Ortadoğu. Bir toplulukta hareketlenme, farklı fikirler ve hafiften tartışma ortamı yaratmak istiyorsanız söylemeniz gereken sihirli kelime bu. Ortadoğu. Kimisi nefret ediyor ve hakkında hiç bir şey duymaya tahammülü yok. Kimisi oraya ait hissediyor ve en ateşli savunucusu. Kimisi durumu için üzülüp haketmediğini düşünüyor. Benim gibi hayalperest bir tür insanlar da seyahat etme hayalleri kuruyor. Ortadoğu kelimesi herkeste türlü duyguları ve yargıları tetikliyor. Benim niyetim bu konulara hiç girmeden dünyayı gezip keşfetmek isteyen bir seyahat-sever gözünden Ortadoğu hakkında konuşmak. Önümüzdeki sonbahar mevsimi için güvenli Ortadoğu seyahat önerileri hazırlamıştım.
Listemdeki ülkelerden birini seçip gideriz diyordum ama planlar değişti. Uzun yıllardır hayalim olan, Ömer Hayyam’dan izler arayacağım Özbekistan’a kavuşacağım gibi duruyor planlar şimdilik. Listem & araştırmalarım unutulup gitmesin buradan Ortadoğu seyahati düşünenlere yardımcı olsun, düşünmeyenlerin de aklının bir köşesine dursun diye yazayım dedim..
Ortadoğu Tam Olarak Neresidir ? Ülkeleri Nelerdir?
Wikipedia’ya göre Asya, Avrupa ve Afrika kıtlarının birbirlerine en çok yaklaştıkları bölgeyi kapsayan komşu ülkelerden oluşuyor Ortadoğu. Akdeniz’den Pakistan’a uzanıyor ve Arap Yarımadası’nı da kapsıyor. Amerika Birleşik Devletleri İç İşleri Bakanlığı’na göre Ortadoğu ülkeleri listesi şöyle: Mısır, Suriye, İsrail, Lübnan, Ürdün, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri (Suudi Arabistan, Dubai, Abu Dabi, Yemen ve Umman da bu tanımda) Kuveyt, Bahrain ve Katar. Ancak google’da şöyle bir gezinince bizim yalnız ve güzel ülkemiz Türkiye, komşulardan İran’ı da bu listeye alan kaynaklar var. Hatta bazıları işi abartıp Ermenistan, Azerbaycan, Özbekistan Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan ve Afganistan’ı da bu listeye alıyorlar.
Güvenli Ortadoğu Nedir? Mümkün Olabilir Mi?
“Tanrıya güven ama gene de deveni bağla.” (Arap atasözü)
Konu güvenlik olunca Ortadoğu’nun maalesef iyi bir imajı yok. Ancak ilk izlenimleri ve önyargıları bir kenara bırakıp biraz araştırınca bu bölgede güvenle seyahat edip harika doğa, tarih, kültürler ve mutfaklar keşfedeceğimiz ülkeler var. Üstelik sayıca da az değiller. Seçenekler bol ve çeşitli! Üstelik Asya ve Afrika’ya bağlantılı uçuşların durak noktaları olan bazı ülkelere uçak biletleri de uygun fiyatlı.
O zaman güvenli Ortadoğu ülkeleri listeme & genel bilgilere göz atalım. Ülkelerin sıralaması en güvenliden en az gibi bir durum yok. En çok gitmek istediğimden başlayarak dizdim. Çünkü neden olmasın? 🙂
MISIR: Ne Kadar Harika Bir Gezegende Yaşadığımızı Anlamak İçin
“Sevgi bir şeydir. Bilgi ise başka bir şey” (Eski Mısır atasözü)
Güvenlik Durumu: Amerika İç İşleri Bakanlığı websitesi açıklamasına göre Mısır ülkesi “yüksek dikkatle gezilecek” ve sarı tehlike kodlu bir ülke. Yani? Yani aşağıdaki üç bölge hariç bir tehlike öngörülmüyor.
- Sinai Yarım Adası – İsrail’e komşu bu yarım adaya Şarm El-Şeyh hariç terör tehlikesi hariç terörizm nedeniyle gitmek önerilmiyor. Hatta gitmemek şiddetle tavsiye ediliyor.
- Ülkenin batı kısmı yani Libya’ya komşu olduğu kısıma gitmeyin deniyor. Nedeni terör.
- Ülkenin tüm sınır alanları askeri bölgeler olduğu için gitmeyin deniyor. Zaten gezip görecek bir şey de yok.
Güvenle Gezilecek Yerler: Kuzey kısımlar, İskenderiye şehri, Nil Nehri, Luksor Şehri, Giza Piramidi, Krallar Vadisi, Aswana Şehri ve dalış meraklıları için Şarm El-Şeyh. Araştırdığım tüm kaynaklar söz birliği yapmışcasına piramitler ve tapınakları gezerken tur satın alınması gerektiğini söylüyorlar. Onu da belirtmeden edemedim.
Gezi Tipleri: Tarih, mistik, doğa ve eski medeniyetlere meraklıları çok mutlu edeceği belli Mısır’ın. Küçükken Ramses serisini koca bir külah dondurmayı mideye indirircesine severek okuduğum için buralar büyük hayalim. Ayrıca deniz severler de Kızıldenizi deneyimlecekleri Şarm El-Şeyh’de mutlu olabilirler.
Gezi Bütçesi: Uçak bileti sezona göre 1000- 3000 TL arası değişiyor. Bazen Pegasus’un çılgın kampanyaları ile 500 TL’ye kadar fiyatlara varan biletler bulunabiliyor. Konaklama kalemi ise günlük 50 TL’den başlayıp 750 TL’ye kadar çıkabiliyor. Standard ve klimalı bir oda ise geceliği 150 TL civarı. Günlük ulaşım, tarihi yerler giriş bileti vb harcamaları 50 ile 200 TL arası. Tura katılabilir (50 TL) veya 8 saatlik araçlı rehber (200 TL) tutabilirsiniz. Yeme içme konularında da fikir vermesi için: temiz ve orta şıklıkta bir yerde iki kişilik yemek 50 TL civarı. Nil nehrinde tekne turu gibi görece pahalı aktiviteler de 500-700 TL arası.
Zamanlama & Gezi Süresi: Mısır’ı ziyaret etmek için Ekim – Nisan ayları arasında öneriliyor. Sonrsında buharlaşıp havaya karışma riski var. Gezi süreci için de tarih odaklı gezecekseniz minimum bir haftayı, hatta on güne yakın zamanı ayırmak gerekli.
UMMAN – Tarih, Kültür, Doğa ve Deniz
“Gümüşle inşa et ve altınla kapla.” (Umman atasözü)
Güvenlik Durumu: Amerika İç İşleri Bakanlığı websitesi açıklamasına göre Umman ülkesi “normal tedbir seviyesi” ile gezilecek güvenli bir ülke. Yani tüm bölgeler güvenli. Ülke içinde “şuraya gitmeyin” denen bir bölge yok.
Gezi Tipleri: Şehir, tarih, kültür, doğa ve deniz. Yani yok yok..
Umman’dan Biraz Daha Bahset…
Sizleri bilemem ama ben Ortadoğu seyahat planlarını radarıma alana kadar bu ülke hakkında hiç bir şey bilmiyordum. Öğrendim ki Arap Yarımadası’nın en altında güneydoğuda yer alan ve denize kıyısı olan harika bir ülkeymiş. Ortadoğu ülkeleri içinde suç oranı en düşüklerden birisi ayrıca. Renkli kültürü, aşırı misafirperver oldukları anlatıla anlatıla bitirilemeyen yerelleri, gösterişli mimarisi, harika bir denizi ve çöl vadileri ile yapılacak & görülecek yerler listesi bol bir ülke. Ortadoğu’da gelenek olduğu üzere çarşıları “souq”, kocaman camileri ve ilk duyduğumda inanamadığım bir Royal Opera House’u da var!
Gezi Bütçesi: Uçak bileti sezona göre 2000- 3000 TL arası değişiyor. Buraya süper uygun fiyatlı bilet arama sonuçlarım (Ekim-Kasım-Aralık dönemi için baktım) sonuç vermedi maalesef. Aşırı kampanyalı bilet bulamayınca anladım ki Umman aslında ucuz bir ülke değil. Atasözü “gümüşle inşa et, altınla kapla” olmasıyla fikir veriyor aslında.
Gene de pes etmek yok. Seyahat harcama kalemlerine şöyle bir bakalım. Konaklama seçenekleri 2 yıldızlı ve 10 üzerinden 8 puan ve üstü alan oteller iki kişi için geceliği 200 TL civarından başlıyor. Tavan miktar veremiyorum çünkü dehşet görkemli ve fantastik resort’lar var. Balayı için de düşünülebilir… Çünkü neden olmasın? #arabiannights 🙂
Toplu taşıma sıfıra yakın olduğu için araba kiralamak şart. Gezme kalemlerinin en büyüğü günlük ulaşım ve günlük 100 TL’den başlayan tutarlarla araba kiralayabilirsiniz. En pahalı aktivite 4×4’lerle çöl safarisi – iki kişi için 100 dolar civarı. Giriş ücretleri minimal veya yok. Yeme içme konularında da fikir vermesi için: temiz ve orta şıklıkta bir yerde iki kişilik yemek 70 TL civarı. Mc Donalds’da tek kişilik Big Mac Menü 30 TL civarı. Bir de Umman’da alkol çoook pahalı, unutmadan belirteyim. Bir kutu bira 40 TL civarı! Araba kiralayıp kullanacağınız için çok da üzülmemek lazım..
Zamanlama & Gezi Süresi: Ekim – Nisan ayları arası buharlaşmamak için ideal zamanlar. Seyahat amacınıza göre beş gün veya bir hafta başkent Maskat (Muscat) ve diğer görülecek yerleri gezmek için yeterli olacaktır.
ÜRDÜN – Dünya Gözü ile Petra Antik Kentini Görmek İçin
“Verilen söz bir buluttur. Sözü yerine getirmekse yağmur.” (Ürdün atasözü)
Güvenlik Durumu: Amerika İç İşleri Bakanlığı’ndan link paylaşmama gerek yok çünkü Ürdün seyahat etmek için oldukça güvenli bir ülke. Her yerine gönül rahatlığı ile gidilebilir.
Gezi Tipleri: Tarih, kültür, doğa ve tuz bolluğundan asla batmayacağınız Ölüdeniz! Dünyanın yedi harikasından biri olan Petra Antik Kenti burada.
Gezi Bütçesi: Uçak bileti sezona göre 1500- 2500 TL arası değişiyor. Ürdün’e giden havayolu bol, sevdiğinizi tercih edebilirsiniz. Kalınacak yer hotel olsun derseniz 70TL civarı, otel olsun derseniz 250-300 TL’den başlıyor. Yerel restoranlarda iki kişilik yemek 75 TL civarı. Tam günlük Petra Antik kenti turları ise 200 dolar (1000 TL) civarı. Günlük arabalı rehber kiralama ise 350 TL’den başlıyor.
Zamanlama & Gezi Süresi: Papağan gibi tekrar ediyorum ama Ekim – Nisan ayları arası buharlaşmamak için ideal zamanlar. Petra, Wadi Rum, Ölüdeniz gibi başlıca yerleri gezmek için 4 – 6 gün arası bir süre ayırmak yeterli olacaktır.
LÜBNAN – Beyrut ve Övüle Övüle Yüceltilen Gece Hayatı
“Sesini alçalt ve argümanını güçlendir.” (Lübnan atasözü)
Güvenlik Durumu: Bu sefer İngiltere İç İşleri Bakanlığı’ndan alıntı yapayım (tık tık) Lübnan’nın Suriye ve İsrail’e sınır olan bölgeleri hariç tamamı güvenli. Gidilecek bir numaralı nokta olan Beyrut ise oldukça güvenli.
Gezi Tipleri: Tarih, kültür, şehir, eğlence ve doğa.
Beyrut’u çok seven Cihan’ın kaleminden Beyrut’a Gitmek İçin Çok Geçerli Sebepler yazısına üzerine tıklayarak göz atabilirsiniz.
Gezi Bütçesi: Beyrut’a uçak biletleri kampanya durumuna göre oldukça değişken 500-2000 TL arası dönemsel ve kampanyalara göre değişiyor. Üç yıldızlı bir otelde iki kişilik gece ücreti 200 TL civarı. Hosteller ise 100 TL civarı. Yerel restoranlarda iki kişilik yemek 75 TL civarı.
Zamanlama & Gezi Süresi: Önceki üç ülkeden konuştuğumuz standard Ortadoğu zamanları. Ama Beyrut yılbaşına girmek için süper bi’ seçenek sanki. Değil mi? 🙂 Uzun hafta sonu ile beş gün arası şehri genel hatları ile anlamak için yeterli olacaktır.
BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ
“Çadırın içinde bir adet düşman olacağına, çadırın dışında binlerce düşmanın olsun.” (Arap atasözü)
Güvenlik Durumu: Tamamen güvenli. Hatta pek çok ülke güvenlik durumunu yazmaya gerek bile görmemiş.
Birleşik Arap Emirlikleri Konusunu Biraz Açsan: Peki kimlerdir bu aşırı güvenli ve 48 bin 500 yüz dolarlık kişi başı gelire sahip petrol zengini Arap arkadaşlar? En ünlü ikilisi Dubai ve Abu Dabi. Devamına Acmen, Fucerya, Re’sü El Hayme, Eş Harika ve Ummu El Gayevin var. Sesli okuyunca din dersi flash back’i oldu bana. sdjsljds.
Gezi Tipleri: Şehir, eğlence, çöl safarisi.
Gezi Bütçesi: Lafı dolandırmayacağım zengin ülkeler ve ÇOK PAHALILAR. Bir de özellikle Dubai süper turistik. Yılda on beş milyondan fazla turist çeken, dünyanın en uzun binası, en çılgın su parkları, en yapay adası vb şeyleri bünyesinde barındırıyor. Uçak bileti fiyatı kampanya durumuna göre 700-3000 TL arasında değişiyor. Üç yıldızlı bir otelde kalmanın gecelik ücreti 150 dolar civarı. Hostelde bir yatak fiyatı 40-50 dolar civarı. İki kişilik, restoranda bir yemek 40-50 dolar arası. Sokak yemeği, büfe tadında yerlerde yemek 8-10 dolar arası.
Şimdi söz sizde. Ortadoğu’ya bir seyahat planlamak aklınıza yattı mı? Uçak bileti için arama kurdunuz mu? En çok gitmek istediğiniz ülke hangisidir? Mutlaka yorumlarınızı bekliyorum.
ps: meraklısına seyahat ve seyahat planlamata dair tüm instagram story/hikayelerimin hepsi şehir şehir profilimde ( zeyneppcans) highlight olarak sonsuza kadar bizlerle..