Bira ve bardak birbirinden ayrılmaması gereken bir ikilidir. Birayı şişeden içerseniz her yudumunuzda bir miktar hava ve karbondioksit de yutmuş olacaksınız. Bu bizim çoğu kişiden duyduğumuz “Bira Şişkinlik Yapıyor” sözünün nedenidir. Birayı bardaktan içerseniz şişkinlik de olmaz. Birayı bardaktan içmenin en önemli sebebi, aromalarını ve tatlarını tam olarak algılamamızı sağlamaktır.Bira bardağa dökülürken, bardağın yüzeyine temas ederken ve bardak hareketiyle havayla temas
etmekte ve aromaları patlamakta. Bu da biranın bize ilettiği aromaları daha iyi almamızı sağlamakta.
Bardak tasarımında biranın aromalarının tutulması, ferahlığın sağlanması, bira içerisinde mayalar varsa onların toplanacağı yerin belirlenmesi, köpük miktarının ayarlanması, sıcaklık ayarı için elin temas edeceği alanın belirlenmesi ve tasarım şıklığı gibi birçok parametre bulunmaktadır.Birayı alıştığımız şekilde 45 derece eğik bir şekilde bardak ağzından 1cm yukarıdan bardağa dökmemiz ve yarısından çok az daha fazla dolunca dik bir şekilde dökmeye devam etmemiz gerekmektedir. Köpük bira için çok değerlidir ve bu çevirme hareketiyle köpüğü sağlayabiliriz.Biraların birçok bardak çeşidi vardır ancak genel olarak konuşmak gerekirse, Pilsner biralar ‘Pilsner’ isimli konik bardaklardan, lagerler ‘mug’ isimli kulplu bardaklardan, buğday biraları vazoya benzer ‘weizen’ bardaklardan, Belçika ale biraları lale şeklindeki ‘tulip’ bardaklardan, İngiltere ve İrlanda biraları ‘pint’ bardaklarıyla içilmelidir.
Belçika’da bira bardak uyumu o kadar ciddi bir iştir ki, eğer biralar kendi bardağıyla gelmezse iade edebilirsiniz.
2)Biranın köpüğü içilmeli midir?
Bira köpüğü bir bira için çok önemlidir. Sıcaklık kontrolünü sağlar, bir biranın ne kadar taze olduğunun ve konulduğu bardağın ne kadar temiz olduğunun göstergesidir. Bardak kirliyse veya bira taze değilse köpük azalır.
Köpüğün dezavantajı ise aromaların çıkışını da önlemesidir. Bu sebebi de göz önüne alarak köpük içilmelidir. Köpüğün verdiği aromalar da bulunmaktadır. Aynı zamanda ferahlık hissine de yardımcı olmaktadır.
3)Farklı bira türleri ile neler yemeliyiz? Örnekler alabilir miyim?
Yemek eşleşmeleri iki türde incelenmekte. Eşliklerde ya uyum aranır, ya da karşıtlık. Yani baharatlı bir yemekle tatlı veya meyvemsi karakteri olan biraları deneyebilirsiniz. İngiliz publarında çoğunlukla rastladığımız fish&chips olayı var bir de. Lager veya İngiliz ale tipi biralar bu tür yağlı yiyeceklerin ağızdaki yoğunluğunu nötralize eder ve temizlerler.
Oğul Türkkan’a göre bir de “kesme” var. Bira, yiyeceğin ağızdaki yoğunluğunu nötralize eder ve temizler. Fish & Chips ya da tavuk pane yanında Lager ya da tipik English Ale’i içmek gibi.
Kavrulmuş maltlarla yapılan koyu biralar karamelize tatlar verir ve bunlarda ızgara etlerle oldukça uyumludur.
İrlanda veya İngiliz stout biralarıyla kuvvetli etler veya deniz ürünlerini yiyebilirsiniz. Hatta kahveli tatlılarla (tiramisu) bile yudumlayabilirsiniz.
Yüksek alkol ve şerbetçiotu içerikli Tripel biralarla küflü peynir veya rokfor peynirini deneyebilirsiniz. Ancak tersi şekilde bir meyve birası (Lambic) ile de bu peynirleri tüketebilirsiniz.
Hindistan’a biranın bozulmadan ulaşılması için yüksek alkollü üretilen IPA ile baharatlı ve acı yemekler yiyebilirsiniz.
İsli biralarla tütsülenmiş et, çemensiz pastırma, salamura balık ürünleri gibi çok güçlü yemekleri
tüketebilirsiniz.
Alman buğday biraları ve Belçika Blond biraları ile kabuklu deniz ürünlerinin iyi gittiğini söylemem
gerekir.
Bira sadece yemekle değil puroyla bile uyum gösterebilir. Bazı manastır biraları ile 1 saat yanma zamanı olan purolar muhteşem uyum sağlayacaktır.
4)Bira seçerken yaz-kış mevsim ayrımı var mıdır?
Kesinlikle vardır. Bazı biralar tamamen ferahlatmak, serinletmek için yapılır. Türkiye’de bugüne kadar içtiğimiz tipler genellikle bu tiplerdir. Yazın kolay içimli, ferahlatan, yüksek alkollü olmayan biralar daha çok tercih edilir. Artık bunların yanına Alman buğday biralarını ve Belçika buğday biralarını da ekleyebiliyoruz. Bu bira tipleri de oldukça ferahlatıcı ve meyveli bir yapıya sahiptir. Soğuk bir stout birası da yaz aylarında oldukça başarılıdır.
Ale tipi biralar, aromatik ve genellikle biraz daha yüksek alkollü olduğundan daha serin mevsimlerde tercih etmek doğru olacaktır. Yazın sıcağında yüksek alkollü, bol mayalı bir Belçika tripel birası fazla doygun gelebilir.
5)Yeni başlayanlar için ne tür bir bira tadımı önerirsiniz?
Şu an Türkiye’de genel olarak bira konusunda fikir alabileceğimiz bir line-up seçmek mümkün. 8-9 biralık bir sıra düşündüğümüzde alışılagelmiş Türk Lager veya Pilsner birasıyla başlanabilir. Bunu Çek Pilsneri takip etmeli. 3. Bira Amerikan Lager birası olabilir.
Bundan sonra Almanya buğday birası denenebilir. Meyveli ve ferahlatıcı yapısı hoş gelecektir. Bu biradan sonra Belçika’nın yüksek alkol ve şerbetçiotu içeren Tripel biralarına geçiş yapılabilir.
Hemen arkasından İngiliz tipi bitter ale biraları denenebilir. Damağı biraz dinlendirmek için kremamsı İngiliz porterı veya stout denenebilir.
Son biralar olarak da yüksek alkollü bir IPA ve arkasından Alman veya Türk isli biraları denenebilir.