Yerlisi Anlatıyor: Budapeşte Hakkında İlginç Bilgiler

0
shares
Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+
Bu Nedir?

Bana sorarsanız Avrupa’da gidilecek ülkeler şampiyonu Macaristandır ve çok sevgili başkenti Budapeşte de ilk durak olmalıdır. Budapeşte şehri için bomba bir konuk yazar ile karşınızdayım. Hepimiz Budapeşte hakkında aşağı yukarı temel bilgilere sahibiz. (sahibiz değil mi?) Budapeşte’de gezilecek yerler, yeme içme için mekan önerileri vb. konularında fikir sahibiysek bir ileri seviyeye yani yerel gözüyle bir şeyler keşfetmeye hazırız.Budapeşte’de doğup büyüyen ve uzun süredir Türkçe olarak Budapeşte’de rehberlik yapan Veronika Samu’dan Budapeşte hakkında ilginç bilgiler okuyacağız. Yazıdaki bilgililerin bir kısmını Macarların bile bilmediğini söylüyor Veronika. Not etmekte fayda var.. 🙂

Başlamadan Veronika hakkında bilgi almak isteyenleri websitesine (tık tık) ve instagram sayfasına (tık tık) alayım.

Artık hazırsak, Veronika’nın peşine takılıp yerel bir kızın gözüyle Budapeşte’ye bakıyoruuuuz!  

Peştbuda mi, Budapeşt mi?: Başkentin ismini ne koyalım?

Türkler için Mustafa Kemal Atatürk ne kadar değerliyse, Macarlar için de “en büyük Macar” Kont Szechenyi o kadar önemli bir devlet adamdır. Szechenyi’nin kentsel gelişim programında Buda, Peşte ve Óbuda’nın (Eski Buda) tek bir isim altına birleşmesi çok önemliydi. Macar atalarımız başkentin doğru ismini bulmak için çok fazla tartışmışlar ve bir türlü anlaşamamışlar. ‘Pest’ kelimesi Almanca ‘zararlı böcek’ anlamına geldiği için Kont Szechenyi hiç beğenmemiş ve başkente bu ismi vermek istememiş. Dilin yenilenmesi sırasında bir çok alternatif  isim ortaya atılmış. Mesela: Dunagyöngye (Tuna incisi), Etelvar (Etel kalesi), Hunvar (Hun kalesi) gibi isimler- hatta neredeyse Peştbuda isminde anlaşılıyomuş! En sonunda ‘Budapest’ vermeye karar alınmış. Böylece üç bölge (Pest, Buda ve Óbuda) 1873 yılında bir şehir olarak Budapeşte adını aldı. İyi ki de böyle oldu, değil mi? 🙂

Budapeşte’nin en yüksek iki binası da neden tam 96 metredir?

Hem Bazilikanın hem Parlamento binalarının kubbeleri dahil toplam uzunluğu 96 metredir. Ayrıca şehir merkezinde daha yüksek bina inşa edilmesi de yasaktır! Peki neden tam 96 metre? Çünkü Macarlar 896 yılında bu bölgeye yerleştiler ve o yüzden Macarlar için 96 rakamı çok önemli bir simge olarak kaldı. Ayrıca Bazilikanın kubbesine çıktığınızda, şehrin en yüksek iki binasından biri olduğu için, olağanüstü panaromik bir görüntü ile karşılaşırsınız. Yetişkin giriş ücreti 600 Huf (2 euro) Cocuk: 400 Huf ( 1,20 euro).

Kahramanlar Meydanı’nın altından 74 derece sıcak su çıkıyor!

Kahramanlar Meydanın altında bir kuyu olduğunu biliyor muydunuz? Yaklaşık 140 yıl önce yani 1877’de, Vilmos Zsigmond isimli maden mühendisi 800 metre derinlikte, 74 derece sıcak su bulunan kuyuyu keşfetti. Kuyu olmasına karşın 1884’te kuyu üzerine gösterişli bir bina inşa edildi ancak yıllar sonra yıkılmak zorunda kaldı. Günümüzde ise bu kuyunun yerini sadece eski bir tabela gösteriyor. Meydanı gezerken mutlaka tabelayı ve kuyuyu arayıp bulun. Çünkü meydanı gezen yüzlerce insan eminim farketmiyordur bile…

View this post on Instagram

A morning dip in the beautiful thermal Szechenyi bath 💦 ~ Funfact: Budapests nickname is City of Spas. ~ The Szechenyi bath is located in the Budapest City Park and is one of Europe’s largest medical spas with 18 pools. A heavenly experience! ♡ Follow our account about life in London @londoncityworld Amazing photos every day!😍 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷Amazing photo by @tinepetterson ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ✈Mark your photo with tag #Budapestravel and we`ll post it!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #Budapest #wonderlustbudapesasenseofhuber #weheartBudapest  #passionpassport  #topbudapestphoto #Budapestgram #Budapest365 #hungarypage #hungarystyle #unlimitedhungary #ighungary #travellingthroughtheworld #theprettycities #living_europe #ig_europe #europe_vacations #awesome_earthpix #bestvacations #topeuropephoto #tlpicks #natgeotravel #igershungary #thisisbudapest #goodday #bestplacestogo #coffee #hungary #budapesthungary

A post shared by Budapest | Travel community (@budapestravel) on

Büyük Şehirler Arasında En Fazla Kaplıca Budapeşte’de Bulunuyor

Dünyanın büyük şehirleri arasında en fazla sayıda kaplıca Budapeşte’de yer alır. Sadece Budapeşte şehrinde toplam 123 adet termal kaynak bulunuyor ve bu kaynaklar GÜNLÜK(!!) yaklaşık 80 milyon litre mineralli su sağlıyor.  Üstelik Avrupa’nın en büyük termal banyo kompleksi, Szechenyi Kaplıcası da burada. Budapeşte’ye gelirseniz özellikle kışın mevsiminde kaplılacaları mutlaka programınıza ekleyin! 22 havuzlu Szechenyi harika bir yer! Ocak ve  Şubat aylarında dışarıda hava -2, -5  derecede iken havuzlarda yüzebilirsiniz. Buradaki sular o kadar sıcak ki, bazılarını kullanabilmek için soğutmak gerekiyor.

Budapeşte kaplıcalarındaki mineralli sular özellikle eklem ve omurga bozuklukları, kronik artrit, ortopedik ameliyatlar ve kaza sonrası rehabilitasyon, omurga problemleri ve kemikteki kalsiyum eksiklikleri için öneriliyor. Çeşmelerden de çeşitli iç hastalıklara iyi gecen sulardan içebilirsiniz. Giriş biletinizle fitness salonu, saunaları, su jimnastiği  vs. gibi çeşitli sağlıklı yaşam hizmetlerini de kullanabilirsiniz.

Dünyanın ilk halk parkı Budapeşte’de

Bugünkü Városliget(Halk) Park’ın tarihi uzun yüzyıllar öncesine dayanıyor. Günümüzdeki park alanı eskiden bir bataklık alanıymış. Maria Theresa’nın emiriyle bölgeyi toprakla doldurmuşlar ve ağacları dikmişler. İlk patika yollari 18. yüzyılın sonunda yapilmis ve şaşırtıcı ki herkese açık olarak bırakılmış. Böylece dünyadaki ilk halk parkı da Városliget Park olmuş. Günümüzdeki halini ise 2000 yılı Milentyum kutlama döneminde aldı. Parka ek olarak  Vajdahunyad Şatosu, Műcsarnok ve Hayvanat Bahçesi  de aaçıldı.

Heykeller Şehri Budapeşte ve Atatürk

Farketmişsinizdir ki Budapeşte sokakları heykellerle dolu. İnanışa göre bu heykeller insanlara şans getiriyorlar. En büyük heykeller grubu ise Kahramanlar Meydanı’nda yer alıyor. Savaş, barış, şeref ve bilginin simgeleri, Macar krallarının, devlet adamlarının ve yedi liderin heykeli… hepsi bir arada. Çok sevilen Küçük Prenses heykeli (yukarıdaki foto) de Tuna nehri sahilinde yer alıyor. Bu heykelin çok güzel bir hikayesi var: heykeldeki kız, kendi yaşıtı kızların aksine prenses ama hiç bir zaman prenses olmak istememiş. Çünkü o küçük kız kral olmak istermiş! Ağabeyinin giysilerini giyip, kendisine kağıttan taçlar yapıp takıyormuş. Kral olan babası bu durumdan çok eğlenip etkilenmiş. Kızının bu halini ölümsüzleştirmek için de bu kılığı ile heykelini yaptırmış. Küçük prensesin dizini okşamanın uğur getirdiğine inanılıyor.

Peki Budapeşte’de iki adet Atatürk büstü olduğunu biliyor muydunuz?

Biri 1993’den beri duruyor, diğeri 2012’de Budapeşte’nin Kispest Bölgesi’nde yapıldı…

Umarım Budapeşte hakkında ilginç bilgiler yazımı beğenmişsinizdir. Eğer sormak istediğiniz  bir şey olursa veya Macaristan ile ilgili herhangi bir konuyu okumak isterseniz, çekinmeden bana yazın!

websitesi: www.veronikasamu.com

instragram: veronika rehber

Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+

1 Comment

  1. Nisan 15, 2019 / 9:59 am

    Details

    Bizde Budapesteyi cok sevdik. Gitmeden once Budapestede lokal turk rehber Bulent  e ulastik.

    Aile  ile gidince stress yasamadan yorulmadan gezmek birde sehiri gercekleriyle ogrenmek icin bu yolu tavsiye ederim. Transferde istedim 45 euroya onlardan. Yarim gunluk sehir yuruyus turu 4 kisi icin 85 euroya anlastim. Otobus turlarindan ucuza geldi😄. Ustelik bize ait rehberimiz vardi. Kalvinterdeki esnaf lokantasini; sicak sarabi; gece manzaralarini; cf dondurmasini unutmayacagiz. Aparti 80 euro ayarladim. Rehberin gosterdigi yerlerde yemek yedik. Gunluk 50 euroya geldi.

    Kesinlikle hos sehir kacmaz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bumerang - Yazarkafe