Şu sıralar özellikle ülkemizde “kadın” denince çoğumuzun aklına ilk gelen konular arasında büyük ihtimalle “iş kadınları” ve onların epik başarıları yoktur. Şiddet, eşitsizlik, yasalarla korunma/korunamama, kadın bedeni üzerinden gereksiz tartışmalar, annelik üzerinden tartışmalar.. ilginç şekilde bu tartışmaları erkeklerin döndürmesi vb vb pek çok can sıkıcı ve sorunlu gündemler var. Neyse ki gündemi, haberleri pek takip etmeyen ve özellikle şu dönem kendi dünyasında yaşayan blogger’ınız iş başında!
Kimse kırılmasın gücenmesin benim için “kadın” daha fazla zorlukla ve engelle baş edebilen daha güçlü, daha derin düşünen tür demek. Aynı anda pek çok iş halleden, çok daha dirençli, yaratıcı ve sonsuz kaynaktan beslenen varlıklarız. Çok çok çok sevdiğim Maya Angelou’nun bu konuda harika bir sözü var. Maya der ki: “Kadın olduğum için minnettarım. Başka bir hayatta harika işler yapmış olmalıyım ki şimdi kadının!” Kadın olmanın harikalığı daha güzel ifade edilemezdi. <3
Bizlere ilham vermesi ve motivasyonumuzu artırması için gözlerimizi iş dünyasında aşırı başarılı iş kadınlara çevirelim ve onların söylemiş olduğu hayat dersi niteliğindeki sözlere bakalım. Hem en güzel kelimelerden biri olan “kadın” pozitif ve güçlü içeriklerle anılır hem de hayata karşı yeni bakış açıları kazanırız. O zaman buyrunuz Örnek Alınası & Başarılı İş Kadınlarından Hayat Tavsiyeleri listeme başlayalım.
ps: tabii ki de pek çok başarılı iş kadını var. say say bitmeyecek kadar çok. ancak yazının sonsuza uzamaması ve unutmayacağımız sayıda hayat tavsiyesi paylaşmak için bir noktada durdum. listemdeki iş kadınlarını tamamen bana verdikleri ilham, motivasyon ve tavsiyelerinin harikalığına göre seçtim.
pps: kadın olmak, hayat ve insan psikolojisi üzerine gelmiş geçmiş en iyi kitaptan bahsetmeden yazıya başlayamazdım… Okuma Bilen Herkesin Okuması Gereken Kitap: Kurtlarla Koşan Kadınlar yazımı incelemeye de ayrıca beklerim.
Oprah Winfrey – Başarısızlıktan Korkma. En Büyük Risk, Risk Almamaktır!
Oprah’yı bence hepimiz biliyoruz, bilmeliyiz, bilmezsek ayıp. Gene de kimdir çok kısa özetlersem: Amerika’da 1950’lerde ırkçılığın tavan yaptığı zamanlarda dünyaya gelmiş, fakirlik ötesi bir noktadan başlamış biri. Peki neleri başardı? Televizyon tarihinde talk show formatını değiştiren, sadece belirli fiziki özelliklere sahip kadınların kamera önüne geçtiği düzene meydan okuyan ve aşırı samimi tarzı ile devrim yapan ve dünyaca çok çok sevilen bir iş kadını. Başarıları, ödülleri, ratingleri, çok satan kitapları, rol aldığı filmler…. say say bitmez. Aynı şekilde pek çok milyar dolardan oluşan serveti de!
An itibari ile çoğunlukla Hawai’de yaşıyor, Super Soul Sunday isimli spiritüel & kişisel gelişim programlarını (covid nedeniyle podcast) sürdürüyor ve kendi TV – dijital kanalını (!) yönetiyor. Bir de Güney Afrika’da tamamen kızların eğitimine odaklanmış, vaktiyle Nelson Mandela’nın mentörlüğü ile açtığı bir okulu var. Çeşitli hayır kurumlarına da milyon dolarlar bağışlamak da günlük aktiviteleri arasında.
Bugüne kadar pek çok platformda pek çok konuşma yaptı ve harika hayat tavsiyeleri verdi. Ben de azılı bir Oprah fan-girl’ü olarak pek çok içeriğini izledim (..açıkçası defalarca) ve pek çok tavsiyesini ezberden anlatabilirim. İçlerinden birini seçmek benim için çok zor oldu. Ama sonunda karar verdim..: ” En Büyük Risk, Risk Almamaktır! ” tavsiyesi ile yazıya başlamak isterim.
Bu kadar epik büyük başarıları olan Oprah her fırsatta başarısızlıktan korkmadığını, tam tersine başarısızlıklarından çok şey öğrendiğini ve her başarısızlığını bir atlama taşı olarak gördüğünü söylüyor. Hepimize de aynısını yapmamızı öğütlüyor. “Kraliçe gibi düşünün. Bir kraliçe başarısızlıktan korkmaz. Kraliçeye göre başarısızlıklar yüceliğe giden yolda atlama taşlarıdır.”
Milyarder olunca başarısızlık övmek, risk almayı öğütlemek kolay tabii diye düşünebilirsiniz. Ama işler öyle değil. Oprah’nın geçmişinde, uzun kariyerinde ve hala günümüzde bile pek çok risk alma ve başarısız olma örnekleri var. Kendi TV kanalı batmak üzereydi, kurtardı. Defalarca kamera önünde “fazla samimi ve gerçek” olduğu için işlerin kovuldu veya daha alt pozisoyonlara geri çekildi. Özel hayatına dair özel kalması gereken bilgiler akrabaları tarafından basına satıldı vb vb. Konu başarısızlık, patlayan riskler ve kötü giden şeyler olduğunda fazlasıyla deneyime sahip biri!
O zaman hep birlikte tekrarlayalım:
- Hayatta en büyük risk, risk almamaktır.
- Hayatta en büyük risk, risk almamaktır.
- Hayatta en büyük risk, risk almamaktır.
Betûl Mardin – Hayatını Kendin Detaylıca Planla, Yoksa Başkası Senin Yerine Yapar!
Ülkemizde aşırı başarılı iş kadını denince ilk akla gelenlerden biri tartışmasız PR duayeni Betûl Mardin. Bizler onu hep değişmeyen imajı, hükümet gibi kadın duruşu ile görüp tanıdık. Sanki anne karnından Betûl Mardin olarak topuzu, pantolonları, şık fularları, inci aksesuarları ile çıkıp kendi PR şirketini yönetmeye başlamış gibi bir havası var.
Ancak kısa bir google araştırması sonucu görüyoruz ki babası istemediği Robert Kolej üzerine üniversite okumamış. Birisi Haldun Dormen ile olmak üzere iki evlilik yapmış, çocukları olmuş. Hatta Haldun Dormen ile evliyken onun tiyatro işlerine destek verecek şekilde çalışmış. Sonra kendi deyişiyle “ne zaman hayatından kocalar çıkmış, o özgür olmuş. 40’ından sonra kimseyi dinlemeyip çalışmaya başlamış.” Zaten tam olarak 41 yaşında halkla ilişkiler alanına girip burada harika başarılara imza atmış. Sadece ülkemizde değil global seviyede takdir görmüş bir ilham kaynağı.
Betûl Mardin’in bizlere hayata ve iş hayatına dair verdiği pek çok tavsiye var. Hatta çok meşhur olan “gençlere 7 tavsiye” listesi bile var. Ben de kendisinden tek bir hayat tavsiyesi araştırırken internetin dipsiz boşluğunda baya gezindim. Bolca kararsız kaldım ve en sonunda bu aralar kendime vermek isteyeceğim nitelikte olan bir tavsiyesinde karar kıldım.
Ayşe Arman ile bir röportajında paylaştığı tavsiyesini aynen aktarıyorum: “Hayatını sen ele al” demek istiyorum, “Sen yönlendir. Sen şekillendir, yoksa senin yerine bir başkası yapar!” Ben 35 yaşındayken, 50’ye kadar hayatımı planlamıştım. Her şeyi yapamazsın hayatta. Bazı şeyleri kafadan eleyeceksin! Bazı yerlere de gitme kardeşim! Her şeye saldırma. Bazı alanlarda hiç olma. Mecbur da değilsen…Çıldırma… Dağılma… Patikanda kal… Ama “Yapacağım!” dediklerini de en iyi şekilde yap! Kalbinle yap...”
O zaman hep birlikte tekrarlayalım:
- Hayatını Kendin Detaylıca Planla, Yoksa Başkası Senin Yerine Yapar!
- Hayatını Kendin Detaylıca Planla, Yoksa Başkası Senin Yerine Yapar!
- Hayatını Kendin Detaylıca Planla, Yoksa Başkası Senin Yerine Yapar!
Sara Blakely- Hayallerinizi, Hedeflerinizi İlk İş Gözünüzde Canlandırın ve İnanın!
Piyasadaki pek çok korse, çorap ve iç çamaşırını beğenmeyip tamamen kendi ihtiyacına yönelik ürünler tasarlayarak yola çıkan bir milyarder iş kadını ile listemizde ilerliyoruz. Sara Blakey’nin hikayesi gerçekten de ilginç ve eşsiz. Spanx’i kurmaya, ilk ürün örneklerini geliştirmeye karar verdiğinde cebinde sadece beş bin dolar birikimi varmış. Tam zamanlı işi ise kapı kapı dolaşıp faks makineleri satmakmış. Yani kimsenin üzerine yatırım yapacağı ve milyar dolarlık şirket kuracağına inandığı bir profil değilmiş.
Spanx’in başarısı kolay, kısa ve sorunsuz ilerleyen bir yol olmamış tahmin edersiniz. Uzun yıllar ürün geliştirme, üretecek fabrika bulma, ürünlerini raflarında sergileyecek mağazalar bulma, ürünlerinin neden yüksek fiyatlı olduğunu mağazalara anlatma, sipariş gönderimi, tedarik sorunu ve nakit para zorlukları gibi sınırsız sorun yaşamış. Ancak Sara Blakey’i biraz araştırınca, mesela videolarını izleyince görüyoruz ki bitmek bilmeyen bir motivasyonu ve enerjisi var. Ayrıca konu işine gelince aşırı tutkulu. Bir yandan da çalışırken çok eğlenen ve başta kendi olmak üzere her şeyle dalga geçen bir tarzı var.
Ben bu sene masterclass’taki girişimcilik dersini alıp sayfalarca not almıştım. Masterclass’taki pek çok ünlü & başarılı eğitmenin aksine süper samimi, alçak gönüllü ve komikti. Ayrıca çok belirli, teknik, not almalık ip uçları verdi. Mesela 50% ve civarlarında brüt kar marjı hesaplamıyorsak o işe başlamamak gibi. O nedenle kendisini daha da bir çok sever ve ilham alırım. Bugüne kadar sayısız röportaj, video, podcast’te verdiği tavsiyelerden birini seçmek inanılmaz ama çok kolay oldu. Çünkü birazdan paylaşacağım tavsiyesi beni çoook etkiledi.
Kendi kelimelerini çevirerek paylaşıyorum: “Hedeflerimi gözümde detaylı ve somut olarak canlandırmak benim için çok önemli. Mesela Oprah’nın TV programına çıkıp Spanx’ı tanıttığımı bu hedef gerçekleşmeden 15 sene önce gözümde canlandırmaya başladım. Canlandırdığım görsellerde Oprah ile karşılıklı oturmuş ilgi çekici bir konuşma yapıyorduk. “Acaba ne konuşuyoruz?” diye hayaller kurdum. Gözümde canlandırdıklarım… tam 15 sene gerçek oldu!“
Gerçekten de elinde hiç bir şey yokken ve işler çok yavaş ilerlerken insana pes etmeme gücü verecek güzel bir pratik. Şimdiden 1- 3 – 5 – 10 – 15 yıl sonrası için plan ve hayallerimiz üzerine düşünüp biraz gözümüzde canlandırsak hiç fena olmaz.
O zaman hep birlikte tekrarlayalım:
- Hayallerinizi, Hedeflerinizi İlk İş Gözünüzde Canlandırın ve İnanın!
- Hayallerinizi, Hedeflerinizi İlk İş Gözünüzde Canlandırın ve İnanın!
- Hayallerinizi, Hedeflerinizi İlk İş Gözünüzde Canlandırın ve İnanın!
Sheryl Sandberg – Partnerizi Gerçek Bir Ortak Yapın!
Sherl Sandberg’i facebook’un COO’su (yani olabilecek en üst seviye yönetici. kurucu Zuckerberg’den sonra fotosu ikinci sırada gelen kişi 🙂 ) olarak tanımıyorsanız bile belki milyonlarca izlenen “Kadın liderler neden sayıca çok az?” başlıklı TED konuşmasından veya iş hayatında ilerlemek isteyen kadınlara yönetlik yazdığı ve çok satan kitabı Lean In’den tanıyorsunuzdur.
Bu saydıklarımın hiç biri hafızanızda bir şeyler canlandırmadıysa olsun.. gelin kendisini biraz daha yakından tanıyalım. Aslında okul hayatı birincilikler, insan üstü ortalamalar, öğrenci kulüpleri başkanlıkları, Harvard vb ile dolu dolu olan Sheryl Sandberg büyüyünce dünyayı ele geçireceğinin sinyallerini fazlasıyla vermiş. 2012’de facebook’ta işlerin başına geçmeden önce CV’si Hazine Bakanlığı ve google gibi pek çok prestijli yerde yüksek seviye görevlerle dolu.
Yönetim kurulunda olduğu ve hisse sahibi olduğu facebook, disney vb şirketlerden gelirleri sayesinde kişisel serveti de 2 milyar dolara yakın. Bilinirliği ve ünü çok aşmış olmasa da kişisel serveti Beyonce + Jay Z çiftinin servetlerinin toplamının iki katı onu söyleyebilirim!
Her şey süper de doğru ülkede doğru zamanda doğmuş ve erken yaştan itibaren süper başarılı olmuş bu kadın bizlere ne tavsiye edebilir? Yani çok çalışın, pes etmeyin, istediğinizi elde edene kadar uğraşın tadında jenerik şeyler söyler diye düşünüyor olabilirsiniz. Benim de kafam bu şekilde çalışıyor.. Ama Sheryl Sandberg olmak gerçekten kolay değil. Beklentilerimin ötesinde çok şaşırtıcı, gerçek ve etkileyici bir tavsiyesi var.
Sheryl der ki iş hayatında ilerlemek ve yükseklere ulaşmak için eşinizi/ partnerinizi gerçek bir ortak yapın. NOKTA. Yani ev işleri, bebek – çocuk bakımı konusunda eşit sorumluluk sahibi olun. Teoride süper doğru ve mantıklı duran bu fikrin uygulamada patladığını hepimiz biliyoruz. Ne kadar anlayışlı, eşitlikçi, kadın-dostu partnerlerimiz olursa olsun gerçekte işler böyle yürümüyor. Bunlar konuşulmayan tatsız gerçekler ama öyle!
Dünyamızda uzun zamandır alışılagelmiş düzen, içinde yaşadığımız kültür vb vb nedenlerden bir şekilde konu ev – çocuk yetiştirme işlerine gelince pek çok şey kadının görevi varsayılıyor. Bu konuyu partnerimizde açık açık konuşmak zamanından (işlere ortak olması) veya ol(a)muyorsa parasından (dışarıdan yardım almak için) talep etmek en doğal hakkımız!
Mesela an itibari ile ben bu yazıyı yazarken yemek hazırlamak için yerimden kalkıp yarım saat bölünüp geri geldim. Partnerim bu sırada ne yapıyor? Çalışma odasında çalışıyor!
O zaman hep birlikte tekrarlayalım:
- Partnerinizi gerçek bir ortak yapın!
- Partnerinizi gerçek bir ortak yapın!
- Partnerinizi gerçek bir ortak yapın!
Demet Mutlu – İşleriniz ve Yaratıklarınız Sizin Adınıza Konuşsun!
Demet Mutlu’yu ismen duymamış olanlar bile kurucusu ve CEO’su olduğu trendyol.com’u biliyordur. Yani bilmiyorum diyorsanız gerçekten bir internet erişimi olmayan bir mağarada yaşadığınızdan şüphe edebilirim. Çünkü trendyol resmen her taşın altından çıkıyor. Demet Mutlu’nun Harvard’da MBA yaparken yüksek lisansını terk ederek kurmak için ülkeye geldiği trendyol, bugün en büyük e-ticaret sitelerinden biri.
Başta e-ticaret olmak üzere, tekstil – moda, alışveriş alışkanlıklarımız, kargo & gönderim, hatta affiliate pazarlama/ influencer pazarlama gibi sayısız alanı etkiledi ve yoktan var etti. E-ticaret devi Alibaba’nın ilgisini çekerek şirketin bir kısmını Alibaba’ya sattı. Gerçekten de sadece 11 yıllık bir şirketin geldiği boyut ve yaptığı yenilikler ve içinde bulunduğu sektörü kökten değiştirme hikayesi i-na-nıl-maz başarılı!
“Demet Mutlu trendyol dışında ne yapar?” dersek Peak Games’in (hani 1.8 milyar dolara satıldığı konuşulan) melek yatırımcılarından biri. Ayrıca sıklıkla Fortune gibi kurumların 40 yaş altı en güçlü girişimcileri listelerinde yer alıyor. Sayısız prestijli kurumdan ödül almak ve konuşmacı olmak için davet ediliyor vb. Bence genel hatları ile resmi anladık.
Peki genç yaşta bu kadar devasa başarılara imza atan bu kadından hangi hayat tavsiyesini aldım? Aslında kendisinin söylediği bir şey olmadı bu tavsiye. Çünkü çok çok az sayıda röportaj vermiş, çok seçici davranarak azıcık konuşmaya gitmiş biri. Belki yoğunluktan belki de kişisel seçimi olarak çok göz önünde değil. Açıkçası bu durum benim çok hoşuma gitti ve ders çıkardım. Hayatta kendimizi ve işlerimizi mecra mecra gezip anlatmak yerine işleri en iyi şekilde yapmaya odaklanmak doğru strateji olabilir. Özellikle e-ticaret gibi 7/24 yoğun bir sektörde yer alan biri için sessiz kalıp işleri & yarattıklarının konuşmasına izin vermek aşırı şık bir hareket.
O zaman hep birlikte tekrarlayalım:
- İşleriniz & yarattıklarınız sizin adınıza konuşsun!
- İşleriniz & yarattıklarınız sizin adınıza konuşsun!
- İşleriniz & yarattıklarınız sizin adınıza konuşsun!
Şimdi söz sizde. Örnek alınası ve başarılı iş kadınlarından hayat tavsiyeleri listem hakkında ne düşünüyorsunuz? Aklınıza ve kalbinize en yakın tavsiye veya tavsiyeler hangileri oldu? Herkesi mutlaka yoruma bekliyorum.