlıca kuşbaşı kar yağarken ölünür mü diyen
Yarıdan fazlası abdestsiz cemaatim olacak
Ve hepsi de
İyi biliriz diye yalan söyliyecekler
Ertesi sabah Cumhuriyet’te sülâlem sayılacak
Müessif bir irtihal denmiyecek
Ve nihayet
Başı boş hayatım gibi
Başı boş mezarım da taşsız kalacak.*

İdefix Linki: tık tık 

Fiyatı: 8,99 TL

Şimdi söz sizde.. Bu aralar neleri okuyorsunuz? Veya okunacaklar listenize aldınız? Bol ilhamlı ve azıcık seyahatli önerileriniz var mı? 

Bir de severek ebook okuyanlar kimler? Yorumlarınızı bekliyorum ?

Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bumerang - Yazarkafe