Yılın Geri Kalanından Beklentim: Deneyim Odaklı Tatil Fikirleri Listem

0
shares
Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+
Bu Nedir?
görsel: pexels.com

Bu sene başka konulara öncelik verip seyahat planlama, bütçe ve zaman ayırma konularını arka sıralara attım. Doğru ya doğru. Hem yoga eğitmenliği eğitimi, hem bir takım diğer işlerim, hem de köpek yavrumuz Barley’nin evden uzaklaşmamızdan hiç hoşlanmaması derken işler doğal akışında böyle gelişti. Ancak içimde bir yerlerde yaşayan seyahat aşığı o wanderlust varlık hayaller kurmaya, deneyim odaklı farklı tatil fikirleri biriktirmeye devam etti arka planda.

En çok deneyimlemek istediğim 7 fikri özetleyip sevgilime e-posta olarak gönderdim. Üzerinden biraz zaman geçti ve ne zaman seyahat konuşsak dönüp dönüp o listeye baktığımızı farkettim. Hatta bir sonraki seyahatimiz için 7 fikri de yazıp kura çekelim dedik. Tabii uçak bileti, mevsim, seyahat bütçesi gibi konulara göre son karar değişebilir. 🙂

O zaman listem sadece ikimize özel olmasın buradan de paylaşayım dedim. Deneyim odaklı farklı tatil fikirleri listeme başlamadan ufak bir açıklama yapmak isterim. Benim gibi doğa, vahşi yaşam, (sevgilimin deyimi ile “medeniyetsizlik”) seven biri ile en sevdiği seyahat türü şehir seyahati olan (en sevdiği şehir de New York) olan iki farklı kutuptaki insanın da sevip keyif alabileceği bir liste yaptım. Benzer durumda olanlar çok iyi anlayacaktır. kjgklfg.

1)Finlandiya – %40 Şehir, %60 Doğa

Aslında Findaliya’nın başkenti Helsinki + kuzeyindeki masalsı kar küresi Rovaneimi seyahatini planlamış ve (yukarıdaki fotoda da gördüğünüz) Arctic Treehouse Otel’e aşık olup yer ayırtmıştım bile. Sonra bir haftada döviz kurları roketleyince zaten pahalı olan bu güzel ve Nordik ülke iyice pahalı gelmeye başladı ve her şeyi iptal etmiştim. İç uçuşlar dahil gün gün planladığım bu seyahati önümüzdeki Kasım-Mart arası dönemde yapmayı çok isterim. İki gün Helsinki’de şehri keşfetmece + üç gün Rovaniemi’de yapılacak her şeyi yapmak ve bol bol yatıp yuvarlanmak için ideal süreler. Bu beş günlük seyahat 15 günlük okyanus ötesi seyahat veya 2-3 tane Orta Avrupa seyahati bütçesine denk geliyor maalesef. Onu da belirteyim.

Bu seyahatten en büyük beklentim yukarıdaki odalarda yataktan çıkmadan karlar altındaki doğayı izlemek. Mesela yarım günü bu aktiviteye ayırmak. Pijamalarımla, elimde sıcak çikolata ile. HİÇBİR ŞEY YAPMADAN… HİÇBİR ŞEY ama cidden HİÇBİR ŞEY! Çok yükseldim gene, Aralık ayına iptal edilebilir bir rezervasyon yapayım.. kenarda dursun.. 🙂

2)Santorini – Biraz Deniz, Bolca Yatış ve Ahtapot

Santorini Adası – hayaller listesi otelim Astarte Suites

Nasıl oldu, tam olarak ne zaman oldu bilmiyorum ama 20’lerden 30’lara geçişimle birlikte bir noktada bende bir otel merakı da başladı. Konumu, tasarımı, hikayesi iyi oteller bulup biraz da içeride zaman geçirmeyi sever oldum. Güzel otel derken anlatmak istediğim her şey dahil, çok yıldızlı, deli dehşet büyük oteller veya zincirler değil. Anladınız siz bence. Santorini Adası da tam olarak bu aktiviteyi yapmak için mükemmel yer.

Booking.com üzerinden Santorini Adasında tepeden denizi gören, önünde ufak bir havuzu vb olan süit odalı oteller listesi favori linklerim arasında. Sizde buradan (tık tık) ulaşabilir ve otelleri kıyaslayabilirsiniz. Önümüzdeki yaz için neredeyse her yer dolu gibi. Hayaller 2020’ye kalmış olabilir. Asıl merak konusu fiyatlar ise gecelik 1500 TL’den başlıyor 15.000 TL üzerine uzanıyor. Bir sene önceden erken rez. yaptırıp iki gece balayı mood’una kalıp geri kalan 2 ya da 3 gün için Santorini merkezde bir pansiyona geçilebilir.

3)Japonya 102 – Daha Az Turistik Yerler ve Budist Tapınağında Konaklama

Konuyu Asya kıtasına getirmeden ilk üç maddeyi kapatacak değildim dostlar. 2015 yılında Japonya’ya gittim, Tokyo ve Kyoto şehirlerini gördüm. Japonya’ya duygularımın özeti ilk görüşte aşk diyebilirim. O zaman daha az turistik rotalar ve deneyim odaklı şeyler peşinde koşan Japonya 102 seyahati için hazırım diyebilirim.

Çok sevdiğim seyahat blogger’ı world wanderlust’un blogunda, Japonya’da kutsal sayılan Kōya Dağı’na ve Jofukuin budist tapınağına yaptığı seyahati okudum. Böylece “neden ben de bir veya iki gece budist tapınağında kalmayayım?” düşüncesi kanıma girdi. Hemen fiyatı merak eden olduysa öğünler dahil gecelik konaklama 600 TL civarı.

İç uçuşlar, ve Türkiye – Japonya uçuşu fiyatlarının astronomik olması nedeniyle erken planlama ve mil kullanmanın kritik olacağı bir seyahat ancak “Japonya kırsalında, dağlarla yerleşik Budist tapınaklarında kaldım.” diyebilmek gerçekten de çok değerli.

4)İkonik Rota – Route 66 ve Bazı Eklemeler

Kitaplara, filmlere konu olan ve fazlası ile romantize edilen Kuzey Amerika’nın meşhuuur rotası Route 66’yı yapmayı her fani gibi biz de düşündük. Chicago’dan başlayıp (çok sevdiğim) Los Angeles‘ta biten 2000 küsür millik bir rota. Koskoca kıtayı ortadan geçmek. Yolda tabelalar, moteller, diner’lar…

Biz de bu rotayı aşağı yukarı yapmayı çok istiyoruz. Ancak bazı noktalarda rotadan çıkıp kendimize göre modifiye etme niyetindeyiz. Mesela Arizona’da bir kaç gün rotadan sapıp kanyonları gezelim. Rotada olmayan Las Vegas’a da bir güncük uğrayalım. O kadar yol gitmişken bir kaç gün de Yosemite’ye.. vb vb hayallerimiz var. Evet dolar kurları fena ve en az 10-14 gün civarı zaman ayırmak lazım. Gene de istemek, hayal etmek ve planlamak harika. 🙂

ps: Route 66 ve Amerika’nın diğer ikonik rutlarını incelemek için tık tık.

5)Barolo Bağ Bozumu

Önceden hiç Barolo şarabı içmediyseniz yazıyı şu noktada durdurun ve bir yere not alın “Barolo şarabı dene”. Kesinlikle bana müteşekkir olacaksınız maalesef cüzdanınız baya bir hafifleyecek. Hayatımda iki defa içtiğim ve tadını asla unutmayacağım ve evde gözüm gibi baktığım bir şişesi duran bu şarap gerçekten çok çok çok iyi. Üzümleri manuel yani tek tek elle toplanıyor ve çok çok çok limitli ve eğimi bir bölgede (Barolo) yetişiyor. İtalya’nın en iyi şaraplarından biri sayılıyor.

Peki neresidir Barolo? Kuzey’de, Torino’nun güneydoğusunda küçücük ufacık bir yer. Kasaba bile değil komün olarak geçiyor. 750-1000 kişi arası nüfusu ve 5.6 kilometrekarelik bir alanı var. Benim kişisel olarak çok büyük hayalim buraya bağ bozumu zamanı gidip elle Barolo üzümleri toplamak, sepetlere yerleştirmek.

Konaklama olarak burada değil genelde 50-70 km yakınında daha şehirimsi bölgelerde kalınıyor. Tripadvisor top 10 en iyi Barolo şarapevleri turu listesi oluşturmuş buradan ulaşabilirsiniz. Aşağıdan da 12 dakikalık kısaca Barolo hasat belgeselini izleyebilirsiniz. Çok kalp!

6)Uluru Kayası’nın Mistik Büyüsü

90’larda çocuk, 2000’lerin başında ergen olan hangimiz Bir Çift Yürek kitabını okuyup Aborjinler, Avustralya çölleri ve Uluru Kayası (Ayers Kayası da deniyor) hakkında hayallere dalmadık? 🙂 Bu kitapla ve aborjin yerlileri ile tanışmamı çok net hatırlıyorum. Haftalarca kitabın etkisi altında büyülenmiş gibi gezmiştim. Bugün üzerinden 20 yıl geçmesine karşın pek çok detayı hatırlıyorum. Şu yaşımda daha derinlemesine bir daha okumak üzere sepetime atayım hemen. Neyse, konumuza dönecek olursam Uluru Kayası bende çok büyük bir seyahat hayali olarak yer etti.

Sadece yoktan aniden varolmuş gibi duran kırmızı bu kaya değil. Aborjinler, doğa ile ilişkileri, “birlik” kavramına inanan, yalan söylemeyen, milliyetçilikmiş, ırkçılıkmış, hırslarmış vb kavramlarla işleri olmayışı. Ay beni de kaçırıp çölü geçerken yanlarına katsalar keşke! 🙂 İşte yıllardır hayalini kurduğumuz Avustralya turumuzu sonunda yaparsak benim en büyük hayalim Uluru’ya gitmek. Atılınki ise Sydney Opera Binası. ldkldfgl

Bütçe konularını hiç anlatmayayım, astronomik zira. Kıtaya direkt uçuşlarda maalesef mille bilet alım şansı da yok. Olsun. Bu güzel kıta ve Uluru listemizde. Bir gün olacak. İnanıyorum.

7)Her Sene Gittiğiniz & Mümkünse Gideceğiniz “O Yer”

Herkesin çok sevdiği, seyahatte değil de “ikinci evinde” hissettiği bir iki yer vardır. Şehir veya doğa farketmez. Bizimkisi Amsterdam, ilk gidişimizden beri her sene bir defa (tamam bazen 2 veya 3 🙂 ) gittik. Farklı semtlerinde kaldık, şehri avucumuzun için gibi öğrendik. Turistik aktiviteleri bitirdiğimiz hiç acele, beklenti telaş olmadan her sene bir kaç gün orada “yaşar gibi” takılıyoruz. Yıllardır sevdiğimiz mekanları ve ek olarak yeni açılanları takip ediyoruz. Bu arada Amsterdam üzerine deli dehşet çok ve detaylı yazılarım. Şuradan hepsine ulaşabilirsiniz.

Sizler için o “ikinci ev” olaran şehir neresi? Benim listemdeki 7 maddeden en çok aklınızı çelen hangisi oldu? Herkesi yoruma bekliyorum.

ps: seyahatlerimi takip etmek isteyenleri profilime sabitlediğim insta story’lerime beklerim. (instagram: zeyneppcans)

Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bumerang - Yazarkafe