Yaz sıcakları nedeniyle plajda olmak, plajın tatlı rüzgarları ve serin sularına atlamaktan başka pek birşey düşünemediğimiz bu günlerde; benim aklım Temmuz ayında gittiğim Kos Adasında. Ağustos ayı uzun ve sıcak.. Bir de önümüzde başı sonu birleşince 10 güne çıkabilen Eylül ayındaki bayram tatili var. Dolayısıyla haleti ruhiyemiz “sonsuz yaz” (endless summer) şeklinde seyrediyor. Belki Ağustos planlarınız, belki de gelecek bayram tatili planlarınıza ilham olması için konumuz; Bodruma Komşu Kos Adasında Yapılacaklar Rehberi dostlar.
1)Kos Adasına Ulaşım ve Vize İşlemleri
Kos Adasına ulaşım Bodrum üzerinden feribotla oluyor, yol yaklaşık 1.5 saat sürüyor ve oldukça keyifli. Yalnız feribot biletlerini önceden almak şart (şuradan bakabilirsiniz). Bir de ne kadar Bodruma komşu da olsa yurt dışına çıkıyoruz. O nedenle en az 45 dakika önceden gidip xray ve gümrükten geçme sırasına girmek şart. Zira gecikirseniz feribot acımaz kalkar.
Kos Adası vize işlemleri ise her hangi bir Avrupa ülkesi ile aynı; özetle Schengen vizesi şart. Ancak vizeniz yoksa çeşitli döküman ve formları ve 55 euroluk başvuru ücretini ödeyerek; pasaportunuzu da verip adaya gidiş tarihinizden yaklaşık bir hafta önce “kapı vizesi” için başvurabiliyorsunuz. İki haftalık tatil yapıp ilk yarısında Bodrumda kalıp (vize başvurunuzu gelir gelmez yapın) devamında Kos Adasına geçmek sizin için ideal plan olabilir. Kapı vizesi süreci ve tüm gerekli dökümanlara şu linkten ulaşabilirsiniz.
2) Kos Adası İçerisinde Konaklama & Ulaşım
Kos Adasında yatak & kahvaltı şeklindeki pansiyonlarda konaklamak en ucuz seçenek. Dilerseniz gene yatak & kahvaltı veren biraz daha şık oteller de var. Hatta meraklısına herşey dahil; kendi koyu olan resort tarzı tatil köyleri de var. Eğer adanın belli bir koyu/bölgesinde kalıp bol bol dinlenmek, deniz girmek, masaj yaptırmak, kitap okumak gibi hayalleriniz varsa bu tarz yeri şiddetle öneririm. Booking.com üzerinden kolayca rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Ancak benim gibi adanın her yerini görmek, farklı koylara gitmek, akşam olunca da merkezde dolaşmak istiyorsanız merkeze yakın (5 dk yürüyüş) ve önünde her pansiyonun plajı olan Georgiou Averof Caddesini şiddetle öneririm. Buradaki pansiyonlar için de booking.comdan rezervasyon yapabilirsiniz. Günlüğü iki kişi için 120- 160 TL civarında fiyat ortalamaları. Bir de kişisel not; Yunanistanın yaşadığı ve hala yaşamakta olduğu ekonomik kriz nedeniyle halkın ciddi nakit sıkıntısı var. Kibarca ve hafiften utanarak kredi kartı yerine nakit ödemenizi rica ediyorlar. Kredi kartı ile öderseniz sorun olmaz, ama kırabileceğinizi sanmıyorum bu güzel insanları. 🙂 O yüzden pansiyonda kalacaksanız biraz fazla nakit alın dostlar.
Ada içinde ehliyetiniz varsa motor, ATV, buggy (“böcek” denen dört yanı açık araba) ve araba kiralayabilirsiniz. Her türlü motorlu taşın minimum tek günlük kiralanıyor. Saatlik veya yarım günlük seçenekler maalesef yok, aklınızda bulunsun.
3)Kos Adası Plajları
Kos adası 287,2 km kare ve tam tamına 112 kilometrelik sahil şeridi var. Yani bu kocaman adanın dört bir yanı farklı zevklere farklı koylarla kaplı. Adanın güneybatısındaki Kefalos plajları konumu nedeniyle az rüzgar alması, tertemiz şeffaf denizi ve çok sayıda farklı beach clubları ile tercih sebebi olabilir; ancak şehir merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta. Adanın merkezine 10 km uzaklıktaki Tigaki plajları bembeyaz kumları ve turkuaz denizi ile Maldivler gibi duruyor. Adanın genelinin aksine Tigaki plajlarında deniz hemen derinleşmiyor. Ancak bu bölge de aşırı rüzgardan muzdarip, günlük rüzgar tahminlerini takip etmek şart. Su sporları için tam bir cennet burası. Marmari Plajları da Tigaki bölgesine yakın; beyaz kum & turkuaz deniz & vahşi rüzgarlara sahip güzel bir bölge.
Biraz farklı bir deneyim yaşamak isteyenlere Fokas Plajları bölgesinde dağlık alandan patika yürüyerek inilen bu deniz suyunun ufak bir bölgede termal su ile birleşip sıcacık (30 derecelerde sıcak!) Therma Plajını öneririm. Ben soğuk su sevdiğim için termal kısma girip nasıl kaçtığımı ve yandaki koyun buz gibi sularına atladığımı bilemedim. 🙂 Bir de pansiyonunuzdan 3 adım yürüyüp marinaya yakın merkezden denize girebileceğiniz sayısız beach club var merkezde. Deniz temiz ve dalgasız; tek sorun hemen derinleşmesi ve bol bol yosun. Çok daha detaylı bir liste için kosadasi.net websitesinin Kos Adası Plajları Listesi‘ne göz atabilirsiniz.
Kos adasında genelde “plaja giriş ücreti” diye bir kavram yok. Çoğu beach club birşeyler yer içerseniz şezlong ve şemsiyeleri ücretsiz kullanmanıza izin veriyor. Bir kaç beach clubda kişi başı 3 euro ile şezlong ve şemsiye kullanmanıza izin veriyor. Ülkemizle kıyaslayınca insan üzülüyor. Zaten yemek ve başta alkollüler olmak üzere içecek fiyatları bizden çok çok uygun.
4) Kos Adası Restoranları ve Lezzetli Yemekleri
Eğer Ege mutfağı yemeklerini, mezelerini, tatlılarını seviyorsanız Kos Adası yemeklerine bayılacaksınız. Caciki (bol sarımsaklı kuru cacık), musakka, ızgara ahtapot, gyros (domuz eti ile pita ekmeği içine yapılan dürüm döner), kabuk deniz ürünleri, ızgara balıklar, deniz börülcesi, feta peyniri (keçi peynirine çok benziyor), içi peynir dolgulu kırmızı biberler, barbunya pilaki, zeytinyağlı yaprak sarması.. gibi birbirinden harika meze ve yemekler var.
Restoran konusunda müzikli eğlenceli olsun derseniz bir akşam mutlaka tavernaya gidin derim; bu konuda herkesin 1 numaralı önerisi Zia Köyündeki (köy biraz dik ve virajlı yolu var, motor hariç ATV ve üstü taşıt kiralamanızı öneririm) Oromedon Tavernası. Taverna bana fazla gürültülü gelir ben sakin sakin deniz ürünlerimi yemek isterim derseniz (aynı takımdayız!) önerim Georgiou Averof Caddesindeki denize sıfır deniz ürünü yapan restoranlardan herhangi biri. Biraz et, musakka, gyros gibi geleneksel Yunan yemeklerini denemek isterim derseniz önerim tarihi merkezdeki restoranlardan herhangi biri.
5)Kos Adası İçkileri ve Frappeleri
Daha önce de söyledim (Yunan Adalarında Tatil Yapmak İçin 10 Neden) bu alkol işi ülkemizdeki devasa vergiler nedeniyle büyük sorun. Kos adasında içki fiyatları bütçenizi sarsmayacak cinsten; ortalama bir 50lik bira 3.5 euro, 20lik bir rakı veya uzo 8 euro, kokteyl çeşitleri 4 euro civarı. Biralardan Mythos, uzolardan da Barbayanni favorim oldu. 🙂
Konu içeceklerden açılmışken bir de buzlu Yunan kahvesi frappe var. Soğuk kahve seviyorsanız harika tam size göre. İçerisine isteğe göre bir top dondurma veya krema/şeker ekleyerek de içebilirsiniz.
6)Kos Adası Gece Hayatı
Kos adası (bence) gece hayatı anlamında biraz sakin ve sönük kalıyor. Taverna seviyorsanız bu tarz yerler var, daha çok arkadaşlarınızla muhabbet edebileceğiniz pub ve barlar var, türlü maçları izleyebileceğiniz mekanlar var, Yunanca veya İngilizce canlı müzik yapan yerler var, az sayıda da ve genelde 20’den küçük yaş ortalamasının takıldığı gece klüpleri var. Tavernalar genelde köylerde; diğer saydığım mekanların tümü Kos şehir merkezinde. Bir de güneş batmaya yakın çeşitli beach clubların happy hour partileri var.
Ancak dürüst olmam gerekirse; sabahlara kadar dans edeceğiniz ve güneş doğarken eve gideceğiz bir yer değil Kos. Ancak kalabalık arkadaş grubunuzla gidip kendi partinizi kendiniz yaratabilirsiniz. Veya Türkçe bilen yerellerle kaynaşıp onlarla partileyebilirsiniz. Daha önce Atina’nın nasıl eğlendiğini görmüş biri olarak Kos’u fazla sakin buldum. 🙂
7)Kos Adası Tekne Turları
Bana Kos Adasını keşfetmek yetmez tekneye atlayıp çevre adaları da görmem gerek derseniz günlük tekne turları tam size göre. Şu linkten Kos’tan kalkan tüm tekne turlarını görebilirsiniz. En popüler tur “Üç Ada Turu” olarak bilinen Platti, Kalymnos ve Pserimos adalarına uğrayan tam günlük tur. Sabah 10 gibi kalkıyor ve akşam 8 gibi Kos merkeze sizi geri bırakıyor. Bir de ufak not; önceki akşamdan yarınki turun ücretini ödemeniz için baskı yapan satışçılar olacaktır. Hiç kendinizi baskı altında hissedip de prim vermeyin; zaten güvenilir turlar sabah 10 gibi bota binerken ücreti alıyorlar.
8)Kos Adası Tarihi Yerleri
Tarihi MÖ 11. yüzyıl (ve muhtemelen daha da öncesine) uzanan Kos adasında gezilecek bol bol tarihi alanlar var. En popüleri tıp biliminin kurucusu Hippocrates’in ağacı olarak bilinen kasaba merkezinde yaşlı ağaç. Ayrıca Hipokrat Müzesi ve Uluslararası Enstitü müzelerini de gezebilirsiniz. Bir de şehir merkezinde yer alan Asklepieion harabeleri de gezilecek yerler arasında. Ben mini bir tren turu ile harabeler, müzeler ve ağacı şöyle bir uzaktan gördüm dostlar. Ancak hava o kadar sıcak, deniz o kadar güzel ve mythos o kadar harika bir biraydı ki.. zamanımın çoğunu plajda geçirmeyi tercih ettim. 🙂 Siz benim gibi tembellik yapmayın, mutlaka gezin.
9) Kos Adası Alışveriş
Her ne kadar Bodrumdan feribotla bir buçuk saatte de gelmiş olsak farklı bir ülkedeyiz. İki türlü alışveriş yapabiliriz; birincisi giriş ve çıkışlarda freeshop alışverişleri ve ikincisi Kos adasından alabileceklerimiz. Freeshoplardan herkes ne istediğini bildiğine göre geliyorum Kos adasından neler alalım? sorusuna..
Kos Adasından alınabilecekler listesi şöyle; uygun fiyatlı uzo veya rakı, sakız likörü, zeytinyağı, zeytin yağlı sabunlar, kalamata zeytini ve sakız reçeli 🙂
10) Kos Adası Mini Tren Turu
Son olarak 15-20 dakika sürecek sesli rehberli ve püfür püfür esen minik ve üstü açık bir tren turu var Kosta. Adı “mavi tren / blue train” olarak geçiyor ancak bazen kırmızı renkte tren kalkıyor. Kişi başı 6 euro olan bu turda merkezden çok fazla uzaklaşmadan sizi 20-25 km gezdirip ada tarihi, gezilecek yerler ve farklı koylar hakkında bilgi veriyorlar. Özellikle güneş yakmıyorken akşam yemeğinden önce ufak bir tur atabilirsiniz.