Cinsiyet Eşitsizliği Üzerine Sarsıcı & İzlenesi Ted Konuşmaları Listesi

0
shares
Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+
Bu Nedir?

Sizleri bilemem ama ben, cinsiyet eşitsizliğine uğramadan bugünlere gelen şanslı azınlıktan olduğumu düşünüyordum. İkisi de üniversite mezunu, kendileri tanışıp özgür iradeleri ile evlenen anne babanın, büyük sevgi ve beklenti ile ile dünyaya getirdikleri tek çocuğuyum. Ailemin bana en önemli ve büyük yatırımı eğitimdi. İstediğim her kitabı, kursu, özel dersi sağladılar. “Ne yapacaksın koca yaz İspanyolca kursunda?” bile demediler. Bir de üniversiteye kadar İzmir’de (hello #laiqlique) yaşadım. Daha ne olsun? Türkiye şartlarında ufak bir ütopya bile denebilir. 🙂

Bu bilgilerin ışığında kendimi, yarışa girdiğim akranlarımla cinsiyet farketmeksizin eşit gördüm. Yani asla sadece kadın olduğum için erkeklerden geride olacağım, aklıma bile gelmedi. Ama bilmediğim tonlarca şey vardı. Normal, sıradan kabul ettiğim yüzlerce hatalı şey. Mesela en iyi niyetli, en eğitimli anne babaların bile bilinçsizce kızlarını erkek çocuklarından daha fazla sınırladıklarını bilemezdim. Milyar yıllık insan evrimini anlatan tüm görsellerde sadece erkek kullanıldığını fark etmemiştim. En yenilikçi ve uzay çağı işler yapan Silikon Vadisi şirketlerinin kadın – erkek eşitsizliğinin bir numaralı kalesi olduğunu hayal edemezdim. Kadınların aynı işi yapan erkeklerle eşit maaşı kazanacağı zamanın Dünya Ekonomik Forumu’na göre 2133 yılı olarak hesaplandığını bilsem şoka girerdim!!! İzlanda gibi medeniyette aşmış yürümüş bir ülkede bile cinsiyet eşitsizliğinin kol gezdiğini duysam “ya ha he” derdim.. ve daha tonlarca şey..

O zaman elinize kahvenizi alın ve cinsiyet eşitsizliği üzerine birbirinden çok farklı bakış açılarından sarsıcı ve izlenesi Ted konuşması listemi izleyelim. Konuşmacıları olabildiğince farklı seçmeye özen gösterdim. Ancak anlatılalar günün sonunda çok benzer.. Amerika’da da, İngiltere’de de, hatta İzlanda’da da hikayelerin teması: cinsiyet eşitsizliği. Bu konuşmaları izledikten sonra günlük hayatta daha gözlemci oldum. Bir kadın olarak da “sevilme” (likeability) beklentime savaş açtım! It’s on!!

1)Maceralara Atılan Cesur Kızlar Yetiştirelim

İtfaiyeci ve para-glider Caroline Paul, kendi hayatı ve gözlemleri üzerinden kızları cesur yetiştirmenin önemini anlatıyor. Ayrıca toplumun (hem erkek ve en üzücüsü hem de kadınların) kızlardan ne kadar az şey beklediğini örneklerle yüzümüze vuruyor. En iyi niyetli anne babaların bile “korumacılık” adı altında kızlarını nasıl şeffaf cam tavanlar ile çevrelediğini gösteriyor..

2)Neden Çok Az Sayıda Kadın Lider Var?

Öncelikle belirteyim ki Sheryl Sandberg, öyle sıradan bir üst düzey yönetici değil. Kendisi facebook’ta COO (chief operatin officier). Türkçe meali ile Mike Zuckerberg’den sonra en güçlü ilk kişi. Biraz daha fikir vermesi için detaylandırayım. Şöyle ki 2017 Forbest verilerine göre Sheryl’in toplam serveti 1.58 milyar dolar. Kıyaslamak gibi olmasın ama Beyonce ve Jay Z’nin toplamı 1.1 milyar dolar ediyor! Siz Sheryl’in önemini anladınız bence. 🙂

Cinsiyet eşitsizliği, kadınların kariyer planlamasında geride kalması, kadınların “masaya oturma” konusunda geride kalması gibi konularda konuşuyor, yazıyor, çiziyor. Başta kendi kızı olmak üzere kadınlar için eşit bir dünya yaratmak istiyor. Özellikle cinsiyet eşitsizliğin kalesi olan IT sektöründen geldiği için kendisini tebrik ediyorum. Konuşmasını dinleyip aydınlanmayacak, kendisine dersler çıkarmayacak kimse yoktur diyorum.

3)Hırslı Kadınların Kafaları Neden Düzdür?

Ben bu kadına aşık oldum! Ve nasıl olur da bugüne kadar Dame Stephanie Shirley adını hiç duymam diye bolca hayıflandım. Şu sıralar en gözde sektör olan yazılım işine 1960’larda girmiş bir efsane kendisi! Takma isim olarak erkek ismi kullanmak, çalışanları kadınlardan seçme ve 70 çalışanını milyoner yapmak gibi harika ilklere imza atmış. Bu konuşmayı dinleyip bol bol gülmeyecek ve Stephanie’ye hayran olmayacak insan yok dünya üzerinde! Bir de insanı ilhamla dolduran bir ikon kendisi.

4)Kadınlara Eşitlik Sağlamak İçin Siyasi Bir Parti

Harika bir kadından başka harika bir kadına ışınlanıyoruz. Üstelik bu harika kadın da İngiliz. Sandi Toksvig, aşırı hazırcevap ve komik bir televizyoncu. Sunumuna komedi stand up’ı tarzında başlayıp bizi bol bol güldürüyor. Sonra da başlıyor kadın – erkek eşitsizliğini (evet İngiltere’de bile) yüzümüze vurmaya. Beni en çok etkileyen noktası “186 ülke var.. Tek bir adedinde bile eşitlik yok” diye isyan ettiği kısım oldu. Konuşmanın son 5 dakikasında Womens’s Equality Party / Kadınların Eşitliği Partisi’nden bahsediyor… Aklı başında herkesin katılmak isteyeceği bir oluşum.

5)Kadınların Politikaya Girme Zamanı!

Halla Tómasdóttir, İzlanda gibi medeniyet beşiği bir ülkede başkanlık yarışına girmiş bir kadın. Aşırı tatlı İzlandik aksanı ile bizlere olanları hikaye gibi ve eğlenceli bir dille anlatıyor. Seçimlere 45 gün kala; anketlerde 1% oy oranında çıkmasından başlıyor. Top 3 adayın arasına girmesini sağlayan yarışı anlatıyor. İzlanda gibi medeniyette almış yürümüş bir ülkede bile başta TV olmak üzere medyanın kendisine ne kadar köstek olduğunu da örneklerle ekliyor. “Bu iş nereye varacak?” merakı ile nefesimi tutarak izlediğim konuşmalardan biriydi..

Şimdi söz sizde. Sizler cinsiyet eşitsizliği konusunda ne düşünüyorsunuz? Hazırladığım 5 konuşmalık playlist’i beğendiniz mi? En etkileyici konuşma hangisi oldu? Mutlaka yorum bırakın! 

ps: tüm yazılardan haberdar olmak & beni takip etmek için instagram sayfam: zeyneppcans

Facebook sayfam: zeynepcansoylu.com 

Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+

6 Comments

  1. Melike
    Ekim 15, 2017 / 5:41 pm

    Zeynep tek kelimeyle harikasın! Süper bir seçki olmuş, hepsini bayılarak izledim ama Dame Stephanie Shirley’e ayrı bir vuruldum. Tüm o yıllarda yaptıkları, başarısı ve yüzümüze vurduğu gerçekler.. Videoları izlerken hem tüylerim diken diken oldu, bazen de gözlerim yaşardı. Değil 5 tane, 15 tane olsa soluksuz izlerdim gibime geliyor. Paylaştığın için çok teşekkürler, sevgiler..

    • zeynepcansoylu
      Yazar
      Ekim 23, 2017 / 8:16 pm

      çook teşekkürler güzel yorum için 🙂
      benim de favorim stephanie olmuştu.. kadın olarak bizim ömürlerimiz boyunca cinsiyet eşitsizliğinin çözülmeyeceği bir gerçek.. o yüzden bize çoooook ama çooook iş düşüyor..

  2. Ekim 21, 2017 / 11:19 am

    Var olan durumu iyi ozetlemissiniz. Ben Van’da yaşıyorum. Siz bide buraları gelin görün.

    • zeynepcansoylu
      Yazar
      Ekim 23, 2017 / 8:00 pm

      gerçekten söylenecek söz yok :/

  3. Ekim 31, 2017 / 5:36 pm

    Blogunuzla tanışmak başlı başın harika bir deneyim. Keyifle takip edip, tavsiye edeceğim.Nefis konuşmalar. Keşke bunun Türkiye’li örneklerini kapsayan bir derleme de olsa ve ilham alsak. Bütün konuşmalar etkileyici ancak Shirley’in hikayesi aynı zamanda çok dokunaklı. Kendi hayatımı,zihnimin ürettiği işe yarar %5 ler ile yaşadığımı düşündüğüm için Toksvig’in hayali de çok güçlü ve güzel geldi bana…Dünyaya gerçekten gelin sorunu birlikte çözelim diyecek kadınlar gerekli her alanda. Çok çok teşekkürler bu güzel paylaşım için.

    • zeynepcansoylu
      Yazar
      Kasım 5, 2017 / 8:16 am

      asıl ben çok çok teşekkür ederim zahmet edip yorum yazdığınız için 🙂 aşırı motive oluyorum!! 🙂

      sevgiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bumerang - Yazarkafe