Rusya Seyahati Planlama Rehberi

0
shares
Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+
Bu Nedir?

Dünya haritasının karşısına geçince Finlandiya’dan başlayıp Kuzey Kore’ye kadar uzanan devasa ülke Rusya’yı ilk olarak farketmemek mümkün değil. Kapladığı alan bakımından dünyanın en geniş ülkesi olan Rusya hakkında “acaba kendi başına kıta mı olsa?” gibi düşünmeden edemedim… Halihazırda kıta olan Avustralya ve Amerika’dan büyük nasılsa. Bu devasa toprak parçasının zaman kadar eski tarihinde yok yok: Ruslar, Moğollar, Tatarlar, dünyanın sayılı imparatorluklarından Rusya İmparatorluğu, Sovyetler Birliği… Alan ve kültürler bu kadar geniş olunca Rusya, keşfedilesi ve çok fazla şey öneren bir ülke olup çıkıyor. Tarihi, kendine özgü mimarisi, vodkası, kiril alfabesi, devasa meydanları, çay kültürü, kendi mutfağı, müze zengini olması vb vb sayısız neden var Rusya seyahati planlamak için. Rusya’ya gitme konusunda ciddi düşünenlere ilham vermek ve kafalarındaki soruları cevaplamak için soru – cevap şekline bir Rusya Seyahati Planlama Rehberi hazırladım ben de. İyisi, kötüsü, kolayı ve zoru ile gerçekçi bir tablo çizdim. Evet o çok merak edilen “toplamda kaç TL harcarız?” sorusuna da rakamlarla, tablolarla cevap verdim! Haydi başlayalım…

RUSYA VİZE DURUMLARI:

Hemencik söyleyeyim arkadaşlar: Evet Rusya’ya vize var. Ama çok yakında kalkacağına inanıyoruz. Ülkeler arası iyiye giden ilişkiler, liderlerin karşılıklı açıklamaları bu inanışın sebepleri. Umarım ÇOK YAKINDA bu maddeyi “Asın bayrakları.. Rusya’ya vize yok!” diye düzelteceğim. O zamana kadar turistik Rusya vizesi almak için aracı kurumlara ihtiyacınız olduğunu ve 15 günlüğün ücretinin 180 dolar olduğunu belirteyim. Daha uzun süreli vize almak isterseniz ücret artıyor. Özellikle bir aracı kurum ismi paylaşmıyorum çünkü hepsi aynı işi yapıyor. Parayı alıp, pasaportunuza turistik Rusya vizesini basıyorlar. 🙂

St Petersburg’daki Hermitage Müzesi dışı

Rusya Para Birimi Nedir ve Pahalı Mıdır?

Rusya’nın para birimi Rus Rublesi ve şu anki kurda 10.88 ruble = 1 TL civarı.. Hesaplamak istediğiniz ruble / TL tutarlarını şuradan online olarak hesaplayabilirsiniz. Düz mantıkla bakınca ruble, TL’ye göre daha az değerli duruyor. Ancak bizzat deneyimleyip gördüğüm alkol hariç fiyatlar Türkiye’ye paralel diyebilirim. Konaklama, şehir için ulaşım, yeme içme, alışveriş gibi kalemlerin fiyatlarını bilare ve detaylı anlatacağım..

Rus Rublesini daha ülkeden çıkmadan hava alanından alabilir veya Rusya’ya iner inmez hava alanında halledebilirsiniz. Ayrıca euro veAmerikan dolarını da şehir içinde rubleye çevirtecek döviz exchange büroları var. Ek olarak mevcut bankamatik ve kredi kartlarınızdan da TL’nizi rubleye çevirip çekebilirsiniz.

Rusya İklimi Nasıldır ve Ne Tür Giysiler Götürmek Gerekir?

Rusyanın iklimi “ileri derecede karasal” olarak tanımlanıyor. Yani yazlar sıcak ve kurak ve kışlar soğuk ve sıfırın altında (30 derece kadar altında!) geçiyor. Aylarca yerden kalkmayan kar ve buzlanma günlük sıradan olaylar. Ülke geneli Ekim ortasından Mart ortasına kadar karlar altında. WOW!

Yani gidilecek aya göre -30 ile +30 arası değişen hava durumuna bakmak ve ona göre hazırlanmak gerekiyor. Sonbahar ve kış aylarında kat kat termallere yatırım yapmakta fayda var. Yaz döneminde ise farklı katmanlar götürmek önemli. Örneğin: şort, tshirt, elbise, hafif montlar gibi. Ancak hangi mevsim olursa olsun bavulunuzdan şemsiye, su geçirmeyen bir çift ayakkabı, boynunuza dolayabileceğiniz bir atkıyı eksik etmeyin derim.

St Petersburg’un çok güzel renkli binalarından biri (Hijyen Müzesi Binası)

Rusya’da Ne Tür Yerler Gezilir?

Tarih ve yüz ölçümü konusunda DEVASA bir ülke ile karşı karşıyayız. Ülkenin bir ucundan diğerine uçmak 8 saatten fazla sürebiliyor ve tam 11 adet farklı zaman dilimi uygulaması var! O nedenle bu devasa ülkede gezilecek yer çok ve çeşitli. Tarih  ve askeri müze, kale vb merakı olanları Moskova‘ya alalım. Tarih, park – bahçe, sosyal hayat, ve Avrupa stili şehir severleri St Petersburg‘a alalım. Yolda olma hissine bayılanları Trans-Sibiryamacerasına alalım. Değişik kültürler, yaşam tarzları görmek isteyenleri “Sibirya’ın Parisi” olarak bilinen İrkutsk şehri ve hemen yakınlardaki dünyaca ünlü Baykal Gölü‘ne alalım.

Karadeniz’e kıyısı olan, otelleri, plajları ve canlı gece hayatı ile ülkenin yazlığı (artık Rusya’da “yazlık” ne kadar oluyorsa) bilinen Sochi ‘de seçenekler arasında. Sochi özellikle yerel turizmde yıldızı parlayan bir şehirmiş. Rusya’nın Tatar nüfusu ve Müslüman ve Hıristiyanların bir arada yaşadığı ufak ama renkli şehri Kazan ‘da bir uzun hafta sonu seyahati için düşünülebilir. Benim ilk Rusya seferim olduğu için Rusya’ya Giriş niteliğinde Moskova ve Petersburg’u seçtim.

Rusya Balayına Uygun Mudur?

Bu soruya insanların %99’u hayır der. Ama bana soracak olursanız evet! Kendi balayında Roma’ya gidip günde çok keyif alarak 20km yürümüş biri olarak derim ki: eğer şehir gezmeyi ve tarihi olan şehirleri seviyorsanız neden olmasın? Belki balayınızı Beyaz Geceler’e denk getirip güneşin hemen hemen hiç batmayışını kutlarsınız. Benim için hiç birşey yapmadan plajda yatmaktan milyon kat keyifli olur. Ama zevkler ve renkler tartışılmazmış…

Moskova, Kızıl Meydan

Rusya Güvenli Midir?

Ziyaret etmeden soğuk ve sert imajı ile “acaba mı?” derdim. Ama gidince ve çok sevgili google’a kuvvet araştırınca fikrim değişti. Evet, Rusya seyahat etmek için güvenli bir ülke. Suç oranları, hırsızlık, tecavüz vb çok düşük. Pek çok turistik Avrupa şehrinin aksine hırsızlık oranları çok düşük. Başınıza gelecek en kötü şey İngilizce pek bilinmediği için, görevlilerden yardım veya bilgi istediğinizde “nyet” (hayır) deyip arkalarını dönmeleri. Çok konuşkan ve sıcak kanlı değiller sadece. Ama bana sorarsanız bu duruma istisna bir grup var teyzeler ve büyük anneler (canım “babushka“lar). İletişime girdiğim istisnasız her orta yaş ve üstü kadın süper yardımcı oldu. Hatta bir tanesi işi abartıp, işini gücünü bırakıp benimle gitmem gereken yere kadar yürüdü.

Rusya Seyahati Konaklama Fiyatları

Petersburg ve Moskova için farklı bütçelere göre ortalama konaklama fiyatlarını derledim. Fiyatlar için kaynaklarım:  booking.com, hotels.com ve hostels.com. Bu tablodan hangi şehirde kaç gün kalırsanız nasıl bir faturası olur hesaplayabilirsiniz. Sırt çantası ile yola dökülüp hostelde konaklayacak arkadaşlar için baya uygun bir ülke. Benzer şekilde otel severler için de euro ve doların alıp yürüdüğü Avrupa ve Amerika seçeneklerine göre çok daha uygun.

Ülkenin Game of Thrones’daki Winterfell’e döndüğü kış sezonunda fiyatlarda 15-20% arası düşüşler oluyor. Soğuk direncine güvenen arkadaşlar için not etmemde fayda var. 🙂

St. Petersburg Mariinsky Tiyatrosu, Opera ve Bale Salonu

Rusya Fiyatlar ve Genel Bilgiler

Rusya için yeme içme, gezme ve eğlence kalemlerinden bazı örnekler derledim. Maddeleri okumadan belirtmem gerek ki Moskova, St Petersburg’dan çok daha pahalı bir şehir. (bana sorarsanız İstanbul’dan da pahalı) O yüzden Moskova fiyatı ve Petersburg fiyatı olarak paylaşıyorum maddeleri:

  • Uygun fiyatlı bir mekanda ana yemek Moskova’da 60 TL civarı, Petersburg da ise 25 TL civarı.
  • Hafif gösterişli bir mekanda ana yemek Moskova’da 100-120 TL civarı, Petersburg da ise 50-100 TL civarı.
  • Lezzeti şaşırtıcı derecede iyi olan lazer Rus birası Moskova’da 9-15 TL arası, Petersburg da ise 10 TL civarı.
  • Kahvecilerde bir bardak kahve Moskova’da 15-35 TL arası (beni en çok üzen şeydi bu), Petersburg da ise maksimum 15 TL.
  • Rus dostlarımızın hemen hemen HER MEKANDA fokur fokur içtikleri nargile Moskova’da 200-300 TL arası, Petersburg’da ise 120-200 TL arası.
  • Sanat müzesi gibi dekore edilmiş aşırı ihtişamlı Rus metrosu biletleri Moskova ve Petersburg’da 5 TL civarı.
  • Müze, saray vb giriş ücretleri Moskova ve Petersburg’da 40-70 TL civarı. (evet çok!)

Rusya’da Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Ülke devasa, şehirler de kocamaaaaan olunca içimde zamanım toplu taşımalarda geçecekmiş gibi uğursuz bir his vardı. O zaman yüreğinize su serpmeye geliyorum: günde 10 km yürümeye razı gelirseniz pek çok gezilecek noktaya yürüyerek gidebilirsiniz. Arada efsanevi Rus metrosunu görmek (bkz aşağıdaki foto) isterseniz 5.5 TL’ye biletinizi alıp gidersiniz. Metro harici otobüsler de var ama kiril alfabesi çok zorlar.

Şimdi Rusya’ya dair EN FAYDALI bilgiyi veriyorum. Hazır mıyız? Über Über Über. Kendisi son derece ucuz, 30 dakikalık mesafeleri 20 TL gibi fiyatlara gidebiliyorsunuz. Havaalanından 200 TL tutan taksi yolculuğunun Über’deki karşılığı 75 TL. Arkadaşlar Rusya’da mutlaka ama mutlaka Über kullanıyorsunuz. Bizim hayatımızı kurtardı. Havaalanlarına ve şehir içi gezmede ulaşım bütçemizi YARISINA İNDİRDİ. (seyahate gitmeden forumları okumak rocks!) Rusya’ya gidip deneyimleyince bana hayır dua edeceksiniz. Biliyorum.

Moskova Metrosu

Her Bütçeye Göre Rusya Seyahati Planlama Tablosu

İşte geldik Rusya seyahati planınızda en çok işinize yarayacak; tam bir kopyala yapıştır ve bütçeni hesapla tablosuna! Rusya’ya uçuş, ülke içi seyahat, konaklama, günlük harcamalar gibi kalemleri ülke ortalamasına göre aşağıdaki gibi bir tablo yaptım. Tabloyu yaparken biraz hüzünlendim. Çünkü çılgın dolar/euro artışları öncesi bu tabloyu hazırlasam uçak bileti kalemi aşağıya doğru yarıdan fazla oynardı! Abartmıyorum, durum gerçekten böyle. Ben THY’den Moskova gidiş St Petersburg gidiş biletimi 1.000TL’ye aldım. Şu anda aynı bilet 2.500 TL! Uçak yakıtından, havalimanı kullanma ücretlerine kadar her kalem dolarla bağlantılı olduğundan da elden bir şey gelmiyor…

Neyse gene de mille veya erkenden bilet kovalamaca ile yapılamaz & gidilemez diye bir şey yok! Aşağıdaki tablo Haziran-Ekim ayları arası yani yüksek sezonda 4 farklı gezgin/bütçe tipine uygun 7 günlük bir seyahat planı. Tablo tek kişi için. İki veya daha fazla kişi için konaklama kalemi hariç diğerlerini kişi sayısı ile çarpmak mantıklı olacaktır.

Rusya ile Saat Farkı Kaç Saattir?

Moskova ve St Petersburg aynı saat diliminde. Diğer şehirler için şuradan kontrol edebilirsiniz.

Rusya Prizleri Bize Uyar Mı?

Evet, aynı Avrupa’da uyduğu gibi Rusya’da da prizler bize uyuyor.

İngilizce Bilen/Bilmeyen Kolay Anlaşır Mı?

Turistik noktalarda İngilizce ile çat pat anlaşabilirsiniz. İngilizce bilmiyorsanız bile özellikle para konularında cep telefonu hesap makinesine karşılıklı yazışıp iletişim kurarsınız. Ufak bir not Ruslar baya pazarlıkçı. Sakın pes etmeyin. Sonunda “davay davay discount” deyip indirim veriyorlar. ? (davay = tamam. bunu duymayan yoktur değil mi?)

Bunlar harici beden dili, el kol işaretleri derken bir şekilde anlaşılıyor. Bence dil bilmiyorsanız bile çok büyük bariyer etmeye gerek yok. Rus dostlarımızdan kredi toplamak için ezberi kolay bir kaç faydalı kelimeyi okunduları gibi yazıverdim şöyle:

Pıriv – yet = selam

Sıpa – siba  = teşekkürler

Dobra – ootro = günaydın

Dobriy – den = iyi günler

Pa – ka = bye bye!

Daha fazla örnek yazmıyorum çünkü bu noktadan sonra yazamayacağım ve okuyamayacağım kadar zorlaşıyor Rusça. Rusça öğrenen, yazan ve konuşanlara DEV TEBRİKLER!

Rus Yemekleri & Mutfağı Nasıldır? Bize Uyar Mı?

Dürüst olalım dünyanın sayılı mutfakları denince kimsenin aklına Rusya gelmez. Bir kere zorlu iklim koşulları nedeniyle sınırlı sayıda sebze – meyve yetişiyor ve baharat zengini de değiller. Ama soğuk havalar Rusya’yı ecnebilerin “comfort food” dediği.. dilimize “kalori bombası, sıcak ve yumuşak yemekler” olarak başarılı (!) bir şekilde çevirdiğim yemekleri gerçekten de çok güzel. Örneğin dana eti, et suyu, teryağı, havuç, lahana içeren pancarlı borsch (bors) çorbası. Tam soğuk kış günlerinde keyifle hüpletmelik. Başka bir örnek Rus mantısı yani pelmeni – bildiğimiz elle açılan dana kıyma ve soğanlı mantı. Genelde tuzlu olan, yanında bol malzeme ile yenen Rus krebi bilini de harika bir örnek. Özellikle dana kıyma – soğan, krem peynir – somon ve bütçeyi zorlasa da tereyağı-havyar çeşitleri çok başarılı.

Ama asıl konu tatlılar, kek-pastalar ve krep/pancake türü zararlı ama seksi yemeklerdeki başarıları. (bkz: yukarıdaki ve aşağıdaki fotolar) Artık çetin ve uzun geçen kışlardan mı bilemedim ama tatlı işinde baya muazzam seviyede tatlılar var. Özellikle türlü böğürtlen,dağ çileği ve dut kullanarak yaptıkları tatlılar çok çok iyi. Mekanlardaki tatlı menülerini okurken ve tatlıların sergilendiği dolaplara bakarken gözlerinizden kalpler çıkması garanti. 🙂

Rusya Gece Hayatı ve Eğlenceleri Nasıldır?

Vodka’nın ana vatanındaki dostlarımız bizi şaşırtmıyor ve partilemeyi çok iyi biliyorlar. İster türlü bira çeşitlerini deneyeceğiniz pub’lar, ister süslü havalı kokteyl barları, ister dans için gece kulüpleri, ister canlı müzik yapan mekanlar olsun seçenek çok. Gece hayatı ile ilgili beklentilerinizi ve enerjilerinizi yüksek tutun. İki adet de notum var. Bir: alkollü mekanların çoğunda iç veya dış alanda püfür püfür nargile içiyorlar. İki: rock, metal gibi ağır tür müzikleri çok seviyorlar ve çok sayıda canlı rock müzik çalan barlar var. Bir de benim bir gizli bar deneyimim oldu. Onu St. Petersburg yazımda detaylıca anlayacağım.

RUSYA’DAN NE TÜR ALIŞVERİŞLER YAPILIR?

En kötü olduğum yerden sordunuz ama gözlemlerimi bir nefeste sıralıyorum: Rus beresi kalpak, türlü Sovyet antikaları (rozetler, paralar, ufak tefek dekoratif eşyalar), iç içe geçen matruşka bebekler, tabii ki de votka (özellikle Beluga), konserve havyar, şekerlemeler, çeşit çeşit çaylar…

Rusya’da Musluktan Su İçilir Mi?

Cevap olumsuz, içilmez. Oteller genelde günle 0.6 x 2 adetten 1.2 lt su hediye ediyor. Marketlerde 1lt su ise 3-4 TL civarı. Evian gibi tanıdık bildik markalar var. Her suyu sevmeyenlere duyurulur.

Şimdi söz sizde. Rusya’ya gitme fikri aklınıza yattı mı? Uçak bileti için arama kurdunuz mu? Rusya seyahati planlamadan önce bilmek istediğiniz başka bir konu, yazıda cevaplanmayan bir sorunuz var mıdır? Mutlaka yorumlarınızı bekliyorum.

ps: meraklısına Rusya’daki tüm instagram story/hikayelerimin hepsi şehir şehir profilimde ( zeyneppcans ) highlight olarak sonsuza kadar bizlerle..

Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bumerang - Yazarkafe