Günlük Tutmanın Bilimsel Faydaları

0
shares
Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+
Bu Nedir?

img_9077

Bundan yaklaşık bir yıl önce Edinburgh’da gezinirken resimdeki mavi günlüğü gördüm. Her gün için sadece 1-2 satır yazacak kadar yer vardı ve her sayfa beş yıllıktı. Kısacık yazmak ve beş yılda aynı günü alt alt görme fikrine bayıldım. Daha önce çok defa günlük yazmaya yeltenmiş ama devamını getirememiştim. Ya tek bir gününümü kısa roman kadar uzun ve detaylı yazıyor ya da aylarca yazmıyordum. O nedenle günde 1-2 satır olması beni yeniden günlük fikrine alıştırdı. Çok fazla kaytarmadan (arada 3-4 gün geriden geldiğim olmuyor değil 🙂 ) düzenli ve kısa bir şekilde günlük yazmayı alışkanlık edindim. Gene geçen gün iş için gittiğim Ankara’dan uçakla dönerken oturup günlüğümü okudum. İtiraf edeyim (biraz narsist bir durum olabilir zira) uzun zamandır bu kadar güzel ve beni güldüren birşey okumamıştım. 🙂 “İyi ki” dedim günlüğüm konusunda, iyi ki bu alışkanlığı kazanmışım. Sonrasında geriye dönüp okuması süper keyifli. Günlük tutmak isteyenleri ikna etmek için de Günlük Tutmanın Bilimsel Faydaları konusu ile karşınızdayım. Bilimi arkama aldım, geliyorum..

Günlük Tutmak Daha Sağlıklı Olmamızı Sağlıyor

Texas Üniversitesi, Psikoloji bölümündeki araştırmacılardan James Pannebaker harika bir şey kanıtladı. Nedir? Düzenli olarak günlük tutmanın; T-lenfosit hücreleri adı verilen bağışıklık hücrelerini güçlendirdiği kesin olarak kanıtlandı. Ayrıca ek araştırmalarda günlük tutmanın; astım ve romatizmal eklem iltihabı hastalıkları riski azalttığı saptandı. James Pennebaker der ki; “Üzücü ve stresli olaylar hakkında yazmak insanın, bu olaylarla barışmasını sağlıyor. Dolayısıyla psikolojik iyileşmeler, fiziksel sağlığa da yansıyor”.

Günlük Tutmak Zihnimizdeki engelleri kaldırıyor – Anlaşmazlıkları Daha Kolay Çözüyoruz

Yazı yazarken beynin daha analitik kısmı olan sol beyin devreye giriyor. Beynin daha yaratıcı /sanatçı kısmı olan sağ beyin ise sol kısım tamamen meşgulken; dilediği gibi çalışıp sınırları zorluyor. Yazı yazmanın sağ beyni ve kapasitesini serbest bırakması ile; analitik yaklaşımlara çözülemeyecek anlaşmazlık ve sorunları çözme şansımız artıyor.

“Ben çok analitik bir insanım; duygusal çözümler üretemem” diyenler bile yazmalı; sağ beyin zaten otomatik çalışacak.  🙂

Günlük Tutmak IQ’yu artırıyor

Günlük tutmanın sadece duygusal zekayı değil; ölçülebilir IQ skorlarını da yükselttiği bilimsel olarak kanıtlanmış. Çoğunlukça IQ skorumuzun doğuştan genetik olarak geldiği ve değiştirilemeyeceğine inanılıyor. Ancak Kanada’da Victoria Dil Bilimleri Üniversitesi’nden Reza Falahati bunun aksini kanıtladı. “Öğrencilerin IQ Skorları ve Yazı ve Kelime Kullanma Yetenekleri” isimli çalışmasında bilimsel makalesinde düzenli yazı yazmanın/ günlük tutmanın IQ skorlarını artırdığını gösterdi. Tüm makaleyi okumak isterseniz (İngilizce olarak( şuradan ulaşabilirsiniz.

Günlük Tutmak Stres, Üzüntü, Öfke Gibi Olumsuz Duyguları Azaltıyor

Travma sonrası oluşan stres veya genel olarak stresli konular hakkında yazmak ve duygularımızı doğru tanımlamak son derece sağlıklı. Negatif durum ve hislerimiz hakkında yazdıkça; bu durumları normalleştiriyor, kabulleniyor ve hayatımıza devam edebiliyoruz. Ayrıca günlük yazarak bu durumları daha kolay geride bırakıp, anda kaldığımız saptanmış.

Günlük Tutmak Kendimizi Tanımanızı ve Hayatımızı Okuyabilmemizi Sağlıyor

Düzenli olarak hayatımızı yazmak; geri dönüp okuduğumuzda geçmişteki hata ve başarılarımı daha objektif görmemizi sağlıyor. Günlüğümüz bir bakıma geçmiş karnemiz gibi oluyor. Kendimizi kötü hissettiğimizde; geçmiş başarılarımızdan güç alabiliyoruz. Veya kendimizi “kaybolmuş” hissettiğimizde geçmişe bakarak, gelecek için daha kolay kararlar alabiliyoruz. Günlük tutmak uzun vadede; hayatımızda tekrarlanan döngüleri görmemizi sağlıyor.

Düzenli Günlük Tutmak İçin İp Uçları

1)Sürdürülebilir olması için günlük yazılacak süre (5 dk) veya cümle sayısı kısıtı getirebilirsiniz.

2)Her gün aynı saatte ve aynı yerde günlüğünüzü yazarak alışkanlık haline getirebilirsiniz.

3)Günlüğünüz sadece size özel olsun. Kimsenin okumayacağından emin olun ki rahat rahat yazabilesiniz.

4)Asla güzel ve edebi yazmaya uğraşmayın. İçinizden geldiği gibi, serbestçe yazın.

5)Asla asla asla editlemeyin! Yazdıklarınızla aynı fikirle olmasanız bile bir zamanlar öyle hissettiniz!

Bu konuda daha detaylı ve bilimsel makaleleri şuradan takip edebilirsiniz. Herkese keyfili günlük yazmalar!  🙂

Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+

2 Comments

  1. Kasım 22, 2016 / 6:06 am

    Tam da doğum günümde yazılmış bu güzel yazıyı, yeni okuyabilmiş olsam da kendi adıma çok manidar buldum 😉 Heyecanla bir çırpıda birçok yazını okudum. Artık takipteyim…

  2. Zeynep
    Aralık 23, 2016 / 7:24 pm

    Söz uçar yazı kalır demişler iyide demişler
    Bunu Zeynep Cansoyludan almak bi başka kıymetli kargoya vermeden önce jüriden ve Zeynepten birer kelime ilk günüme hatıra ????

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bumerang - Yazarkafe