Femen Hakkında Herşey: Femen kimdir ?

0
shares
Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+
Bu Nedir?

Çeşitli ülkelerden güzel kızlar soyunuyor, üstlerini boyuyor ve güncel sorunlar ile ilgili duruşlarını sergiliyor. Kabul edelim her yaştan, cinsiyetten, gelir grubundan herkesin ilgisini çekmeyi başarıyorlar ve her türlü medyada bol bol yer alıyorlar. Bizler de güzel kızlar soyundu diye gülüp eğlenirken işaret ettikleri konuyla da ilgileniyoruz, merak ediyoruz..Peki Femen kimdir ? Sadece istedikleri konuyu gündeme getirebilme güçleri nedeniyle ben kişisel olarak Femen’i seviyorum.

Sizleri Femen kimdir konusunda daha fazla bilgi sahibi yapmak için ilginizi çekebilecek özet bilgiler araştırıp derledim dostlar.

Öncelikle Femen’in resmi websitesinde yer alan manifestoları ile başlamak istiyorum;

“Başlangıçta kadın vücudu vardı, çok hafif ve özgür. Sonra adaletsizlik geldi, o kadar keskindi ki vücudunuzda onu hissedebiliyordunuz. Felç ediciydi, hareketlerimizi kısıtlayıcıydı. Kendimizi vücudumuzun hapishanesinin esirleri olarak bulduk. Ve vücudumuzu adaletsizliğe karşı kullanmaya karar verdik. Her kadının hapis hücresi olan vücudunu, ataerkil düzene ve aşağılanmaya karşı kullanmaya karar verdik. Dünya’ya söyleyin; Bizim Tanrımız bir KADIN. Bizim görevimiz protesto etmek. Bizim silahlarımız göğüslerimiz! FEMEN, cinsiyet ayrımcılğı ile savaşmak için kuruldu.”

Femen, 2008 yılında Ukrayna’da kuruldu ve yaptığı işi “teşhirci protesto grubu” olarak tanımlıyor. Kurucu Anna Hutsol, yurtdışında cinsel istismara uğrayan Ukraynalı kadınların üzücü hikayelerinden etkilenerek FEMEN’i kurmuş. 2010 yılında paylaştıkları bilgilere göre Paris merkezliler. Aktif üye sayıları; 30 Paris, 40 Ukrayna, 100 yurt dışı.

Femen aktivisti olmak kolay bir iş değil. Resmi aktivitst olmak için fiziksel ve psikolojik olarak eğitimden geçmek gerekiyor. Aktivist eğitimleri Fransa ve Ukrayna’daki merkezlerde oluyor. Femen’in sembolü taç; kadınlığı ve boyun eğmemeyi simgeliyor. Sloganları ile “Vücudum benim silahımdır.”

Savaştıkları konuları “cinsel ayrımcılık”, “cinsel suistimal” ve “tüm dinler” olarak belirliyor. Erkeklerin ekonomik, kültürel ve ideolojik olarak egemen oldukları bir dünyada yaşadığımızı vurguluyorlar. Bu ortamda kadınların, kendi vücutlarına bile sahip olmayan kölelere indirgendiklerine inanıyorlar. Kadınları bastırmanın ilk yolunun kadın vücudu üzerinde hakimiyete sahip olmak olduğunu savunuyorlar. Aslında günlük hayatımızdaki, siyasetteki ve popüler kültürdeki “ideal kadın” algısını düşüdüğümüzde çok da haksız sayılmazlar. Sizler de kadın olmak ve kadın vücudu, anneliği ve giyimi hakkında kadınlardan çok erkeklerin konuştuğunu farkettiniz mi?!?

Femen’in gelir kaynakları arasında; Femen logolu ürünler, bireysel bağışlar ve bazen gösterilere sponspor olan markalar var. (Türkiye için yapılan gösterilerine bir iç çamaşırı markası sponsor olmuş) En provokatif gösteri eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Victor Yanukovych’in resimlerine (sembolik olarak) idrarlarını yapmalarıydı.

Türkiye’deki Femen protestoları

  • THY hosteslerine kırmızı ruj yasağı – Ukrayna
  • Gezi Parkı protestoları – Paris
  • ODTÜ Ormanı – Türkiye
  • Twitter yasağı- İspanya

Kendim de hergün kadın olmak, iş hayatında kadının yeri, anne olarak kadın, kadın giyimi ve ideal kadın algısı konularında tartışma çıkan bir ortamda bir kadın olarak; ister istemez cinsiyet ayrımcılığı ve erkek egemenliği konularından rahatsız oluyorum. Tepkimi Femen kadar ilgi çekici ve etkili gösteremesem de dünyada biz kadınlar için elini taşın altına koyan başka kadınların olduğunu bilmek içimi ısıtıyor. Femen’e giriş niteliğindeki bu yazından sonra umarım sizler de güzel kızların seksi göğüslerinin ardındaki mesajları okumada algınızı artırırsınız.

Facebook Paylaş
Twitter Paylaş
Google+ Paylaş
LinkedIn Paylaş
Pinterest Paylaş
StumbleUpon Paylaş
+

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bumerang - Yazarkafe