İlham Veren Kadınlar Serisi – Gezgin Kadınlar Topluluğu Kurucusu Cemre Nur Meleke

0
shares
Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+
Bu Nedir?

İlham veren kadınlar serisinin 15. haftasından herkese selamlar & sevgiler. Her hafta bolca ilham veren, farklı hayatlar mümkün dedirten gezgin kadınlar ile röportajlara tam gaz devam. Bu haftaki ilham perimiz Cemre, ülkenin ilk gezgin kadınlar platformunun kurucusu. Seyahati işi ile birleştiren, bol bol gezen, doğa seven ve “Türkiye’de gezgin kadınlar vardır” mottosu ile yaşayan biri. Haydi o zaman elinize içeceğinizi alın, Cemre’nin peşine takılıyoruuuz!

S:Zamanının ne kadarını seyahate ayırıyorsun? Hayatını planlarken seyahat ne kadar öneme sahip? Kaçıncı sıradadır?

C:İşimden ve eğitimimden arta kalan tüm zamanlarımı seyahate ayırmaya çalışıyorum. Ama genel olarak baktığımda seyahat benim için bir yaşam tarzı aslında. Çünkü yaptığım her işi seyahatlerime engel olmayacak şekilde planlamaya çalışıyorum. İşimle seyahati birleştirdiğim bir platformumun da olması bunun çok güzel bir örneği. Benim için seyahat, kapının eşiğinden geçip kendimi tanımak üzere attığım her adım bu hayatta.

S:Tüm seyahatlerin içinde seni en çok etkileyen deneyimlerin hangileri oldu? Biraz bahsedebilir misin?

C:Her seyahat benim için farklı bir sınırımı aşmak demek. Ama İran seyahatim bambaşkaydı diyebilirim. İran’ı, İran kadınlarını tanımak hayatımda birçok bakış açımı değiştirdi. İran için insanların çok tehlikeli olduğu düşüncesinin sadece bir ön yargıdan ibaret olduğunu görmek, özgürlükleri kısıtlanıyor denilen İran kadınlarını şoförlük dahil iş hayatının her noktasında görmek, İran’daki eğitim hayatının %85’ini kadınların oluşturduğunu öğrenmek ve İran kadınlarının arasındaki bağı gözlemlemek unutamayacağım bir deneyimdi benim için. Hindistan’da da temizlik/kirlilik ve din algım inanılmaz değişti. Neye göre kirli neye göre temiz?  Kime göre hangi din doğru, ne gerçek, ne yanlış? Sorularını bir kez daha düşünmek lazım. Ve tabii ki hayatım boyunca gurur duyacağım ve unutamayacağım en özel deneyimlerimden biri, Norveç’te Trolltunga’ya çıkmaktı.

S:Gezgin Kadınlar oluşumu nasıl başladı? Ne tür maceralar yaşadın? Biraz anlatabilir misin?

2014 yılında bir dergide editörlük yapıyordum. Bir gün derginin sitesi için “Gezgin Kadınların Özellikleri” başlığında mizahi bir yazı yazdım. Yazımı derginin sitesine girdikten sonra sosyal medyada da paylaşmak istedim. Yazımın başlığına uygun olarak Gezgin Kadınlar diye bir grup aramaya başladım. Fakat böyle bir grubun olmadığını fark ettim. İnternette Gezgin Kadınlar diye arama yaptığımda karşıma sadece 5-10 tane kadın ismi çıktı. Çok şaşırmıştım, dedim ki; “Türkiye’de gezen kadın sayısı bu kadar az mı? Az değilse neden hiç duyulmamışlar?”  Bu soruma cevap ararken Gezgin Kadınlar adında kapalı bir grup açtım Facebook’ta. Yani sadece üye olan kadınların paylaşımları gördüğü bir gruptu bu. Bu grubu yine sosyal medya hesaplarımda duyurdum. Ve gün geçtikçe bizim sayımız artmaya başladı. 100,200,300…

Grubumuza üye olan her kadınla irtibata geçtim. Ve inanın hepsiyle teker teker konuştuğumda onların da dünyayı gezdiklerini, sık sık seyahat ettiklerini öğrendim. Sonra dedim ki, “Vay be demek ki 5-10 tane gezgin kadın yok bu ülkede yüzlerce gezen kadın var. Belki de binlerce vardır…” O küçük kapalı grubumuzda kadınlar gezdikleri yerleri paylaşmaya, kendilerini tanıtmaya başladılar. Ve herkes tanıdığımızdan, tahmin ettiğimizden ne kadar da çok gezen kadın varmış demeye başladı.

Yaklaşık 1 sene sonra 2015 yılında İstanbul’da bir buluşma organize ettim. O buluşmaya 60 küsür kadın katıldı. Hiç unutmuyorum, o gün hayatımın en şaşkın ve en umut vaat eden günüydü. Birbirimizle sohbet ettik, gezgin kadınlar oluşumundan bahsettik, bundan sonra bu grup için neler yapabiliriz onları konuştuk. Ve o gün herkes, “Benim gibi seyahat eden ne kadar çok kadın varmış, demek ki bizim böyle bir birliğe ihtiyacımız varmış” dedi.

Akşam eve döndüğümde yüzümde kocaman bir gülümsemeyle, “Bugün bu ülkede güler yüzlü, kalbi kocaman, dünyayı gezen, sınırlarını aşan ne kadar çok kadınla tanıştım, harika bir şey bu!” dedim ve o gün Gezgin Kadınlar fikrime daha fazla sahip çıkma kararı aldım ve bir hayal kurdum. Hayalim aynen şu şekildeydi; binlerce kadına ulaşmak, onlarla tanışmak, birlikte gezmek, birlikte eğlenmek, birlikte öğrenmek en önemlisi bir aile olmak ve herkese “Türkiye’de Gezgin Kadınlar Var!” söylemini duyurmak. Bunun hayalini kurduğumda hissettiğim duyguyla ben zaten o hayale ulaşmıştım. Bu platform nereye gider, nasıl bir hal alır hiç düşünmedim, çünkü bilmiyordum da. Sadece hayalime odaklandım, kadınların birliğini ve gücünü göstermek istedim.

Bugün geriye dönüp baktığımda yaptığımız birçok etkinlikle birlikte bu hayalimin anılarıma dönüştüğünü görüyorum.

S:Biri sınırsız bütçe ve uçak bileti verse ve sadece 1 yılın var dese.. nereleri gezersin?

C:Öncelikle Asya’da gezmediğim yerleri gezerdim. Daha sonra Afrika. =)

S:Yaşanırki burda” hissini en derinden hissettiğin şehirler/ülkeler hangileridir? Neden?

C:Ben gittiğim her yerde bunu hissediyorum. Çünkü bir şekilde bana ait olan yerlere gidiyorum. Evrenin işi işte. =)

Ama bunu sürekli olarak hissettiğim şuan için tek bir yer var. O da Dalyan. Orada bir evim olmasını çok istiyorum, olacak gibi de duruyor… =)

KISA KISA

  • en iyi seyahat arkadaşın kimdir: Sırt çantam. =)
  • yeni bir ülkeye gidince ilk iş ne yaparsın: Önce bir kafesinde veya parkta oturup insanları gözlemlerim. Bir ülkenin insanı o ülkeye dair birçok şeyi yansıtıyor..
  • yemeklerini en sevdiğin 3 ülke: Yemek konusu pek ilgi alanım olmayan bir konu. O yüzden bu soruya bir cevabım yok ama Balkanlar’da et yemekleri çok güzeldi.
  • bıkmadan defalarca gidebileceğin 3 ülke: Norveç, Hindistan, İran.
  • ruh ikizin şehir/ülke: Norveç ve Dalyan =)

Bi’ TAKIM FAYDALI LİNKLER

Röportajı okurken, aralara serpiştirdiğim linklere dayanamayıp girmeyenler, sabır gösterenler için tüm gerekli linkleri nazikçe aşağıya bırakayım. =)

Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bumerang - Yazarkafe