Glütensiz Krep Tarifi (Unsuz & Şekersiz)

0
shares
Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+
Bu Nedir?

Biribirinden çok alakasız ve sayısız konuya meraklıyım ve sürekli araştırıyorum ama aslında yemek tarifleri onlardan biri değil. Ve tonlarca harika yemek tarifi siteleri var gerçekten mükemmel içerikler üreten, videolarla anlatan. Peki neden en sık pişirdiği yemekler kinoa ve sucuklu yumurta olan ben muzlu krep tarifi veriyorum? Çünkü glütensiz (unsuz & yulafsız), şekersiz (ama tadı çok güzel), bol protein, lif ve potasyum içeriyor. Ayrıca yıllar içinde deneme yanılma ve bol bol uygulama yöntemi ile bu tarif üzerinde uzmanlaştım. Konumuz unsuz & şekersiz ancak bol lezzetli muzlu glütensiz krep tarifi.


Bir de ufak not: çok içip partilediğiniz günlerin ertesi sabahı bu glütensiz krep tarifi mideyi çok güzel toparlıyor, en kısa zamanda eski formunuza kavuşturuyor. Kür olarak kullanacağınız bu kahvaltılarda reçel, bal türü şekerli birşey yemeyin ve oolong ya da roibos gibi minnoş ve mideye iyi gelen bir çay için. İyileştirme hızına inanamacaksınız!

Malzemelerimiz 1 kişi için; 1 adet muz (en ideal sonuçlar için olgun siyahlaşmaya başlamış olmalı) ,1 adet yumurta (gönlümden geçen free range/serbest dolaşan tavuk yumurtası ama sizi bileceğiniz iş) ve 1 çay kaşığı kabartma tozu (kabartma tozunun içinde kabartma etkisi veren sodyum bikarbonat ve mısır nişastası var, hiç şeker yok. mısır bitkisinde glüten bulunmaz – ancak gdo’lu gibi tartışmalar mevcut; bu konuda hassassanız kabartma tozunu koymayın. bazen evde olmadığı için toz olmadan da yaptığım oldu, dünyanın sonu gelmiyor 🙂 )

Evet malzemeler bu kadar basit. Ama muz ne kadar olgun o kadar düzgün şekilli, o kadar tatlı ve parçalanmayan bir krep oluyor benden söylemesi.İkinci adım olarak muzu ince ince dilimleyip kaseye atıyoruz ve çatalla ezebildiğimiz kadar eziyoruz. Asla pütürsüz yumuşak bir karışım olmayacak, olduğu kadar. 🙂 Devamında yumurtayı üstüne kırıp bir çay kaşığı kabartma tozunu ekliyoruz ve iyice köpürterek çatalla karıştırıyoruz. Olgun muz ne kadar önemliyse muzu önce tek başına ezmek o kadar önemli. Ben eskiden tüm malzemeleri aynı anda atıp ezerdim ve asla köpüren ve görece daha az pütürlü bir karışımım olmazdı. Deneye yanıla öğrendim. Herşeyi sırası ile güzelce karıştırdıktan sonra aşağıdaki gibi bir görüntü çıkıyor ortaya.

Bu karışım normal unlu krep karışımına göre daha köpüklü ve pütürlü parçalı. Dolayısıyla normal krep gibi güzel şekil almayacak, önceden uyarayım. Çok estetik yuvarlak kat kat dizince mükemmel instagram karesi şeklinde krepleriniz olmayacak ama sağlıklı ve lezzetli olacaklar. Karışımdan kaşık yardımı ile göz kararı önceden (tercihen coconut/hindistancevizi yağı -macrocenter’da var-  yoksa zeytinyağı ile) yağladığımız tavaya döküyoruz.


Ben deneyimlerimden sadece iki defa çevirerek ve maksimum 7-8 dakikada piştiklerini gözlemledim. Orta ateşte arka yüzlerinin pişmesini bekleyip çeviriyoruz. Parçalamadan çevirme konusunda zamanla iyileştim ama asla güzel yuvarlak hatlar veremiyorum kreplerime. Eminim siz çok daha iyisini yapacaksınız. 🙂

Genelde iki tarafı da ikişer defa çevirdikten sonra hazır oluyor ve kahverengimsi bir renkleri oluyor. İlk tava resminde gördüğünüz tane halinde gözüken muzlar gözükmez oluyor ve piştikçe çok şekerimsi karamelimsi bir tat alıp çok lezzetli hale geliyorlar.

Son adım keyifle yemek. 🙂 Bir de merak edenler için kabaca kalori hesabı yapayım. 1 muz 100 kalori + 1 yumurta 77 kalori + 1 tatlı kaşığı zeytin yağı 26 kalori ve kabartma tozu istatistiksel olarak önemsiz derece küçük kaloride 🙂 Sadece krepler toplamda 203 kalori (3 adet krep çıkıyor 1 kişilikten). Kalorice de uygun sadece ananas gibi meyve ile tüketirseniz süper sağlıklı.

Dip not: bu tarifi yulaf ezmesi ile öneren pek çok yabancı site var. şekil olarak bir değişiklik olmuyor ek glüten ve kalori almış gibi hissediyorum ben. ama içinde ille de tahıl olsun derseniz porsiyon başına yarım su bardağı yulaf ezmesi ekleyebilirsiniz.

Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bumerang - Yazarkafe