Kırmızı Büyü – Kyoto Fushimi İnari Tapınağı

0
shares
Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+
Bu Nedir?

Gidişimin üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine karşı anlata anlata bitiremediğim efsanevi derecede güzel ülke Japonya’nın en mutlaka görülesi Şinto tapınaklarından birinden bahsetmek istiyorum dostlar. Japonya’nın imparatorluk dönemi başkenti olan ve dolayısıyla Şinto tapınak zengini olan şehri Kyoto’daki Fushimi İnari Tapınağı konumuz. Şintoizm ve temel öğretilerini merak ederseniz şuradan okuyabilirsiniz.

kyoto fushimi inari tapinagi

Fushimi İnari Tapınağı Ulaşım

Kyoto şehrinin Fushimi-ku bölgesindeki Fushimi İnari Tapınağına Kyoto metro hattı veya taksi ile ulaşabilirsiniz. Kyoto şehri 11 bölgeden oluşuyor; metro istasyonunda direkt Fushimi-ku bölgesine giden trene bilet alıp trenden indikten sonra tapınağı gösteren kapıdan çıkmanız yeterli olacaktır. Zaten ailecek tapınağı ziyarete gelen kimonolu Japonları takip ederseniz yanlış kapıdan inmek gibi bir derdiniz olmayacaktır. 🙂

IMG_5295

Fushimi İnari Tapınağı Tarihi ve Genel Bilgiler 

Adını aldığı İnari dağının üzerine kurulu, denizden 233 metre yükseklikte ve dağın zirvesine kadar çıkabilen 4 km uzunluğunda bir alana sahip. Fushimi İnari Tapınağını çok özel yapan; bu 4 kmlik dağlık alandaki dağın eteğinden tepesine süren 2 saatlik tırmanış (!) ve sayısız kırmızı renkli torii‘leri. Torii, T şeklindeki ahşap kutsal alanlara giriş kapı ve kirişlerine verilen isim.

Fushimi İnari tapınağının tarihte adı ilk defa 965 yılında Japon İmparatoru Murakami (efsanevi romancı Haruki Murakami ile adaş 🙂 ) döneminde adı geçiyor. Aslında bu tapınağın hangi yıl inşa edildiğini kesin olarak bilinmiyor. Ancak inşasına 711’lerde başlanıp günümüzdeki halini 1499’da aldığı tahmin ediliyor. Dağın tepesindeki zorlu konumu nedeniyle ana binalar ve toriiler sık sık tadilat görüyor. Ancak bundan 516 yıl önce tamamlanan harika bir bir yeri gezmekte olduğunuzu unutmayın. Zaten mekan o kadar büyüleyici ve mistik ki, zaman makinesine atlamış ve eski Japonyaya ulaşmış gibi hissediyorunuz.

Biraz da Eğlenceli Bilgiler

Dilek Ağacı

Tapınağın girişinde solda tüm Şinto tapınaklarında olduğu gibi “dilek ağacı” bölümü var. Bazı tapınaklarda asırlık kocaman ağaçlar var dilekler asılan bazılarında ahşap torii’ler üzerine küçük ahşap torii’ler satın alıp üzerine dileğinizi yazıp asıyorsunuz. Benim gibi çok farklı hayatlar yaşayan insanları delicesine merak eden biri için her tapınağın dilek ağacı çok büyüleyici bir deneyim oldu. Çünkü anladığım dillerdeki dilekleri okudum. 🙂 İnsanların aslında iyi varlıklar olduğuna, temelde hepimizin aynı olduğuna ve aynı şeyleri (sevgi, başarı, aile, sağlık vb) istediğimize bir kere daha emin oldum.

Kimono Giyme Deneyimi

Özellikle Kyoto’daki büyük tapınakları gezerken geleneklerine bağlı Japon ailelerde herkes kimono giyiyor. Kadınlar ise özel saç & makyaj ile geliyor. Gezginleri de bu ritüele dahil etmek isteyen Japonlar tapınaklara girmeden çadırlar kurup kimono satın almanız veya kiralamanız konusunda yardımcı oluyor. Ben zaten Kyoto’ya gelmeden Tokyo’dan kendime sakura (kiraz çiçeği) desenli bir kimono almıştım. Resimde gördüğünüz pamuk (ipek olanlar çok pahalı) erkek kimonosunu kiralamak 50 TL, satın almak 100 TL’ydi. Evet, doğru bildiniz zorla sevgili eşime kimono aldım. 🙂 Resimdeki amca ve eşi de sağolsunlar bana kuşağı bağlamayı detaylıca öğrettiler. Artık kostümlü bir parti olursa geleneksel Japon ailesi olarak gitmeye hazırız. 🙂  Fushimi İnari Tapınağının efsanevi doğası, kırmızı toriileri ve üzerimize geçirdiğimiz kimonolar ile harika resimler çektik.

IMG_5288

En Eğlenceli Dua Etme Deneyimi

Şinto tapınaklarında, şinto geleneklerine uygun dua etmek ve dilek dilemek gerçekten çok eğlenceli. Yukarıdaki resimde gördüğünüz binaya yaklaşıyorsunuz. Ellerinizi birleştirip (yogadaki namaste hareketi gibi) dua ediyor ve dileklerinizi içinizden geçiriyorsunuz. Sonra resimdeki sallanan beyaz ve kırmızı ipleri iki üç defa çekiyorsunuz. İplerin üzerindeki çanlar çalmaya başlıyor. Ellerinizi alkışlar gibi iki üç defa çırpıyorsunuz bol bol ses çıkararak. En son olarak da resimdeki binanın içine bozuk para atıyorsunuz dileğiniz için. Böyle tatlı bir dini seramoni görmediğim için her tapınakta güle oynaya dua edip dilek diledim. 🙂

Umarım bir gün yolunuz Kyoto şehrine düşer ve efsanevi Fujimi İnari Tapınağı ‘nı ziyaret edersiniz dostlar.

Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bumerang - Yazarkafe