Kafasında Deli Sorularla Birazcık da Olsa Anlam Arayanlara Kitap Önerileri Listesi

0
shares
Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+
Bu Nedir?
görsel: pexels.com

Bu sıralar hem kişisel ilgimden hem de yoga eğitmenliği eğitimi ödevlerim gereği bol bol kitap okuyorum. Çok sevdiğim yeni yazarlar ve kitaplar keşfettikçe de aşırı mutlu oluyorum. Radarımda olduğu için mi yoksa ihtiyacım olduğu için mi bilmiyorum ama genelde hayatı nasıl yaşayalım/ne anlamlıdır/amacımız nedir minvalinde herkesin kafasında olan deli sorulara yönelik kitapları kendime çektim. Keyifle, satırların altlarını çize çize okuduğum bu kitapları sizlere (spotify’da playlist yapar gibi) kitap önerileri listesi olarak yazayım dedim. Fizikten, tarihe, sosyolojiden, Zen’e, bilim kurgudan, röportajlara kadar türlü türlü önerim var. Hazırsanız başlıyoruz.. Bazılarını hemen almak isteyeceksiniz. Online alışveriş severler kredi kartlarını yanına alsın..

ps: sıralamayı tamamen rastgele yaptım.. 1’den 10’a sayacağım ama 1 numara bence en iyisi vb demek değil..bir de listedeki kitap sıralamaları türlere göre aşırı karışık farkındayım.. zihnim de öyle, ondan ötürü 🙂

1) Büyük Sorulara Kısa YanıtlarStephen Hawking

Online video içerikler ve TED konuşmaları ile fizik ve evrenin kökeni konusuna uzun süredir sarmış durumdayım. Ancak ne zaman hafiften teorik fizik anlatan bir kitap okumaya yeltensem okuduklarımın en iyi ihtimalle %50’sini anlamıyorum. Gene de Stephen Hawking’in çok karmaşık konuları basitmiş gibi anlatma tarzına ve düşünme yeteneğine hayranlığımdan bu kitabı aldım.

Dürüst olmam gerekirse uzun süre elim gitmedi. Kitap bir süre öylece bekledi… Derken gecenin 2’sinde kalkan 10.5 saatlik İstanbul – Manila uçuşunda gecenin 3’ünde dur dedim bi’ deneyeyim. Böylece gelecek üç saat uyku ihtimali le vedalaşıp Büyük Soruların peşinde heyecanla gezindim.

Kitapta yer alan 10 adet büyük soru şöyle: Tanrı Var Mı?, Her Şey Nasıl Başladı?, Evrende Bizden Başka Akıllı Yaşam Var Mı?, Geleceği Öngörebilir Miyiz?, Bir Karadeliğin İçinde Ne Var?, Zamanda Yolculuk Mümkün Mü?, Dünyada Hayatta Kalmayı Sürdürebilecek Miyiz?, Uzayda Kolonileşmeli Miyiz?, Yapay Zeka Bize Üstün Gelecek Mi?, Geleceği Nasıl Şekillendiriyoruz?

Ağır fizik konularını süper anlaşılır günlük hayat betimlemeleri yaparak akıcı bir şekilde anlatabilmek gerçekten de eşsiz bir yetenek. Kitabı okurken pek çok yeni şey öğrenecek, ufkunuzun genişlediğini hissedecek ama gene de bir kısmını anladım sanıp anlamayacaksınız. Yani en azından bana öyle oldu. En yakın zamanda edinip bol kafeinli bir filtre kahve eşliğinde uyanık bir zihinle okumanızı öneririm.

Kitaptan çok sevdiğim bir cümle: Gelgelelim gerçek bilim, bilimkurgudan çok daha tuhaf ve tatmin edici olabilir.

2)Şimdi’nin Gücü – Eckhart Tolle

“Bu kitap çıkalı tam 20 yıl oldu ve sen yeni mi keşfettin?” diyorsanız aşırı haklısınız. Çok övülen, çok satan, milyonların “hayatımı değiştirdi” söylenen, pek çok insanın “hayatta bir kitap okuyacaksanız bu olsun!” dediği bir kitap Şimdi’nin Gücü. Bu kitabın varlığını öğrenmem 2018 sonlarında gerçekleşti. Hemen online alıp beklemeye başladım.

Paralelde başka kitaplar da okuyarak iki aydan fazla sürede bitirdim. Çok çok güzel ama tüm ilginizi verseniz bile çok ağır bir kitap bence. Yoga-meditasyon işlerine biraz ilginiz var güzel bir meditasyon seansı ile zihni rahatlatıp okumayı da öneririm. Kitap süper iyi ifade edemediğim ama okuyunca evet haklıymış diyeceğiniz şekilde dolu dolu. Okurken bazen bir sayfa ilerleyemediğim oldu. Kitabın %80’inin de altını çizdim. Her sene yeniden okunası kitaplardan. Hatta vaktiniz varsa altını çizdiğiniz yerleri temize de geçebilirsiniz. Biliyorum konusunu çok anlatmadım. Ama anlatılmaz okunur cinsten. 🙂

Bu kitabı bitirip etkisinde kalanlara ikinci adım olarak Şimdinin Gücü Uygulama Kitabını öneririm. Bu kitap Şimdi’nin Gücünün bir özeti niteliğinde ve anlatılanları iyice içselleştirmek için hemen ilk kitap biter bitmez okunsa harika olur.

Kitaptan çok sevdiğim bir cümle: Her ne zaman bir yanıta, bir çözüme, ya da yaratıcı bir fikre ihtiyaç duyarsanız, dikkatinizi içsel enerji alanınıza odaklayarak bir süre için düşünmeyi bırakın.

3)Otostopçunun Galaksi Rehberi – Douglas Adams

Bu öyle ikonik, çıktığı zamandan beri gündemden düşmeyen, öyle sevilen bir kitap ki. Okumasanız bile %100 adını duymuşsunuzdur. 1979 yılında önce anavatanı İngiltere, devamında da dünyaya bomba gibi düşen bu kitabı geçen sene sonunda okudum. Okurken bol bol sesli güldüğümü hatırlıyorum.

Kitap bitince o kadar bayıldım ki devamı olan Evrenin Sonundaki Restoran’ı da hemen aldım. (hala başlayamadım.. utanç içindeyim..) Bu kitabı ikonik bir klasik olarak kafamda sınıflandırmış hayatıma devam ediyordum ki elime ilginç bir bakış açısı geçti. Hafta sonu (bu sıralar favori aktivitem olan) Elon Musk röportajlarını stalklarken bir röportajında bu kitaptan bahsettiği duydum ve dikkat kesildim.

Lise yıllarında okuduğunu ve bu kitabın kendisine çok iyi geldiğini anlatıyordu. Hatta kitaptan alıntı yapıp “Eğer sorunu düzgün bir şekilde ifade edebiliyorsanız, o zaman cevap kolayca gelecektir.” dedi. O zaman bu gözle yeniden okumak üzere kitaplıktan baş ucuma alıyorum..Sizlere de öneririm.

Kitaptan çok sevdiğim bir cümle: Galaksi’nin Batı Sarmalı Kolu’nun bir ucunda, haritası bile çıkarılmamış ücra bir köşesinde, gözlerden uzak, küçük ve sarı güneş vardır. Bu güneşin yörüngesinde, tamamıyla önemsiz ve mavi-yeşil renkli, küçük bir gezegen döner. Gezegenin maymun soyundan gelen canlıları öyle ilkeldir ki dijital kol saatinin hala çok etkileyici bir buluş olduğunu düşünürler!

4) Dört Anlaşma – Toltek Bilgelik Kitabı

görsel: mistik yol, YouTube kanalı

Bu kitabı sırt çantama atıp Filipinler’e gittikten iki gün sonra yoga eğitmenliği WhatsApp grubumuza okuma ödevi olarak düştü. Tam o sırada otel odamızın muz ağaçlı tropik bahçesinde elimde Dört Anlaşma bayılarak okuyordum. Dört Anlaşma kitabında adında da net net yazdığı gibi Toltek geleneği bilgelikleri dört anlaşma şeklinde anlatılıyor.

Meksika’nın güneyinde yaşamış ve yaşayan, “bilginin kadınları ve erkekleri” denen Toltekler kimdir peki? Bir kaç bin yıldır atalardan yeni nesillere sözel olarak aktarılan öğretilere sahip bir topluluktur. Bu bilgiler mutluluk ve sevgiyi bilmenin yolunu açar. İlk defa yazılı olarak paylaşılıyorlar.

Anlaması süper kolay, direkt ve basitler. Ancak uygulaması oldukça zor. Mesela ilk öğretiyi (spoiler olmasın diye öğretinin ne olduğunu yazmayacağım) okuyunca asla 7/24 yapamam, onun yerine gün içinde alıştırma niyetine 1-2 saat tutup yapayım dedim. Gene de çok zorladım ve arada hata yapıp başa döndüm. (#truestory) Kitabı, öğretileri ve basitliğini çok sevdim. Geçenlerde 3 tane daha aldım bu hafta gözüme kestirdiğim üç kişi var onlara hediye edeceğim. 🙂

Kitaptan çok sevdiğim bir cümle: Aksiyon, hareketlilik, dolu dolu yaşamaktır. Aksiyonsuzluk yaşamı yadsımanın bir yoludur. Hareketesizlik, yıllar boyu hergün televizyon karşısında oturmaktır. Çünkü canlı olmaktan ve kim olduğunuzu ifade etmemek için risk almaktan korkarsınız.

5) Zen ve Okçuluk – Eugen Herrigel

görsel: chris jones writes

Yoga eğitmenliği ödevi olarak verilmese raflarda görüp de farketmeyeceğim dünyalar güzeli bir kitap önerisi ile karşınızdayım. Yazarı Eugen Herrigel, 1920’lerde felsefe profesörü olarak Almanya’dan Japonya’ya gider. Burada kendisi ve eşi türlü sanatlar (okçuluk, dans, çiçek düzenleme vb vb) yoluyla zen eğitimi alındığını öğrenirler ve okçuluk yolunu seçeler…

Girişi ve önsözü saymazsam 70 sayfadan kısa bu kitapta okçuluk (kyudo) sanatını ve paralelde zen’i öğrenme deneyimleri anlatılıyor. Kitap sizi sararsa bir oturuşta bitecek türden. Özellikle bir Alman’ın uzak doğunun mistik öğretilerini anlama çabası ve analitik yaklaşarak çözme girişimleri harika bir tezat olmuş.

Kitabı okurken özellikle ortak işler yaptığım Almanlar ve süper detaycı tuhaf sorularını düşünmeden edemedim. Birisi bir keresinde “haftaya Perşembe sunum için gideceğimiz yerdeki tahta marker kalemle yazılan mı yoksa tebeşirli mi?” diye sormuştu. ökdfkdjgfk (#truestory) Tam da benzer zihniyetten bir anlatıcının okçuluk üzerinden zen evrimini okumak çok keyifli.

Kitaptan çok sevdiğim bir cümle(ler): “Sonuna dek gerilmiş bir yay tüm evreni içine alır, işte bunun için yayı doğru biçimde germeyi öğrenmek çok önemlidir.”

“Oklarınız uzağa gitmiyor.” diyerek usta görüşünü bildirdi, “çünkü düşünceleriniz uzaklara ulaşmıyor.”

6) 21. Yüzyıl İçin 21 Ders – Yuval Noah Harari

görsel: babil.com

Homo Sapiens ve Homo Deus’un yazarı Yuval Noah Harari kitap çıkarır da almaz mıyım? Hemen aldım. Anlaşılır, harika örnekler içeren ve çok sevdiğim anlatımı ile günümüze dair 21 adet önemli konu ve yakın gelecekte olabilecekleri anlatıyor. Ne tür konular peki? Robotlar ve insanlar ilişkisi, yapay zeka, Tanrı anlayışı, büyük veri, insanın dünyayı anlamlandırma yeteceği vb vb.

Neden kitabı sevdim ve öneririm? Hem dünyada olup bitenlere dair ufkumuzu açıp genel kültürümüzü artırıyor, hem de kendi kişsel sorunlarımızı dünyadaki gelişmelere göre değerlendirmemizi sağlıyor. En büyük katkısı yeni bakış açıları derim.

Kitaptan çok sevdiğim bir cümle(ler): “Küresel durumun vehametinden bunalıp telaşlandıysanız doğru yoldasınız.”

7) Bir Ömür Nasıl Yaşanır? – İlber Ortaylı

Önce bir itiraf: ben İlber hocanın kendi yazdığı kitapları okurken süper keyif almıyorum. Hatta ittire kaktıra ilerliyorum. Zaten çok bilgili, deneyimli ve görgülü olduğu için akıcı yazmak, kendini okutmak gibi bir derdi yokmuşcasına yazıyor sanki. Bu kitabı görece daha okunabilir bulmamın nedeni İlber Hoca ile röportaj şeklinde yazılması, eğlenceli ve direkt dili ve gerçekten de mantıklı öneriler içermesi.

Kitabın en başında diyor ki: “Kuşkusuz insanın hayatında çeşitli dönemler vardır. Hayatımız temel olarak dörtte ayrılır: 12-25 yaşları arası, 25-40 arası, 40-55 arası, 55 ve sonrası. Bunlar gençlik, yaşlılıkla ilgili aralıklar değil. Bu aralıklar; insanın yetişmesi, olgunlaşması, eser vermesi ile ilgilidir.

Kitapta: Bir Ömür Nasıl Yaşanır? Kimden Ne Öğrenilir? İnsan Kendini Nasıl Yetiştirir? Nasıl Çalışmak Gerekir? Nasıl Seyahat Edilir, Nereleri Görmek Gerekir? Eğitimde Hangi Tercihleri Yapmak Gerekir? Ne İzlemeli? Ne Dinlemeli? Ne Okumalı? İnsan Yaşadığı Şehirden Nasıl Yararlanır? sorularına detaylı ve uygulanabilir cevaplar hatta bazen listeler var.

Kitaptan çok sevdiğim bir cümle: Atatürk’teki “Rumeli inadı” diyebileceğimiz, “olmalı” dediği an, “olabilir” seçeneğini de ortadan kaldıran irade bugün herkese lazımdır.”

Şimdi söz sizde.. kitap önerileri listem hakkında ne düşünüyorsunuz? Favoriniz hangisi? Sizin önerileriniz, eklemek istediğiniz kiraplar nelerdir? Mutlaka yoruma bekliyorum.

ps: Beni ve kitap önerilerimi takip etmek için instagram şubeme beklerim! (instagram: zeyneppcans)

Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+

3 Comments

  1. Ayşegül
    Mart 7, 2019 / 8:09 am

    İsimlerini duydaysa listedeki kitapların hiç birini okumadığımı farkettim🙈🙈 ara verdiğim kitap okuma serüvenime hemen geri dönmem gerek

  2. Didem
    Mart 8, 2019 / 5:02 am

    Kitap önerilerinizi çok beğendim. Listeme ekledim hepsini. Ben daha çok roman okuyorum. Ama kişisel gelişim kitaplarını da ara ara okuyorum. Şimdi Osman Balcıgil’in Afife Jale kitabını okuyorum. Roman severseniz tavsiye ederim.

  3. EDA
    Mart 14, 2019 / 8:44 am

    Selam,
    Yazınızı keyifle okudum 🙂
    Benim kitap önerilerim (listemde sıralama yok, aklımdakileri karışık bildiriyorum 🙂 )
    Mucize (R. J. Palacio)
    Siddhartha (Herman Hesse)
    Frida Aşk & Acı (Rauda Jamis)
    Ezilenler (Necib Mahfuz)
    Dört Anlaşma (Don Miquel Ruiz)
    Martı (Jonathan Livingston)
    Şeker Portkalı (Jose Mauro de Vasconcelos)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bumerang - Yazarkafe